Mežaparka Lielajā estrādē tiksies kori, komponisti, diriģenti un skatītāji

20. augustā plkst. 20.00 kori, komponisti, diriģenti un skatītāji tiekas lielkoncertā

Meistars. Dziesma. Leģenda. Mežaparka Lielajā estrādē.

Jānis Lūsēns un Andris Veismanis ar Kaupēn, mans mīļais

Juris Kulakovs un Ivars Cinkuss ar Odu priekam un Baletomāniju

Rīgai 810 veltītais svētku lielkoncerts MEISTARS. DZIESMA. LEĢENDA, Mežaparka Lielajā estrādē pulcēs 7000 kora dziedātāju, 400 dejotāju un pūtēju orķestru mūziķu no visas Latvijas, aicinot piedalīties monumentālā un krāšņā muzikāli skatuviskā notikumā, kas izskanēs kā svētku himna Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku kustībai, dziesmā vienojot korus, diriģentus un komponistus.

Lielkoncertā skanēs dziesmas no klasiskā Dziesmu svētku repertuāra, kā arī meistaru komponistu populāri un mūsdienīgi darbi korim. Īpašu svētku programmu piedāvās deviņi diriģenti, iestudējot deviņu komponistu dziesmas korim un veidojot 9 meistaru radošos tandēmus. Valts Pūce un Mārtiņs Klišāns. Jānis Lūsēns un Andris Veismanis. Juris Kulakovs un Ivars Cinkuss. Arturs Maskats un Mārtiņš Ozoliņš. Uldis Marhilēvičs un Ints Teterovskis. Uģis Prauliņš un Agita Ikauniece. Zigmars Liepiņš un Romāns Vanags. Mārtiņš Brauns un Sigvards Kļava. Imants Kalniņš un Aira Birziņa.

Latviešiem patīk dziedāt, izjust dzīvi skaņu kosmosā un, populārās melodijās ieklausoties, izrunāt dzejnieku vārdus. Jāņa Lūsēna Kaupēn, mans mīļais kļūst par vienu no apmeklētākajām muzikālā teātra izrādēm latviešu teātra vēsturē. Lūsēna dziesmas ar Māras Zālītes vārdiem jau dzīvo ārpus teātra sienām. Rokopera iestudēta 1999. gadā. Liepājas teātrī un viesizrādēs Latvijas Nacionālajā teātrī tā piedzīvo 115 izrādes. To noskatās 85 000 skatītāju.

Komponists Jānis Lūsēns atsaucas Rīgai 810 lielkoncerta mākslinieciskā vadītāja Romāna Vanaga aicinājumam un uzraksta Kaupēna dziesmu cikla partitūru kopkorim, kuru koncertam koru balsīm iestudēs diriģents Andris Veismanis.

.

Andris Veismanis beidzis prof. Imanta Kokara kordiriģēšanas klasi Latvijas Mūzikas akadēmijā un ieguvis mākslas maģistra grādu prof. Jāņa Dūmiņa klasē. Veismanis no 1997. gada līdz 2006. gadam ir Latvijas Nacionālās operas galvenais kormeistars, patlaban LNO diriģents. Ar Andra Veismaņa vārdu saistās daudzi veiksmīgi LNO operiestudējumi. Veismanis ir arī kordiriģēšanas pasniedzējs Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Viens no lielkoncerta kopkora virsdiriģentiem Andris Veismanis atzīst: Koris man sniedz īpašu kopības sajūtu. tāpēc esmu pateicīgs saviem dziedātājiem, kas patiesi interesējas par mūziku. Gatavojoties lielkoncertam Mežaparkā, mēs mēģinam visās Latvijas malās vairākas reizes nedēļā. Nav vairs daudz laika. Tā jau tikai šķiet, ka korī var dziedāt ikviens, bet tā ir ilūzija, jo bez darba un nopietnas attieksmes pret dziedāšanu brīnums uz Lielās estrādes neuzplaukst…

Jāņa Lūsēna Kaupēn, mans mīļais nav vienīgais klausītāju iemīļoto dziesmu cikls, kas piedzīvos aranžējuma pirmatskaņojumu kopkora izpildījumā Mežaparka Lielajā estrādē. Klausītājus sagaida kopumā deviņi komponistu un diriģentu tandēmi ar hītiem, kas pārrakstīti kora partitūrā.

