Jaunmoku pilī svinēs vasaru, kopā ar Lancmani, Bahu un domām par mieru

Krāšņā Jaunmoku pils arī šogad kopā ar Ainu Kalnciemu 2015. gada 5.jūlijā piedāvās īpašu programmu savā gleznainajā apkārtnē, lai svinētu vasaras pilnbriedu. Skaistāko vasaras laiku. Svētku rīkotāji šogad sagādājuši trīs neparastas un reizē -ļoti dažādas izstādes. Domājošiem un redzīgiem skatītājiem. Vispirms gana lielu interesi varētu raisīt Imanta Lancmaņa izstāde ‘ Piektais bauslis. Revolūcija un karš’, kurā mākslinieks rūpīgi un detalizēti vizualizē gan lokālas, gan ģeogrāfiski plašākas vēsturiskās reālijas.

Ar Imantu Lancmani – ilggadēju Rundāles pils muzeja direktoru, mākslas zinātnieku, neskaitāmu fundamentālu publikāciju autoru –neviens nav jāiepazīstina. Tomēr -arī glezniecība joprojām ir un paliek būtisks viņa darbības aspekts. Mākslas zinātniece Stella Pelše par šīs izstādes gleznām raksta: ‘Tās demonstrē pamatīgu priekšizpētes darbu – savāktās kara laika fotogrāfijas, īpaši fotografētos modeļus attiecīgās pozās un kostīmos, kā arī skaidrojošus komentārus. Nekādas spontānas pašizpausmes, tikai rūpīgi sagatavots vēstījums!’ Bet pats autors ir šādi skaidrojis paša definētā konceptuālā romantisma virzienu: "Izstādes mērķis: parādīt cilvēku neprātu, kura augstākā pakāpe ir karš un revolūcija. (..) Glezniecības stils: konceptuālais romantisms. Darba metode: vīziju iemiesošana ar vēsturisko materiālu un analītisku fotostudiju palīdzību, katrai parādībai meklējot tās vienīgo, neatkārtojamo pirmtēlu. Izstāde veltīta: bijušajiem un nākamajiem upuriem."

Gandrīz visos darbos parādās arī pats gleznu autors, pārtopot, piemēram, par garāmgājēju, vācu kungu, vienaldzīgo makšķernieku vai apbēdināto ganu.

Lancmanis starp ierosmēm min gan bērnībā piedzīvoto Otro pasaules karu, gan Irākas un Gruzijas karu, kas pierādot, ka cilvēku daba un neprāts nemainās. Tomēr – neskatoties uz izstādes tematikas lielo aktualitāti – tomēr "Galu galā esmu radījis gleznas, nevis kaut kādu politisku pretkara sacerējumu vai literāras pārdomas par revolūciju iekšējām pretrunām. Ja kam negribu piekrist, tas ir apgalvojums, ka mani nav interesējušas gleznieciskas problēmas, – tieši otrādi. (..) Dabas klātbūtne un detaļa man ir pilnīgi nepieciešama, un tā visa nekad nevar būt par daudz. (..) Tā kā mans ceļš visumā turpina tradicionālo glezniecības attīstības līniju ar tās profesionālajiem noteikumiem un mērauklām, liela nozīme ir kolorīta jautājumiem. Galvenais nav vis, kas attēlots, bet – kā uzgleznots." (Imants Lancmanis, izstādes Katalogā, 88., 90. lpp.).

Mazliet savādākas sajūtas un emocijas, savukārt, jūsos raisīs Vecmoku mākslinieces Gerdas Stūres izstāde - ‘Laipnie ļaudis.’ Tajā – NATO jūrnieku un sauszemes karavīru mākslinieciskie portreti... Ko tur liegties – ‘NATO’ vārds Baltijas valstīs šobrīd ir gandrīz sinonīms vārdiem ‘stabilitāte’ un ‘miers’. Pateicoties tam Baltijas valstis var justies aizsargātākas kā jebkad līdz šim. Daži Gerdas gleznās portretētie arī solījuši ierasties uz izstādes atklāšanu.

