Ansamblis UMS ‘n JIP piedāvās Latvijas komponistu jaundarbu programmu

17. un 18. martā Rīgā uzstāsies viesmūziķi no Šveices – ansamblis UMS ‘n JIP piedāvās Latvijas komponistu jaundarbu programmu “Elektronie kontrapunkti”, elektroakustiskās mūzikas koncertu un priekšlasījumu Lecture of Nothing. Šī ir pirmā reize, kad festivālā “Latvijas Jaunās mūzikas dienas” ar veselām divām koncertprogrammām viesojas izcili ārzemju mākslinieki. 20. martā latviešu mūzikas programma skanēs Ķekavā Doles tautas namā un 21. martā – Ventspils kultūras namā.

Ansambli UMS ‘n JIP 2007. gadā izveidoja blokflautiste Ulrike Majere-Špona (UMS) un kontrtenors Havjers Hāgens (JIP). Patlaban tas ir viens no novatoriskākajiem un izcilākajiem Viduseiropas mūsdienu mūzikas ansambļiem; mūziķi gadā sniedz apmēram 70 koncertus un pasūtina apmēram 10 jaundarbu. UMS ‘n JIP atskaņo novatoriskus, bieži skatuviskus uzvedumus balsij, ierakstiem, elektronikai, rādot dzīvā un digitālā atskaņojuma mijiedarbi. Kopš studijām kompozīcijā, audiodizainā un mūzikas atskaņošanā Nīderlandē, Vācijā, Itālijā un Šveicē UMS un JIP tiek aicināti uz prestižiem modernās mūzikas festivāliem (Avinjona, Cīrihe, Lozanna, Šanhajā, Donauešingene, Honkonga, Ņujorka, Karlsrūe, Berlīne, Bāzele, Berne, Parīze, Strasbūra u. c.), kur uzstājās gan solo, gan duetā, atskaņojot tādu komponistu mūziku kā Gebelss, Rīms, Kagels, Etvešs, Reimanis u. c. Duetu UMS ‘n JIP slavē gan par emocionālu piepildījumu, gan par tehnisko virtuozitāti.

17. martā plkst 17:00 Latvijas Komponistu savienībā (Baznīcas ielā 37–3) notiks koncerts, kurā UMS ‘n JIP atskaņos Beata Gizēna, Džona Keidža, Decjina Veņa, kā arī pašu sacerētu mūziku. Koncertā piedalīsies daudzsološā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studente Monta Martinsone (soprāns).

17. martā plkst. 20:00 Laikmetīgās mākslas centrā “Totaldobže” (rūpnīcas VEF teritorijā) notiks performance Lecture of Nothing, kurā par godu ģeniālā mūzikas uztveres un radīšanas revolucionāra Džona Keidža 100. dzimšanas dienai skanēs gan Keidža radītais tituldarbs “Lekcija par neko”, gan Lučāno Berio, Dītera Šnābeļa un Maurisio Kagela mūzika.

18. martā plkst. 20:00 Spīķeru koncertzālē, 20. martā plkst. 19:00 Doles tautas namā Ķekavā un 21. martā plkst. 19:00 Ventspils kultūras centrā visi aicināti uz programmas “Elektronie kontrapunkti” pasaules pirmuzvedumu – šo programmu ar sešiem Latvijas komponistu jaundarbu pirmatskaņojumiem duets UMS ‘n JIP sagatavojis speciāli “Latvijas Jaunās mūzikas dienām 2012”.

Dadaists, konceptuālists un spēles meistars Juris Ābols par savu jaundarbu An Goethe (“Veltījums Gētem”) ar Frīdriha Nīčes tekstu saka: “Nīčes dzejoļa parindenī teikts “Arogantā Pasaules Spēle sakuļ Esamību un Šķietamību, savukārt mēs aizvien peldamies Mūžīgi Ākstīgajā”. Šāds Nīčes slēdziens aizvien bijis tuvs ne tikai man, bet arī gleznotājiem, latviešu garīgā sarkasma virtuoziem Ivaram Poikānam un Jurim Dimiteram. Cilvēka apziņas teātris. Varbūt risinājums nevis histēriskos jauninājumos, bet gan aprobētās vērtībās?”

Asi vērojošā, savrupā un modernistiski domājošā Marina Gribinčika par jaundarbu La luna saka: “Mana interese par kontrtenoru un blokflautu, ko izmantoja baroka laikmeta mūzikā, bija ļoti negaidīta un interesanta parādība. Rakstīju šo pasūtinājumu ar lielu prieku. Skaņdarba emocionālā puse ņemta no teksta. Pats romantiskais teksts gan atrasts ļoti neromantiskā vietā. Internetā. Teksta autors nezināms – “Atkal mēness un garā nakts / Atkal nav gaiši zilās krāsas augšā / Atkal tu, mana zvaigzne... / Tu met uz mani savu staru / Staru skaisto, krāsaino... / Ar savu brīvību...”

JVLMA (Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija) maģistrante profesores Selgas Mences klasē Laura Gustovska par kompozīciju Amount of Mountains saka: “Pārsteigums, neordinārums, kalni – šādas vērtības saskatīju tekstā, pie kura nonācu, interneta meklētājā ievadot frāzi Amount of mountains, kas sakrita ar to, ko vēlējos atspoguļot skaņdarbā. Tas ir stāsts par vienriteņa velosipēdistiem, kuri veic braucienus kalnos, nonākot no vienas viesu mājas nākamajā, no vienām ceļa grūtībām pie citām. Lielāki un mazāki kalni saklausāmi arī mūzikā, tie nomaina cits citu, katru reizi parādoties jaunā veidolā.”

Rolanda Kronlaka kompozīcijas klases students JVLMA Oskars Herliņš savam jaundarbam licis nosaukumu “Implozija”. Šis jēdziens apzīmē procesu, kura norises laikā konkrēto objektu iekšējais spiediens nespēj pretoties ārējam spiedienam, kā rezultātā šie objekti maina struktūru un līdz ar to kļūst par pavisam citiem objektiem, līdz spiedienu starpība izlīdzinās. Skaņdarbs “Implozija” basa blokflautai, balsij un elektronikai vēsta, kas notiek ar Visumā esošiem fiziskiem objektiem, kā tie maina savu identitāti implozijas ietekmē.

Rolanda Kronlaka klases maģistrante JVLMA Ieva Klingenberga par savu skaņdarbu Der Schizophrene saka: “Neparastais ansamblis, kā arī ansambļa dzimtene Šveice tieši vai netieši raisīja vēlmi pievērsties dadaismam. Kā zināms, viens no dadaisma aizsācējiem ir vācu rakstnieks, dzejnieks un filosofs Hugo Balls. Viņa dzejolis Der Schizophrene ir ne tikai tekstuālais pamats skaņdarbam, bet arī ir ideju bāze mūzikai, un tas atspoguļojas darba kompozīcijā.”

Viena no elektroniskās mūzikas jomā izglītotākajām Latvijas komponistēm Indra Riše par “Meditāciju ar putniem”: “Skaņdarbs rakstīts speciāli Šveices mūziķiem, ieklausoties un ņemot vērā viņu muzicēšanas specifiku. Šeit – elektronikas pielietojums, kontrtenora balss plašais diapazons un abu mākslinieku aktieriskā meistarība. Tematiski mūzika saistīta ar dabas elementiem – putnu atdarināšanu. Putniem un cilvēkiem ir daudz kā kopīga – arī vēlēšanās dziedāt...”.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51158595sec.