Pirmais ērģelēm veltītais festivāls «ORGANismi»

Jau šonedēļ, 2015. gada 24. oktobrī, Latgales vēstniecības GORS Lielajā zālē notiks pirmā ērģeļmūzikas festivāla "ORGANismi" atklāšanas koncerts ar ērģelnieces Ivetas Apkalnas, kura ir arī jaunā festivāla mākslinieciskā vadītāja, un Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" piedalīšanos.

Pirmā festivāla tēmu iezīmēs jauns sākums un simboliskas pasaules radīšanas. Līdzīgi kā organismi ērģeles ir sarežģīti radījumi, kuriem raksturīga vielu un enerģijas maiņa. Spēlējoties ar vārdiem organ (grieķu val. ērģeles) un organismi, festivāla mākslinieciskā vadītāja Iveta Apkalna ir iecerējusi atklāt vēl nenojaustās ērģeļu un citu mākslu, gadsimtu, stilu saspēles iespējas. Festivāla centrā esošā koncertērģelnieka saspēle ar instrumentu, orķestri, deju un dzeju caur dažādu pasaules radīšanu tēmu tiks atklāta trijos festivāla "ORGANismi" koncertos 24., 27. un 31. oktobrī, tā kļūstot par pirmo festivālu, kur kā instruments tiek celtas godā tieši koncertērģeles.

24. oktobrī festivālu uz Latgales vēstniecības GORS Lielās zāles skatuves iesāks ērģelnieces Ivetas Apkalnas solo programma koncerta pirmajā daļā, bet tā otrajā daļā izskanēs Apkalnas un kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" saspēle Johana Sebastiāna Baha un Paula Hindemita skaņdarbos. 27. oktobra koncerts Lielajā zālē dzims skatītāju acu priekšā – horeogrāfes Lilijas Liporas laikmetīgās dejas kompānijas veidotais ēnu teātris saspēlēsies ar vācu ērģelnieka Ansgara Valenhorsta (Ansgar Wallenhorst) improvizācijām, radot unikālu, līdz šim nepiedzīvotu projektu tieši sava mākslinieciskā formāta dēļ. Bet festivāla noslēgumā, 31. oktobrī, būs laiks ērģelēm un dzejai – Mazajā zālē tiks izrādīts speciāli festivālam tapis muzikāls uzvedums "Saule. Bērni. Rainis", kura pamatā ir Raiņa bērnības epus "Saules gadi". To izdzīvos ērģelniece Iveta Apkalna, Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas Mūzikas skolas koris, solisti, stāstnieki un sitaminstrumentālisti.

Latgales vēstniecības GORS Mākslinieciskās nodaļas vadītāja Ilona Rupaine saka: "Festivāls "ORGANismi" lauzīs ierasto viedokli par ērģelēm kā akadēmisku baznīcas instrumentu. Ērģeles būs visiem redzamas, un tas, kas tiks darīts kopā ar tām, ir neierastas lietas. Visi koncerti būs ne vien klausāmi, bet arī skatāmi, ļaujot skatītājiem ar interesi vēl vairāk līdzizdzīvot to, kas notiek uz skatuves."

Festivāla dzimšanas iemesls ir, tieši pateicoties Ivetas Apkalnas neatlaidībai un gādībai, ar A/S "Latvijas valsts meži" un Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas atbalstu veiktā digitālo ērģeļu Johannus Eclessia iegāde 2014. gadā. Šī koncertinstrumenta atrašanās vieta Latgales vēstniecībā GORS paver plašas iespējas ne vien visdažādāko žanru un sastāvu mūzikas atskaņojumam, bet arī eksperimentiem, jaunu sadarbības formu un skanējuma meklējumiem, kas jau šogad īstenosies pirmajā festivālā "ORGANismi".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56301618sec.