Ceļotāja stāsts: Un tā, lūk, kurzemnieki brauca lūkot Vidzemi!

Savu stāstu konkursam pieteikusi Signe Bumbiere, kas paviesojusies Vidzemē, apjaušot, cik skaistas vietas redzamas mūsu pašu mīļajā Latvijā.

Tur jau ikvienam skaidrs, ka kurzemnieks uz Vidzemi nebrauc tik bieži, cik gribētos, un tāpēc... Tiek sameklēts vislielākais pieejamais transportlīdzeklis, un saaicināti radi! Laižam uz divām dienām, ar kārtīgi izplānotu maršrutu, lai redzētu pēc iespējas vairāk.

No pašas Kurzemes sirds – Kuldīgas – braucot, esam diezgan laicīgi tikuši cauri mūsu dižpilsētai, un esam jau skaisti iebraukuši Vidzemē. Jau ir sajūta, ka esam citā vietā. Meži liekas biezāki, un kalni lielāki! Žiglās actiņas jau pamanījušas Āraišu norādes, un kā pirmā pietura mums bija Āraišu dzirnavas, kur mūs sagaidīja pats galvenais saimnieks – draudzīgais Bernes ganu suns. Tālāk jau ripojam mazliet uz leju, uz Āraišu ezerpili. Tur ne tikai ezerpili redzējām, bet izstaigājām arī drupas, izvārtījāmies pļavā, sadzirdējām ezerpils vēsturi un nostāstus un paēduši līdzpaņemtās pusdienas priecīgi devāmies tālāk.

Cēsis. Ikviens, kurš bijis Cēsīs, zina, ka tā ir pilsēta, kur atgriezties! Tik latviska, skaista un ar tādu mazu burvību – nu gandrīz kā mūsu Kuldīga! Kārtīgi izstaigājušies, apēduši katrs pa saldējumam, un atveldzējušies pilsētas strūklakā – Cēsis izbaudījām līdz pilnībai. Un no Cēsīm izbraucot redzam uzrakstu uz kādas ēkas – "Mīlestība nekad nebeidzas". Saskatamies un pasmaidam. Diena tikai nu ir sākusies, draugi! Kā jau teicām gribam redzēt tik, cik var uzspēt! Aši uz "Lielo ellīti" – jo mēs esam dabas mīļotāji. Nevarēdami atrast šo vietiņu, rodas iespēja parunāt arī ar vietējiem iedzīvotājiem – un nav tālu jāmeklē, izpalīdzīgie vidzemnieki jau steidz cits par citu pirmais parādīt virzienu. Lielākajiem skaista vieta, kur pastaigāt, un atveldzēties karstā dienā, mazākajiem, kur kārtīgi izskrieties! Un kilometrs pa kilometram, ka esam jau klāt Hanzas pilsētā – Valmierā! Gribam, ko aktīvāku. Sajūtu taka, mūsuprāt, ļoti laba vieta, kur kārtīgi izmēģināt savus spēkus, drosmi un varēšanu. Un izsmieties, bez šaubām! Kā arī neiztikt bez čiekuru kaujām! Pēc māla bedres aši skrienam nomazgāt pēdiņas, jo mums vēl vakars nav pienācis. Slāpes veldzējuši Valmiermuižas alus darītavā, dodamies tālāk. Laika vairs nav daudz, taču pa ceļam uz Rūjienu, nolemjam piestāt Z/S "Vildēni", kur atrodas mini ZOO. Pietura, kurā ne īpaši vēlējāmies piestāt. Bet, vai ziniet!? Viena no labākajām mūsu brauciena izvēlēm. Mūs uzņēma ļoti atsaucīga saimniece, kura izrādīja visu saimniecību, līdz pēdējai vistu oliņai! Kaziņas, truši, ruksenīte, vistas ar stilīgām frizūrām, strausi, mazie bembiji un vēl, un vēl.. Pozitīvi uzlādējušies esam gatavi arī Rūjienas saldējumam! Cits vienu, cits piecus nopelnīja! Laiks guļvietu sameklēt. Pietura – Ķoņu dzirnavas.

Otrās dienas rītā tiekam arī ekskursijā pa Koņu dzirnavām, un iepazīstamies ar vilnas apstrādāšanu – interesanti gan lieliem, gan maziem! Gribam aizbraukt līdz tai Latvijas ziemeļu malai, tāpēc – Ainaži! Dabūjuši kārtīgu vēju, un arī iebriduši kaimiņzemē, laiks braukt uz māju pusi. Salacgrīvā apskatam ievērojamo Kambarkrāsni, un izlemjam vēlreiz braukt uz to jūru, gribam Zivtiņu atsegumus redzēt! Kolosāli! Un Vidzemes akmeņainā jūrmala – pasaka! Pēc foršas pastaigas pa jūru, esam gatavi redzēt Baronu Minhauzenu! Un kā tauta runā, to var redzēt Duntē. Esam klāt! Ne tikai Minhauzenu redzējām, arī Raimondu Paulu, Uljanu Semjonovu, un vēl, un vēl! Un izsmējāmies arī greizajos spoguļos! Mums, kā ģimenei, kurai medības asinīs – ļoti patika. Mazākie dalībnieki vēl paspēja izspēlēties uz Barona kuģa, un tad gan mūsu šoferītis sauca, lai pieliekam soli! Jo gribam vēl paspēt iebraukt "Ugunsgrēka" pilī – Bīriņu pilī! Nu pils kā no grāmatas! Sagaidīja mūs ļoti patīkams sargs, ar ko vēl papļāpājām, un tad kārtīgi apskatījām pili no visām pusēm, un pat līdz kapenēm aizgājām.

Vidzeme mums patiešām iekrita sirdī! Mēs noteikti brauksim vēl. Esam jau atraduši jaunas vietas, ko gribas redzēt. Mēs uzskatam, ka pirms braukt lūkot svešas zemes, ir jāizbauda un jāapskata sava zemīte! Mūsu mīļā Latvija! Paldies, ka esi tik dažāda!

Ar vispatīkamāko nogurumu un smaidu pilnām sejām lecam busiņā, jo... Nekur nav tik labi kā mājās!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Latvija
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.67746711sec.