Bet pilnīgu izlīdzinājumu šī brīža mūsu šaubām par mieru un karu pasaulē mums varētu sniegt Anitas Jansones –Zirnītes meditatīvā izstāde "Rakstu zīmes ainavā". Izstādes lielizmēra latviskās krāsās centrētie gleznojumi ļaus katram ļoti personiski savā dvēselē atkal atpazīt latvieša harmonijas esību. Ar šo izstādi noteikti sasauksies arī mūziķes Ingas Karpičas muzikāla meditācija "Dvēseles dziesma", ko svētku dalībnieki dzirdēs tūlīt pēc svētku atklāšanas.

Tūlīt pēc tam sarunā – ‘Savu mieru Es jums dodu’ /Jņ.14.27/ dzirdēsim teoloģijas doktoru Gunti Kalmi un kultūras socioloģi Dagmāru Beitneri – Le Gallu. Tajā, liecinot par savu ceļu uz harmoniju mūsdienu Latvijā un pasaulē, iesaistīsies arī izstāžu autori un ikviens klātesošais. Tradicionālo vakara koncertu, kas reizē arī ir Starptautiskā J.S.Baha festivāla vasaras koncerts, tradicionāli sarūpējusi Aina Kalnciema.

Koncerts ir īpašā velte J.S.Baham un D. Skarlati viņu 330. dzimšanas gadam.

Šoreiz mūsu svētku lielās zvaigznes statusā – spāņu izcelsmes baroka mūziķis Rafaels Bonavita / Spānija, Ekvadora/, (baroka lauta un baroka ģitāra). Pasaulslavenais mūziķis intensīvi koncertē un māca studentus gan Eiropā, gan Āzijā, gan Amerikā. Ir sadarbojoties ar tādiem pazīstamiem diriģentiem kā Jordi Savalls, Rene Jacobs, Marcs Minkovskis un Gabriel Garrido. Tā noteikti būs patiesa bauda Bonavitas interpretācijā dzirdēt gan J.S. Baha, gan citu baroka laikmeta komponistus.

Latvijas mūziķus šoreiz pārstāvēs festivāla ansamblis, kurā muzicēs Latvijas Nacionālās operas arfiste Ieva Šablovska, Rīgas saksofonu kvarteta dalībnieks un duduka meistars Ainars Šablovskis, kā arī Latvijas Nacionālās operas , ‘Trio SILK’ flautiste Sondra Lejmalniece. Kā allaž – svētkos būs īpašs piedāvājums visai jūsu ģimenei. Jūsu mazajiem ļaudīm būs iespēja iepazīt pili un tās parku ar orientēšanos, būs arī, zīmēšana brīvā dabā, dekupāžas darbnīca ar dabas materiāliem, filcēšanas darbnīca un vēl dažādas citas negaidītas izpausmes. Un kur nu vēl vizināšanās zirga pajūgā! Kopā ar pils gleznaino apkārtni tas varētu būt patiesi neaizmirstami! Kaut kur netālu jau būs arī mājas vīns, zemenes un viss cits, kas nepieciešams vasaras svinēšanai. Visas aktivitātes, izņemot vakara koncertam, bez maksas. Savukārt, vakara koncertā, kā jau allaž Jaunmokās – ģimenēm un pensionāriem īpašas atlaides. Bērniem līdz skolas vecumam - ieeja brīva. Tā kā šogad ‘Dārza svētkos’ Jaunmokās būs patiesi plaša programma, kas sevī apvieno gan nopietno, gan relaksējošo. Tā ir jauka iespēja gan baudīt visaugstākās raudzes muzikālos šedevrus, gan pieskarties mākslinieka redzējumam uz mūsdienu pasauli un cilvēka izpausmēm, bet pāri visam - iespēja nosvinēt vasaru patiesi skaistā laikā izcili skaistā vietā. Tātad – 5.jūlijā plkst 13.00 svētku atklāšana, aktivitātes visai ģimenei, bet pulkst 18.00 – klasiskās mūzikas koncerts. Esat laipni gaidīti!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54676914sec.