Liepājā nedēļas nogalē skanēs Vīnes klasika un vācu romantisms

Šīs nedēļas nogalē ar koncertu''Vīnes klasika un vācu romantisms'' turpināsies koncertcikls''Iededz gaismu''. Latvijas Nacionālās operas mūziķu izveidotais trio''Opera'' (Svetlana Okuņa/vijole, Inga Sunepa/čells, Juris Žvikovs/klavieres) atskaņos Jāzepa Mediņa, Volfganga Amadeja Mocarta, Ludviga van Bēthovena un Roberta Šūmaņa skaņdarbus. Kā ierasts, koncerts notiks plkst. 17:00 Promenade Hotel Hika zālē 6. decembrī.

Jāzeps Mediņš, kura''Romance'' skanēs koncertā, ir viens no latviešu mūzikas klasisko vērtību līdzveidotājiem. Pats bija apguvis vijoles, alta, kontrabasa, obojas, klarnetes un mežraga spēlētprasmi un visspilgtāk izpaudies instrumentālajā mūzikā.

No Vīnes klasiķiem būs klausāmas Mocarta un Bēthovena sonātes. Izvēlētā V. A. Mocata kompozīcija ir viena no pēdējām komponista vijolsonātēm, sacerēta laikā, kad Mocarts sāka savu dzīvi Vīnē kā brīvmākslinieks. Šis pēdējais Mocarta sonāšu izdevums veltīts komponista audzēknei Jozefai Auernhammerei, pianistei, ar kuras vārdu saistās Mocarta romantiskā aizraušanās savās pirmajās dienās Vīnē. Savukārt Ludviga van Bēthovena sonātes čellam un klavierēm ir bezprecedenta opusi - ne Jozefs Haidns, ne Mocarts tādas nerakstīja, jo tikai neilgi čells bija ieguvis savu lomu kā patstāvīgs solo instruments.

Koncerta finālam mūziķi izvēlējušies Roberta Šūmaņa trio. Līdz ar Šūmaņa lieliskajiem un nozīmīgajiem kamermūzikas opusiem klavieru trio no vienkārši žanra kļuva par spēcīgu, emocionāli uzlādētu starpnieku sabangotām romantiķa jūtām.

Liepājniekiem jau labi pazīstamā klavieru trio''Opera'' pirmais koncerts notika 2001. gada 20. oktobrī Latvijas Nacionālās operas Beletāžas zālē pēc orķestra koncertmeistaru Svetlanas Okuņas un Ingas Sunepas ierosmes. Kopš tā laika jau desmit gadu trio muzicē nemainīgā sastāvā. Trio nodibināšana veicināja kamermuzicēšanas tradīciju atjaunošanu LNO Beletāžas zālē. Par izcilu sniegumu baletā ''Smilšu vīrs'' trio dalībnieki 2008. gadā saņēma ''Latvijas Gāzes'' balvu.

Koncertcikls''Iededz gaismu'' turpināsies 27. decembrī plkst. 17:00 Koncertzālē Graudu ielā 50 ar koncertuzvedumu''Rīga toreiz'', kuru režisors Dmitrijs Petrenko kopā ar mūziķiem Kārli Neimani/dziedātājs, aktieris/, Egīlu Šēferu/klarnete/, Tatjanu Ostrovsku/vijole/, Gintu Garūtu/kontrabass/, Emīlu Zilbertu/sitaminstrumenti/, aranžējumi un Tomu Ostrovski/klavieres/ veidojis pāc tāda paša nosaukuma Marisa Vētras grāmatas motīviem. Programma ir teatrāls ceļojums laikā uz 20. un 30. gadu Rīgu, kur savas dziedoņa gaitas uzsāk jaunais Morics Brumbergs (vēlak Mariss Vētra). Skanēs 20. un 30. gadu izcilākā latviešu un pasaules vieglā mūzika akustiskā un profesionālā izpildījumā. Slaveni valši, fokstroti, tango.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.23658895sec.