Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā - Animācijas filmu studijas DAUKA tēlu pasaule

2012.gada 8. martā, plkst 12.00 Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā notiks pasākums „Animācijas filmu studijas DAUKA tēlu pasaulē”. Filmu studijas DAUKA radītāji un veidotāji - režisori Roze Stiebra un Ansis Bērziņš ir dāvinājuši muzejam lielu daļu no līdzšinējās 40 gadu ilgās radošās dzīves liecībām - filmu ierakstus, attēlus, apbalvojumus, kā arī studijas DAUKA karogu. Pasākumā muzeja Kolonnu zālē Roze Stiebra un Ansis Bērziņš stāstīs, atbildēs uz jautājumiem, uz lielā ekrāna tiks demonstrētas studijas DAUKA animācijas filmas, varēs apskatīt režisoru dāvinājumus muzejam – studijas DAUKA relikvijas.

Divpadsmit studijas DAUKA animācijas filmās redzama RĪGA. Par visu laiku labāko latviešu animācijas filmu atzīta Rīgas 800 gadei veltītā filma „Neparastie rīdzinieki”. Filmas „Spēlēju, dancoju” mistērija sākas Rīgā, Daugavmalā, bet filmas „Kabata” darbība risinās pie dzejnieka Ojāra Vācieša dzīves vietas Rīgā, Arkādijas parkā un Māras ezera apkārtnē. Filmas „Skatāmpanti” darbībā iesaistīts Doma laukums, filmā „Fantadroms” kaķēns – robots Indriķis XIII savās kosmiskajās gaitās dodas no Rīgas, bet amizantā Desa filmā „Desas piedzīvojumi” no Rīgas dodas uz Jūrmalu. „Zaļajā pasakā”mežs ienāk Rīgā. Arī filmu „Skapis”, „Šunelītis”, „Zvirbulēns”, „Čigānmeitēns Ringla”, „Ziloņi un zaķi” darbībā iesaistīta Rīga.

Filmu studijas DAUKA darbība sākusies 1970. gadā Latvijas Televīzijā, kad Roze Stiebra un Ansis Bērziņš izveidoja multiplikācijas (animācijas) filmu uzņemšanas grupu. Jau no darbības sākotnes tika uzstādīts mērķis – veidot animāciju kā latviešu bērnu mūsdienu modernās kultūras sastāvdaļu. Filmu radīšanā piedalījās Latvijas talantīgākie mākslinieki, komponisti, literāti. Labestīgie, darbīgie un radošie studijas DAUKA animācijas filmu tēli visus šos gadus un arī šodien būtiski piedalās Latvijas bērnu ētisko un estētisko uzskatu veidošanā.

Studijā DAUKA uzņemtas vairāk kā 120 animācijas filmas. Filmu pamatā galvenokārt ir latviešu folklora, klasiskā bērniem veltītā literatūra un mūsdienu latviešu autoru sacerējumi. Sākuma periodā studijā DAUKA uzņēma filmas tikai aplikācijas tehnikā, 1983. gadā uzņemta pirmā latviešu zīmētā filma „KABATA” pēc Ojāra Vācieša dzejoļu motīviem.Tādas filmas kā ZAĶĪŠU PIRTIŅA, KABATA, NEPARASTIE RĪDZINIEKI, FANTADROMS, KAĶĪŠA DZIRNAVAS, NESS UN NESIJA, PASACIŅAS un daudzas citas ieguvušas daudzu paaudžu bērnu nedalītu atsaucību un kļuvušas par Latvijas animācijas mākslas klasiku. Pirmā studijas DAUKA pilnmetrāžas filma NESS UN NESIJA (režisori Roze Stiebra un Ansis Bērziņš) dublēta angļu, franču, japāņu, flāmu un krievu valodās. Filma ieguvusi Latvijas kino augstāko atzinību – balvu LIELAIS KRISTAPS. Otrā pilnmetrāžas filma KAĶĪŠA DZIRNAVAS (režisore Roze Stiebra) ieguvusi īpaši augstu atzinību pasaules kinofestivālos ASV, Ēģiptē, Somijā, Lietuvā. Tā nopirkta rādīšanai Francijā, Dānijā, Zviedrijā, Ungārijā, Krievijā.

Studijas DAUKA dibinātājiem un galvenajiem režisoriem Rozei Stiebrai un Ansim Bērziņam piešķirta Latvijas Kultūras Fonda augstākā atzinība Spīdolas balva „Par profesionālā animācijas kino izveidi Latvijā, cilvēcisko vērtību, labestības un iejūtības veidošanu bērnu apziņā" (1995). Triju zvaigžņu ordenis Rozei Stiebrai piešķirta 2003. gadā, bet Ansism Bērziņam – 2010. gadā.

Ieeja pasākumā „Animācijas filmu studijas DAUKA tēlu pasaulē” - ar muzeja biļetēm.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45661092sec.