Latvijā skanēs Franko aizliegtais instruments - čalaparta

Latvijā no 2015. gada 27. oktobra līdz 7. novembrim varam baudīt pasaules mūzikas festivāla Porta bagātīgo koncertu klāstu. Citu mākslinieku vidū būs iespēja dzirdēt arī basku mūziķu apvienību Oreka TX , kas spēlē basku tradicionālo instrumentu čalapartu. 

Čalapartas rašanās tiek saistīta ar sidra darīšanas procesu. Kad darbs pabeigts, pa tiem pašiem koka dēlīšiem, kur tiek spiesti āboli, tiek uzsists, lai aicinātu kaimiņus. Svinības ir jautras - tiek spēlēta čalaparta un dzerts sidrs.  

Oreka TX – vitāli spēcinošais un valdzinošais skanējums no Basku zemes. Oreka basku valodā nozīmē "līdzsvars", un TX attiecināms uz vienu no Eiropas visunikālākajiem un ievērības cienīgākajiem tradicionāliem instrumentiem – basku senču sitamo instrumentu TXALAPARTA (latviski – čalaparta). 

Harkaits Martiness (Harkaitz Martinez) un Mikels Ugarte (Mikel Ugarte) čalapartu jau ir atrādījuši uz daudzām skatuvēm dažādos kontinentos, līdz ar to savulaik ilggadīgai vajāšanai pakļautajās un 20. gadsimta sešdesmitajos gados gandrīz līdz izzušanas slieksnim nonākušajās basku mūzikas tradīcijās dziļi iesakņotā čalaparta nu jau vairākus gadus ir piesaistījusi pasaules uzmanību ar starptautiskiem aranžējumiem, ierakstiem, eksperimentiem un daudzkārtējas balvas guvušo filmu "nomadax tx".

Tā kā čalapartu var atskaņot tikai kolektīvi, šī mūzika nekad nepieder kādam vienam atsevišķam mūziķim vai izpildītājam. Oreka TX mūziķiem čalaparta ir vairāk nekā instruments, - tas ir veids kā paust attieksmi un rast vienotības sajūtu. Klausītājiem Oreka TX sniedz oriģinālu un unikālu muzikālo skanējumu, ko jūs nedzirdēsiet nekur citur. Festivāla ietvaros Oreka TX apburs auditoriju savā saspēlē ar burvīgo kokles improvizatori Laimu Jansoni.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kandavas Retro auto  - pavisam drīz!  Tukuma TIC
14 vietīgs Kandavas Retro auto, kurš vedīs jūs iepazīt Kandavas šarmantās un vēsturiskākās vietas. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.04.2024 - 06.05.2024 Tukuma pilsētas Kultūras nama aktualitātes Tukuma TIC
Tukuma pilsētas kultūras nams šajā nedēļā piedāvā Latvijas NBS Jūras spēku orķestra koncertu, aicina uz Strūklakas modināšanas svētkiem, kā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.84628606sec.