Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā: «Sudraba kabinets un dārgmetālu priekšmetu kolekcija muzejā»

     Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina 27. septembrī plkst. 14.00 uz svētdienas programmas ekskursiju – lekciju “Sudraba kabinets un dārgmetālu priekšmetu kolekcija muzejā”, kuru vadīs muzeja Numismātikas un dārgmetālu nodaļas vadītāja, vēsturniece Inita Dzelme. Programmas apmeklējums – ar muzeja ieejas biļeti.    

     Krāšņie Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja dārgmetālu kolekcijas priekšmeti stāsta par izcilajām amata meistaru prasmēm, par attiecīgā laika posma sabiedrības gaumi, vērtībām un vēsturiskiem faktiem, notikumiem, personībām. Izcili kolekcijas priekšmeti apskatāmi Sudraba kabinetā un arī citās muzeja ekspozīciju zālēs. Ikviens svētdien aicināts baudīt vēstures un mākslas klātbūtni muzejā.

     Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja vēsturisko dārgmetālu priekšmetu kolekcija ir Latvijā lielākā. Liela tās daļa eksponēta muzeja Sudraba kabinetā, kas būvēts 18. gadsimta otrajā pusē pēc Kristofa Hāberlanda projekta, reizē ar līdzās esošo Kolonnu zāli, kurā atradās pirmā Rīgas pilsētas bibliotēka. Ovālajā telpā jau kopš 1791. gada bijušas izvietotas muzeja kolekcijas.

     Sudraba kabinetā eksponēti ap 300 izcili muzeja dārgmetālu kolekcijas priekšmeti – lietišķās mākslas meistardarbi. Šeit aplūkojami Rīgas zeltkaļu cunftes meistaru izstrādājumi, kas tapuši laika posmā no 17. līdz 20. gadsimtam, kā arī citās valstīs veidoti izstrādājumi, kas piederējuši dažādām organizācijām, izcilām personībām vai saistāmi ar sabiedriskiem notikumiem Rīgā. Sudraba priekšmeti piederējuši Rīgas rātei, Melngalvju biedrībai, Rīgas Latviešu biedrībai, studentu un citām organizācijām. Kolekcijas kodolu veido Rīgas amatnieku cunfšu sudraba priekšmeti. Piemēram, ikvienas cunftes darbības tradīcijās nozīmīgais priekšmets, tā saucamais, apsveikuma jeb Willkomm pokāls, mūsdienās ļauj ne tikai apbrīnot meistaru prasmi un gaumi, bet arī atklāj un vizualizē sabiedrības dzīves detaļas, tāpat kā kausi, kuri izsenis tiek dēvēti par krievcepurēm.

     Kopš 18. gadsimta vidus rīdzinieku dzīves prestižam nepieciešami bijuši sudraba galda servējuma priekšmeti. Kolekcijā aplūkojami Rīgā darināti sudraba trauki, arī trauki tā laika jaunumiem – eksotiskajiem dzērieniem – kafijai, tējai un garšvielām. Sudraba kabinetā apskatāmi arī īpaši reliģisko rituālu sudraba izstrādājumi, kā arī Latvijas pirmās brīvvalsts laikā radītie metālkalumi ar etnogrāfiskajiem motīviem, īpaši memoriālie priekšmeti un trimdas latviešu relikvijas.

     Muzejs aicina uzzināt un ieraudzīt gribošos. Muzeja plašajās ekspozīciju telpās tiek ievēroti, saistībā ar COVID19 pandēmiju noteiktie, epidemioloģiskās drošības pasākumi.

     Programmas apmeklējums – ar muzeja ieejas biļeti. Informācija: Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Komunikācijas darba nodaļā, tel.: 67356676. http://www.rigamuz.lv/

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49496007sec.