«Muzeju nakts» organizatori aicina dzintara āderes meklēt vairāk Latvijas reģionu muzejos

17. maijā jau desmito reizi visā Latvijā ar daudzveidīgām aktivitātēm notiks akcija "Muzeju nakts", kuras devīze ir: Sarkanā krāsa – dzintars. Šā gada "Muzeju nakts" noslēdz tematisko trīs gadu ciklu "Trejkrāsainā saule", ko iedvesmojušas Raiņa dzejas rindas par sauli, kas atspīd drīz zila, drīz zaļa, drīz sarkana. Ciklu veidojušas trīs krāsas un trīs Latvijas dārgumi – zilā jūra, zaļais mežs un sarkanais dzintars, iezīmējot dzintara tapšanas ceļu, vienojot jūru ar mežu un brīnumaino saules akmeni – dzintaru.

"Mūsu senči, darinot piekariņus, krelles un kulta priekšmetus, savu pieķeršanos dzintaram ir apliecinājuši jau pirms vairākiem tūkstošiem gadu. Dzintara brīnumainās spējas izsenis ir novērtējuši dziednieki, ārsti un astrologi. Šodienas zinātnieki, mākslinieki un komponisti joprojām smeļas iedvesmu dzintara struktūrā, krāsā un zaigojumā. Lai šī "Muzeju nakts" ir vēl viens mīlestības apliecinājums mūsu brīnumainajam saules akmenim," par "Muzeju nakts" šā gada tematiku stāsta akcijas koordinatore Gundega Dreiblate.

Eiropas muzeju akcijā "Muzeju nakts" šogad plāno piedalīties aptuveni 120 Latvijas muzeju, kā arī citas kultūrvēsturiskas institūcijas. Dzintara tēma Latvijas novados atbalsos Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas tematisko līniju "Dzintara ceļš". Akcijas organizatori īpaši aicina dzintara āderes meklēt ne tikai galvaspilsētā, bet tieši Latvijas reģionu muzejos, kur atšķirībā no Rīgas burzmas un garajām rindām katrs apmeklētājs tiek sagaidīts kā mīļš ciemiņš, kuru var uzklausīt un parunāties.

Pilnu informāciju par akcijas programmu var iegūt vietnēs www.muzeju-nakts.lv un www.1188.lv. Rīgas muzeju pasākumu programma saņemama galvaspilsētas muzejos un Tūrisma informācijas centros.

Pasākums tradicionāli norisināsies no sestdienas vakara pulksten 19 līdz svētdienas pirmajai rīta stundai vai ilgāk. 17.maijā sabiedriskais transports Rīgā kursēs līdz pulksten diviem naktī. Ieeja muzejos akcijas laikā ir bez maksas.

Mediju pārstāvji ir aicināti uz "Muzeju nakts" desmitgadei veltīto preses konferenci 16.maijā pulksten 12 Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, Brīvības ielā 32 (Saktas mājā).

Kā zināms, "Muzeju nakts" ir starptautisks Eiropas mēroga pasākums, kas vienā un tajā pašā laikā notiek gandrīz visu Eiropas valstu muzejos. "Muzeju nakts" iniciatore ir Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija. Informācija par akciju ir vietnē www.nuitdesmusees.culture.fr.

Akciju "Muzeju nakts" Latvijā organizē Kultūras ministrija sadarbībā ar Starptautiskās Muzeju padomes (ICOM) Latvijas Nacionālo komiteju.

Akcijas atbalstītāji ir Kultūras ministrija, Rīgas dome, Zvaigzne ABC, 1188, Skrivanek, Visit Estonia.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Latvija
Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.6291759sec.