Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā atklās izstādi «Portrets portretā»

Tikai trīs nedēļas – no 2019. gada 2. līdz 24. februārim – Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas -1. stāva vestibilā (Rīgā, Jaņa Rozentāla laukumā 1) būs skatāma zīmējumu izstāde "Portrets portretā", kas papildina projektu "PORTRETS LATVIJĀ. 20. GADSIMTS. Sejas izteiksme".

Ekspozīcija "Portrets portretā" parāda Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izglītības programmas "Es un māksla" dalībnieku darbus, kas tapuši izstādē "PORTRETS LATVIJĀ. 20. GADSIMTS. Sejas izteiksme". Apmeklētāju iecienītā programma muzejā veiksmīgi norisinās jau 16. gadu, divreiz nedēļā pulcējot cilvēkus, kuri vēlas ne vien aplūkot mākslas darbus no malas, bet arī paši izmēģināt spējas šajā radošajā laukā. Nelielajā satelītizstādē var apskatīt veikumu, ko zīmējuši gan bērni, gan pieaugušie. Muzejā viņi visi strādā kopā, jo māksla cilvēkus nešķiro pēc vecuma.

Nodarbībās tomēr pastāv dalījums divās grupās: 1) bērni no 4 līdz 9 gadiem (pasniedzēja Diāna Dimza-Dimme), 2) bērni no 10 gadiem un visi interesenti līdz pat senioru vecumam (pasniedzēja Baiba Sprance). Tas ir saistīts ar mazo bērnu īpatnību: zīmējot, nelietot loģiskās prāta konstrukcijas, bet gan domāt intuitīvi un neraizēties par pieaugušo izpratni "pareizi / nepareizi". Bērniem ir tikai ideja, un tā vienmēr būs pareizi īstenota, jo viņi, tāpat kā mākslinieki, daudz neuztraucas par savu darbu vizuālo atbilstību redzamajai realitātei. Jo cilvēks kļūst vecāks un informētāks, jo vairāk viņš sāk apgūt "pareizības" konceptu, par ko intensīvi liek domāt gan sabiedrība, gan skolu programmas, paralēli ieaudzinot jaunietim arī garlaicīgus vispārpieņemtus stereotipus un priekšstatus par to, ko nozīmē jēdziens "māksla".

Tāpēc viens no virzieniem, kurā LNMM izglītības programma redz savu mērķi, ir attīstīt jebkura cilvēka individuālo uztveri un iztēli. Jo nobriedušāks viņš top, jo grūtāk šī lieta padodas – apkārtējās dzīves programmēšana strādā lieliski.

Katra nodarbība muzejā tiek veltīta kādai tēmai, saistītai ar mākslas darbiem, kas skatāmi ekspozīcijās vai izstāžu zālēs, – no klasikas līdz pat laikmetīgajām tendencēm. Uzdevumi liek domāt un iedziļināties dažādos mākslas aspektos, skarot formas un saturiskās nianses, trenējot aci, prātu, iztēli un rokas veiklību.

Portrets piedāvā ļoti plašu tematisko gammu un platformu, lai varētu attīstīt darbošanos vairākos virzienos. Zīmētāji strādājuši gan kopējot, gan izmēģinot daudzveidīgus formālos paņēmienus, gan radoši interpretējot skolotāju dotos uzdevumus. Šī izstāde, kurā redzama tikai neliela daļa portretam veltīto darbu, apliecina, cik talantīgi un varoši ir cilvēki, ja vien viņi vēlas veltīt savu laiku un uzmanību, lai iedziļinātos mākslas noslēpumos un strādāt, lai uzlabotu prasmes. Bieži vien darba rezultāts izbrīna arī pašus nodarbību dalībniekus, bet skatītājiem liek saprast, cik spēcīgs un bagāts ir katra cilvēka potenciāls, ja vien ļaujam tam izpausties.

DARBA LAIKS:

Otrdienās, trešdienās, ceturtdienās 10.00–18.00, kase 10.00–17.30

Piektdienās 10.00–20.00, kase 10.00–19.30

Sestdienās, svētdienās 10.00–17.00, kase 10.00–16.30

Pirmdienās slēgts

Muzejs ir slēgts oficiālajās svētku dienās: 1. janvārī, Lielajā Piektdienā, Lieldienās, Līgo un Jāņu dienās (23.–24. jūnijā), Ziemassvētkos (25.–26. decembrī), 31. decembrī.

Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem; bāreņiem vai bez vecāku gādības palikušajiem bērniem (uzrādot apliecību); bērniem līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti, personām ar I un II grupas invaliditāti (uzrādot invaliditātes apliecību); vienai personai, kas pavada bērnu līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti vai personu ar I grupas invaliditāti; Latvijas mākslas skolu un mākslas profesionālās vidējās izglītības iestāžu audzēkņiem (uzrādot apliecību); Latvijas Mākslas akadēmijas pilna laika studentiem (uzrādot apliecību); profesionālās vidējās izglītības iestāžu audzēkņiem vai augstskolu studentiem, kas apgūst vai studē vizuālo un lietišķo mākslu, dizainu, kultūras vēsturi, muzeoloģiju, arhitektūru, restaurāciju, mācību vai studiju procesa ietvaros (vismaz dienu iepriekš iesniedzot rakstveida izglītības iestādes iesniegumu muzeja direktoram); Latvijas muzeju darbiniekiem (uzrādot apliecību); Starptautiskās muzeju padomes (ICOM) biedriem (uzrādot biedra karti); Latvijas Mākslinieku savienības biedriem (uzrādot apliecību); LNMM Drauga kartes īpašniekiem (uzrādot karti un personu apliecinošu dokumentu); plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, kas atspoguļo norises muzejā (uzrādot preses karti); grupu (ne mazāk par 10 apmeklētājiem) vadītājam (pedagogam vai gidam); ikgadējās starptautiskās akcijas "Muzeju nakts" laikā no plkst. 19.00; visiem apmeklētājiem pastāvīgās ekspozīcijas apskate katra mēneša pēdējā svētdienā un Starptautiskajā muzeju dienā – 18. maijā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.03.2024 - 20.03.2024 “Adamsu ģimenes melnā trešdiena” Valmieras TIC
19.martā plkst.12.00 un 14.00 Valmieras Kultūras centrā koncertuzvedums “Adamsu ģimenes melnā trešdiena” koncertu ciklā “Mūzika Tev”. | Skatīt vairāk
Latvija 7 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.02.2024 - 20.03.2024 Ar vilcienu uz Gulbeni Gulbenes novada TIC
Kāpiet vilcienā un dodieties uz Vidzemes ziemeļaustrumiem– uz Gulbeni, kur sagaidīs aizrautīgi tūrisma speciālisti un uzņēmēji, ļaujot izbaudīt | Skatīt vairāk
Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 23.03.2024 CAURSTAIGĀJAMĀ GUĻAMISTABA | Tukumā Tukuma TIC
Nāc uz izrādi "Caurstaigājamā guļamistaba" Tukuma pilsētas Kultūras namā 23.martā pulksten 19:00. Ieeja 15; 18; 20 un 25 EUR. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42366314sec.