Savas populārākās melodijas ar Eduarda Veidenbauma, Klāva Elsberga un Māra Melgalvja dzejas vārdiem klausītājiem Lielajā estrādē atskaņos arī komponists Juris Kulakovs. Pie diriģenta pults būs Ivars Cinkuss, un skanēs Oda priekam, Baletomānija un Mana dienišķā dziesma.

Kulakovs 1978. gadā pievienojas grupai MENUETS . Divus gadus vēlāk viņš kopā ar daļu MENUETA mūziķu izveido grupu PĒRKONS. Komponists ir ne tikai grupas vadītājs, bet arī gandrīz visu tās dziesmu mūzikas autors un taustiņinstrumentālists.

1984. gadā beidzis Latvijas Valsts konservatorijas Kultūras un mākslas zinātņu fakultāti estrādes un pūtēju orķestra diriģēšanas specialitātē, kā arī Pētera Plakida kompozīcijas klasi. Astoņdesmitajos gados komponējis dziesmas aktiera Edgara Liepiņa koncertprogrammām “Pasmaidi, sirds gaiša kļūs”, “Ārprāc 88” u. c.

Juris Kulakovs rakstījis mūziku arī teātrim un filmām, 90. gados pievērsies lielāku vokāli instrumentālu skaņdarbu komponēšanai. 2001. gadā komponists saņēmis Teātra gada balvu par mūziku Antuāna de Sent-Ekziperī izrādei Mazais princis Liepājas teātrī.

Diriģents Ivars Cinkuss, kas lielkoncerta programmai iestudējis Kulakova populārākās dziesmas korim un koncertā ir viņa tuvākais partneris, uzsver: Mums ar Juri sapas. Tā ir muzikālā gaume un tāda traka dzīvot gribēšana, kas magnetizē mani un manus dziedātājus. Šais Rīgas svētkos kopkora izpildījumā izskanēs Jura Kulakova klasiskie hīti. Komponists savās dziesmās prot sintezēt izsmalcinātu saturu ar gaumīgu ironijas devu. To kopkorim izdziedāt nav viegli. Bet darbs pie šī materiāla ir ļoti saistošs.

Ivars Cinkuss Latvijas Mūzikas akadēmijā ieguvis Bakalaura grādu kordiriģēšanā profesora Edgara Račevska klasē un maģistra grādu Vestminsteras kora koledžā (Westminster Choir College), Prinstonā, ASV profesora Džozefa Flammerfelta (Joseph Flummerfelt) klasē. Cinkusa kontā ir vairākas atzinības balvas Vīru koru konkursos un XX Latvijas Vispārējo dziesmu svētku konkursā. Ivars vadījis Rīgas Doma zēnu kori. Cinkuss ir Rīgas Tehniskās universitātes vīru kora Gaudeamus un kamerkora Ventspils mākslinieciskais vadītājs Kopš 1998. gada viņš strādā Latvijas Radio. Ivars Cinkuss ir XXIII Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģents, Ventspils pilsētas un rajona koru, kā arī Rīgas vīru koru virsdiriģents. Veiksmīga ir Ivara dziedātāja karjera baritona partijās.

Un tomēr diriģenta lielā mīlestība pieder kora mūzikai.

Biļetes Biļešu paradīzes kasēs www.bilesuparadize.lv

PIEDĀVĀ RĪGAS DOME SADARBĪBĀ AR RĪGAS BRĪVOSTAS PĀRVALDI

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Rija Domus Hotel
,


Estravel Latvia
,


Avis
,


Nikos Travel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.49111986sec.