Rīgā būs Bruno Skultes baleta pirmatskaņojums - «Koklētājs un velns»

Rīgas Latviešu biedrības namā Mūzika 60 koklēm 4. novembrī 12.00 un 19.00

KOKLĒTĀJS UN VELNS

Šogad, kad diriģents Andrejs Jansons no Ņujorkas ierodas Rīga, lai Nacionālajā operā stātos pie diriģentu pults Bruno Skultes Vilkaču mantiniecē, viņš vēl nezina, ka pēc tikšanās ar festivāla orķestra Rīgas kokļu grupa vadītāju Māru Vanagu, šoruden Rīgā viņš diriģēs vēl kādu Bruno Skultes skaņdarbu - baletu Koklētājs un velns. Balets pirmirzādi piedzīvo Kanādā 1969. gadā, bet Rīgā tā pirmatskaņojums aicina baleta un mūzikas mīļotājus uz Rīgas Latviešu biedrības namu 2011. gada 4. novembrī.

Tas ir unikāls balets - vienīgais, kurā sarakstīta partitūra tradicionālajam latviešu instrumentam - koklei, saka kokļu festivāla orķestra mākslinieciskā vadītāja. Koklētājs un velns nav viņas vienīgā iecere, tā izskanēs koncerta otrajā daļā, pulcējot gan diriģenta Andreja Jansona, gan horeogrāfes Regīnas Kaupužas talanta cienītājus.

Pirmajā daļā otra Māras Vanagas sen lolotā iecere - komponista Māra Lasmaņa pirmatskaņojums četrām pasakām, kura laikā zālē vienlaicīgi uzstādītas 60 kokles. Pasakas lasīs Dailes teātra aktieris Lauris Dzelzītis.

Man pasakas patīk, Māra Vanaga atzīstas, viņa izrādei piepulcinājusi profesionālākos Rīgas koklētājus, (Andrejs Jansons aicinājis piedalīties šai muzikālajā izrādē kori Ausma.) Pasaku stāsti ir labestīgi un dažbrīd ļoti neticami, tur labais vienmēr uzvar, manuprāt tā ir fantāzija par dzīves īstenību, kas mums visiem- maziem un lieliem, palīdz dzīvot. Tā ir izrāde visiem, turpina horeogrāfe Regīna Kaupuža, iestudējums tapis pusgada laikā, un mēs esam nopietni un smagi strādājuši. Redzēsim, kā kokļu mūzika ar baletu sadzīvos skatītāju acīs, bet manuprāt salikums ir brīnišķīgs.

Māra Vanaga ir pārliecināta, ka kokles instrumentālās iespējas vēl nebūt nav izsmeltas, viņa cer turpināt paplašināt kokļu mūzikas plašo diapazonu, lai klausītājiem varētu piedāvāt citu redzes loku, aicinot arī turpmāk kokles mūzikai pievērsties netradicionāli gan mūsdienu komponistus, gan izpildītājmāksliniekus un horeogrāfus.

Koncertizrāde divās daļās Koklētājs un velns tapusi ar Rīgas domes, Latviešu biedrības nama un Amerikas Operas fonda atbalstu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Latvija
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.39076304sec.