Koncertzāle AVE SOL aicina uz Bardu un folka festivālu

20.10.2011 koncertzālē AVE SOL plkst. 19:00 notiks Starptautiskais Bardu un folka festivāls. Rīgā tas notiek jau sesto gadu.

Kopš 2005. gada Rīgā, sadarbībā ar Lietuvas starptautisko bardu festivālu TAI AŠ, notiek starptautiskais Bardu un folka festivāls BARDU RUDENS. Folks- mūzikas stils, kura galvenās izpausmes ir balss un pavadošais mūzikas instruments, parasti – balss un akustiskā ģitāra. Katrs izpildītājs nāk pie klausītāja ar īpaši izvēlētu repertuāru, ko mūziķis izpilda ļoti individuālā spēles, dziedāšanas un intonācijas manierē. Bardu izpildījuma kultūra sakņojas demokrātiskā mūzikas izpratnē un ir izteikti neformāla. Bardu melodijas pieder tautas mūzikai, kas dzīvo, kamēr vien mūziķi sevī saglabā spēju runāt par savas tautas ikdienu un cilvēku likteņiem.

Raimonda Vazdika, kas šogad festivālā pārstāv Latviju, saka: Manuprāt bardi ir dziesminieki, kuri nevar nerakstīt dzeju un mūziku. Tie var būt dažādu profesiju pārstāvji, kas caur mūziku vēlas izteikt savu dramatizēto dzīves un mīlestības izjūtu. Visbiežāk šis dziesminieks mums asociējas ar ģitāru rokās. Bards ir ceļojošs tautas dziesminieks, dzejnieks, kas savā balādiski episkajā vēstījumā atklāj tautas dvēseli.

Tautas dziesminieku tradīcijas pirmsākums meklējams vēl divpadsmitajā gadsimtā. Gallu un britu kultūrā, Skotijā un Velsā parādās pirmās balādes, kas vienkāršās melodijās stāsta par cilvēku, valdnieku un tautas likteņiem, kas bieži vien vairāk atgādina dziedošas dzejas rindas, nevis muzikālus skaņdarbus. Romantisma laikmetā, kad gaisā virmo poēzijas gars, bardu sacerētās melodijas un teksti kļūst personiskāki. Tautā tik iemīļoto dziesminieku dzejas rindas vairs neslavina valdniekus, bet kļūst par ironiskām ainiņām iz dzīves, kas gūst plašu atzinību visos sabiedrības slāņos. Ceļojošie dziesminieki atskaņo ne tikai pašu sacerētus balādiskus skaņdarbus, bet izvēlas savam repertuāram arī tautā iemīļotas melodijas, interpretējot tās ģitāras pavadījumā. Starptautiskā bardu festivāla koncertprogrammās Rīgā jau uzstājušies dziesminieki no Dānijas, Vācijas, Argentīnas. Ekvadoras, ASV un Spānijas. Latvijā bardu kultūru atpazīstam ieklausoties Austras Pumpures aizlauztajā balsī, Valda Atāla un Kaspara Dimitera pašu sacerētajos tekstos un vienkāršajās melodijās, Antas Eņģeles un Haralda Sīmaņa unikālajos balss tembros. Haralds Sīmanis kādā no folka koncertiem aicina bardus atpakaļ uz to tirgus laukumu, uz to mucu, lai runātu par šodien aktuālām tēmām - lai dziesminieki neatnāk vienkārši nodziedāt ko skaistu, kas visiem patīk, bet lai risina to, kas ir tuvs, kas sāp un runā par to, ko gribas pateikt.

Šogad bardu festivāla iniciators - Kultūras un atpūtas centrs IMANTA, aicina uz festivāla koncertiem koncertzālē AVE SOL, 20.10.2011 plkst. 19.00. Festivālā dzirdēsim tādus māksliniekus kā Jonas Bogdanavičius(Lietuva) Mindaugas Ancevičius (Lietuva) duetu Huey Dowling un Alex Price (Skotija) Margarit Drumeva (Bulgārija), Raimonda Vazdika un Ilze Grunte (Latvija), kā arī jauno folka mūziķi Justīni Šteinu (Latvija).

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.70325398sec.