Rīgas Zooloģiskajā dārzā durvis ver Dzeņa darbnīca

Rīgas Zooloģiskajā dārzā durvis ver Dzeņa darbnīca

Šajā nedēļas nogalē, 6. un 7. aprīlī, Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā, raiti klaudzot āmuriem, Putnu dienu ietvaros čakli darbosies Dzeņa darbnīca. Tajā, pateicoties “Lidl” atbalstam, taps 250 zīlīšu un 250 strazdu būri, kā arī 20 īpašās mākslīgās ligzdvietas Latvijā bieži sastopamam, taču maz pamanāmam putnam – mizložņai. Zinātkārākie putnu mīļi varēs izzināt Rīga ZOO putnu pasaules noslēpumus tūrē ar gidu “Galvā putni”. Bez tam mācīsimies no otrreizējiem izejmateriāliem izgatavot putniem noderīgas lietas.

Dzeņa darbnīca

Gan sestdien, gan svētdien no plkst. 12.00 līdz 15.00 ikvienam zooloģiskā dārza apmeklētājam Dzeņa darbnīcā ir iespējams no sagatavēm izveidot pareizu putnu būrīti Latvijā ierastākajiem dobumperētājiem – zīlītēm, mušķērājiem un zvirbuļiem, kā arī mājas strazdiem. Turklāt pašu gatavoto darinājumu būs iespēja ņemt līdzi un piekārt putniem tīkamā vietā savu māju apkārtnē. Darbnīca šoreiz notiek ar “Lidl” gādību, kurš atbalstījis kokmateriālu sagādi šīm Putnu dienām.

Kā ierasts, Dzeņa darbnīcā top arī neparastāka izmēra un formas putnu un arī neputnu būri, lai demonstrētu mākslīgo ligzdvietu daudzveidību. Šī gada īpašā putna statusā ir mizložņa – neliels, brūngans putns, kas itin bieži sastopams mūsu zemē, taču mazāk pamanāms, jo tērpts maskējošā krāsā un tādēļ grūti ieraugāms uz koka stumbra. Būvēsim 20 ligzdvietas, kas piemērotas tieši šai sugai, un tās vēlāk tiks izvietotas gan zoodārzā, gan arī citās piemērotās vietās Latvijā.

Laika gaitā zoodārzā tapuši mākslīgie dobumi meža pūcēm, urālpūcēm, apodziņiem, plīvurpūcēm, pupuķiem, zaļajām vārnām, pīlēm, piekūniem, svīrēm, dzeguzēm, kā arī sikspārņiem un susuriem. Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā tapušie būrīši izvietoti dažādās īpaši aizsargājamās dabas teritorijās visos Latvijas nostūros, tādejādi veidojot dobumperētājiem piemērotākus apstākļus sekmīgākai ligzdošanai.

Ekskursija “Galvā putni”

Lai noskaņotos uz putnu viļņa, 6. un 7. aprīlī plkst. 11.00 aicinām doties aizraujošā, stundu garā ekskursijā “Galvā putni” pieredzējuša Rīga ZOO gida pavadībā. Tajā uzzināsiet neparastus stāstus par šeit mītošajiem lidoņiem (un arī dažiem nelidoņiem), viņu dzīvesveidu, uzvedību un piedzīvojumiem. Pulcēšanās vieta – pie zoodārza galvenajiem vārtiem. Kurš putniņš agri ceļas, agri tiek pie ekskursijas!

Labas lietas noder vienmēr

Kas vienam kļuvis lieks, tas lieti noderēs citam. Ar šādu devīzi no 12.00 līdz 15.00 abas brīvdienas darbosies radoša darbnīca, kurā gan mazi, gan lieli apmeklētāji varēs izgatavot putniem noderīgas lietas. Kad nāk pavasaris, tad daudzi zvēri pamazām atvadās no sava siltā un biezā kažoka. Viņiem tas vairs nebūs vajadzīgs, taču mīkstās matu šķipsnas itin noderīgas būs putniem, kuri ar lielu cītību vāc šādu ligzdas izklājumu, reizēm pat uzmetoties lielajam vilnainim uz muguras un izplūkājot tā kažoku. Darbnīcā no vilnas un arī spalvām gatavosim “kumšķus”, kurus uzspraust uz zara, lai putni varētu likt lietā mūsu piedāvāto materiālu.

Turpina darboties izzinošais “Putnu ceļš”

Visu aprīli ikviens zoodārza apmeklētājs, dodoties pa “Putnu ceļu”, var uzzināt daudz interesantus faktus par spārnaiņu olām, to izmēriem, krāsojumu, formām, daudzumu, kā arī perēšanas ilgumu. Lai līkumainajā takā neapmaldītos, kasē vaicājiet “Putnu ceļa” ceļvedi, kas tapis ar “Lidl” atbalstu.

Putnu dienas “Cīruļos” 13. un 14. aprīlī

Nākamajās brīvdienās, 13. un 14. aprīlī, “Dzeņa darbnīca” dosies uz Rīgas Zoodārza filiāli “Cīruļi” Kalvenes pagastā, Dienvidkurzemes novadā. Tur no plkst. 12.00 līdz 15.00 ikviens “Cīruļu” apmeklētājs varēs ieskandināt pavasari, uzbūvējot zīlīšu vai strazdu būri un pēc tam piekarot to savas mājas apkaimē, lai putniem skaņa dziesma un priecīgs prāts, pēcnācējus audzinot.

Laipni aicināti ciemos, lai ģimeniski jauki pavadītu pavasarīgo laiku Putnu dienās Zoodārzā! Vairāk informācijas par Rīgas Nacionālo zooloģisko dārzu lasi www.rigazoo.lv.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Latvija
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.86979699sec.