Āraišu arheoloģiskajā muzejparkā notiks 6. Āraišu svētki

Āraišu arheoloģiskajā muzejparkā 26. jūlijā no pulksten 11.00 norisināsies Āraišu svētki ''Podi un medus no senatnes līdz mūsdienām''.

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, stiprinot kultūrizglītojošas tradīcijas, jau sesto gadu rīko Āraišu svētkus. Pasākums ir plānots daudzveidīgai mērķauditorijai, tai skaitā Amatas novada iedzīvotājiem un ārvalstu viesiem. Āraišu svētku laikā notiks zinātniskie lasījumi, koncerti, radošās darbnīcas un citas aktivitātes. Katru Āraišu svētku virsuzdevums ir pievērst dziļāku skatījumu kādam Latvijas vēstures jautājumam. 2014. gadā īpaša uzmanība tiks pievērsta keramikas podu izgatavošanas tradīcijām, pārtikas, tai skaitā medus nozīmei senatnē un pielietojumam ikdienas procesos arī mūsdienās.

Svētkos apmeklētājus muzikāli priecēs tautas vērtēs kopa ''Dzieti'', Lodiņu ģimene un koklētājs Andris Diržininkas. Bitenieka darbus un gaitas vārēs izzināt vērojot bitenieka rīku gatavošanu Riharda Vidzicka un Edgara Žīgura vadībā. Tos, kurus interesē podu gatavošana varēs sekot līdzi, kā no māla tiek līdz podam un paši izveidot savu māla podiņu. Vēl varēs klausīties podu un medus stāstus, Alise Šulte stāstīs par mazo podu lielajiem jautājumiem, jeb "Kurzemes miniatūro kapu keramiku", Sanita Stinkule iepazīstinās, kas bija Smiltenes podnieks Jēkabs Dranda, savukārt zāļu sieva Līga Eglīte dalīsies zinībās par ārstniecības augiem un medu, to lietošana ikdienā.

Savam un vēdera priekam varēs iegādāties dažādus labumus amatnieku un mājražotāju tirdziņā. Iepazīt un izzināt Āraišu ezerpils un apkārtnes vēsturi varēs divās ekskursijās gidu pavadībā.

Visas dienas garumā notiks dažādas aktivitātes un darbošanās, kurās varēs pārbaudīt savu veiklību, gudrību, iemēģināt roku dažādos darbos, piedalīties "arheoloģiskajos izrakumos". Senatnes garšu varēs izjust degustējot podos vārītus ēdienus un ugunskurā ceptu maizi. Ezerpilī darbosies senās vēstures rekonstrukcijas kopas un pateicoties ''Vienkoču parkam'' varēs vizināties vienkoču laivās.

Pasākuma noslēgumā pilsdrupās demonstrēs jokus latviešu gaumē, jeb Ģikšu amatierteātra ''Taka'' izrāde ''Preilenīte''.

Pasākuma norises atbalstītāji ir Āraišu ezerpils fonds, Amatas novada pašvaldība, tautas vērtēs kopa ''Dzieti'', žurnāla ''Ilustrētais juniors'' redakcija, SIA ''Venden'' un Latvijas Republikas Zemessardzes 27. kājnieku bataljons.

Āraišu arheoloģisko muzejparku veido 9. - 10. gadsimta latgaļu nocietināta dzīves vieta – ezerpils (valsts nozīmes arheoloģijas piemineklis) un tās rekonstrukcija, 14. - 17. gadsimta viduslaiku pilsdrupas (valsts nozīmes arheoloģijas piemineklis) un akmens un bronzas laikmeta mājokļu rekonstrukcijas, kas izvietoti 12 hektāru lielā teritorijā Āraišu ezera krastā, ap 7 kilometri no Cēsīm. Kopš 20. gadsimta 90. gadu sākuma to attīstīja kā Baltijā pirmo brīvdabas arheoloģisko muzeju. Citu līdzīgu muzeju vidū Eiropā Āraišu arheoloģiskais muzejparks izceļas ar unikāliem arheoloģiskiem atradumiem, rekonstrukcijas atrašanos oriģinālā vidē un Vidzemei raksturīgo, labi saglabājušos kultūrvēsturisko ainavu, kas pozitīvi kontrastē ar mūsdienu urbāno vidi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Latvija
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.80818701sec.