Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs skatāma izstāde «100 priekšmeti no Somijas»

No 2018. gada 16. februāra līdz 8. aprīlim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Rīgā, Skārņu ielā 10/20) būs skatāma izstāde “100 priekšmeti no Somijas”.

Projekts veltīts Somijas valsts neatkarības simtgadei un piedāvā lielisku iespēju intriģējošā un kreatīvā veidā uzzināt pašu somu viedokli par Somiju un somiskumu. Izstādes ekspozīcijā katru neatkarības gadu raksturo viens priekšmets ar ikdienišķu, inovatīvu vai humoristisku nokrāsu. Kopumā tapusi unikāla 100 objektu kolekcija, parādot dinamisku, panākumiem pilnu un radošu valsts attīstības ceļu, pa kuru somi atnākuši līdz mūsdienām. Nenoliedzami, Somijas dizains ir slavens visā pasaulē. Tālab izstāde vispirms asociējas ar tādiem jēdzieniem kā “Made in Finland” un “Designed in Finland”. Tomēr galvenokārt ekspozīcija skaidro, ko nozīmē dzīvot Somijā jeb “Life in Finland”.

Katrs priekšmets ir savā ziņā pārsteidzošs stāsts, kas veicina pārliecinošu priekšstatu par šodienu, varenu un spēcīgu Somijas valsti un somu tautas dzīves līmeni, ko nodrošinājuši dizaineru radītie objekti un to kvalitāte. Vieniem Somija var asociēties ar 1932. gadā tapušo glāzi “Aino Aalto”, kuras popularitāte ir tik milzīga, ka tā joprojām tiek ražota. Citiem Somijas vārds saistāms ar mobilo telefonu ražotāju “Nokia”, kuru ekspozīcijā pārstāv pirmais, 1987. gadā ražotais modelis “Mobira Cityman 900”, kas ieguvis iesauku “Gorbija telefons”, jo to 1989. gadā lietoja PSRS prezidents Mihails Gorbačovs.

Izstādes laikā interesenti varēs iegādāties sniegpārsliņas formas atstarotājus, kura mūsdienīgais dizains tapis 1953. gadā. Somi lepojas ar to, ka tagad tik pieprasīto un ikdienā nepieciešamo priekšmetu izgudroja nevis profesionālis, bet gan Perteli pagasta zemkopis Arvi Lehti 20. gadsimta 40.–50. gadu mijā.

Somi domā par savas tautas un valsts nākotni. Tas ir ļoti simboliski, ka Somijas simtgadei veltītajā izstādē par simto, 2017. gada priekšmetu kļuvis jaundzimušā pūriņš, ko sagatavojusi Somijas Sociālās apdrošināšanas aģentūra “Keila” (“Kela”). Ik gadu šī iestāde ap 40 000 topošo māmiņu dāvina šādu mazulim vajadzīgu apģērbu un priekšmetu komplektu.

Izstādes kuratori – rakstniece, mākslas vēsturniece Anna Kortelainena (Anna Kortelainen) un dizainers Peka Toivanens (Pekka Toivanen) – ar 100 priekšmetu atlasi un izveidoto ekspozīciju vēlas ne tikai pastāstīt par Somiju, bet arī saņemt apmeklētāju atbildi uz jautājumu, kurš objekts no šī simta visvairāk asociējas ar somiskumu. Vēl viena no izstādes apskates un Somijas iepazīšanas iespējām ir aicinājums aplūkot tuvāk priekšmetu, kas tapis Somijā katra skatītāja dzimšanas gadā.

Izstāde guvusi lielus panākumus, un pirms ierašanās Rīgā to varēja redzēt Helsinkos, Tallinā, Oslo un Madridē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.27597594sec.