«Franču Rivjēra ceļotāja acīm» aizvedīs uz burvīgajām Rivjēras pilsētiņām

Franču Rivjēra. Aicinājums ceļojumā

Pasākumu programma izstādē „Aleksandra Beļcova un Franču Rivjēra”

2012. gada 29. marts – 24. maijs

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs

Rīga, Elizabetes iela 57a, dz. 26 (ieeja caur pagalmu, 5. stāvs)

Pavasarī Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs (Elizabetes ielā 57a, dz. 26, Rīgā) aicina iepazīties ar Dienvidfrancijas reģiona kultūru un mākslu programmā „Franču Rivjēra. Aicinājums ceļojumā”, kura norisināsies izstādē „Aleksandra Beļcova un Franču Rivjēra”.

Māksliniecei Aleksandrai Beļcovai (1892–1981) Franču Rivjēra bija gan iedvesmas avots, kas tik spilgti atklājās viņas Dienvidfrancijas cikla darbos, gan veselības atgūšanas iespēja ar spirgto kalnu gaisu un slavenajām dziednīcām, gan bezrūpīgākas izklaides vieta ar tradicionālajiem Nicas karnevāliem un Montekarlo spēļu namiem. Visas šīs īpašības piemīt Rivjērai arī šodien, tāpēc izstādes „Aleksandra Beļcova un Franču Rivjēra” ietvaros Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs piedāvā saviem apmeklētājiem īpašu pasākumu programmu, kas ļaus tuvāk iepazīt šo skaisto reģionu.

29. martā plkst. 18.00 tūrisma firmas „Relaks Tūre” gide Vita Lākute savā stāstījumā „Franču Rivjēra ceļotāja acīm” „aizvedīs” uz burvīgajām Rivjēras pilsētiņām, iepazīstinās ar interesantākajiem apskates objektiem un dalīsies iespaidos par piedzīvoto Mentonas pilsētiņas citronu svētkos, Nicas karnevālā un citās ceļojuma sajūtās. Dalības maksa: ieejas biļete muzejā.

12. aprīlī plkst. 18.00 muzejs aicina uz pavārmākslas entuziastes Ilzes Jurkānes lekciju „Dienvidfrancijas garša”. Autobiogrāfiskās pavārgrāmatas „Dzīves garša” (2011) autore dalīsies iespaidos un pārdzīvojumos saistībā ar ēdienu un tā baudīšanu Franču Rivjēras pilsētiņās, pastāstīs par ēšanas paradumiem un garšas izjūtām Dienvidfrancijas reģionā, iepazīstinās ar izplatītākajiem produktiem, garšvielām un tipiskākajiem ēdieniem un dzērieniem, atsevišķos gadījumos izstāstot arī to receptes un pagatavošanas gaitu. Dalības maksa: ieejas biļete muzejā.

10. maijā plkst. 18.00 mākslas zinātniece Mag.art. Nataļja Jevsejeva aicina uz lekciju „Mūžīgās laimes zemes meklējumos: franču mākslinieki un Aleksandra Beļcova Rivjērā”. Sākot ar 19.–20. gadsimta miju Vidusjūras piekrasti kā no lielpilsētas kņadas brīvu un paradīzei līdzīgu vietu sev „atklāja” daudzi franču mākslinieki. Pirmie bija Klods Monē, Ogists Renuārs, Pols Siņjaks, Anrī Matiss, vēlāk viņiem piebiedrojās Pablo Pikaso, Rauls Difī, Pjērs Bonārs, Fernāns Ležē u.c. Kaut gan Franču Rivjēras krasts nekļuva par Eiropas mākslas metropoli, kur dzimtu jauni virzieni un stili, šīs vietas nozīme atsevišķu autoru daiļradē un mākslas vēsturē kopumā bija īpaši liela. Tas attiecināms arī uz Aleksandru Beļcovu. Dalības maksa: ieejas biļete muzejā.

19. maijā plkst. 19.00–23.00 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs gaidīs savās telpās starptautiskās akcijas „Muzeju nakts” dalībniekus. Sekojot Latvijas Muzeju nakts’ 2012 kopējai devīzei „Zilā krāsa – jūra”, muzejs apmeklētājiem piedāvās pasākumu ar nosaukumu „Divas jūras – divi krasti”. Vakara gaitā ikviens varēs piedalīties radošajā darbnīcā „Kubisma noskaņas uz jūras fona” mākslinieces Baibas Sprances vadībā, iepazīties ar virtuālu fotomateriālu un mākslas darbu stāstu „No Baltijas jūras līdz Vidusjūrai”, kā arī apskatīt muzeja pastāvīgo ekspozīciju un izstādi „Aleksandra Beļcova un Franču Rivjēra”. Ieeja bez maksas.

24. maijā plkst. 18.00 notiks mākslas zinātnieces Mag.art. Nataļjas Jevsejevas lekcija krievu valodā В поисках берега вечного счастья. Ривьера в творчестве французских художников и Александры Бельцовой”. В конце 19 – начале 20 века французские художники, стремясь уйти от городской суеты и найти рай на земле, свою Аркадию, «открыли» для себя побережье Средиземного моря на юге Франции. Первыми были Клод Моне, Огюст Ренуар, Поль Синьяк и Анри Матисс, позднее к ним присоединились Пабло Пикассо, Рауль Дюфи, Пьер Боннар, Фернан Леже и многие другие. И хотя Ривьера не стала тем местом, где рождались новые художественные стили и направления, её роль в творчестве отдельных художников и в истории искусства в целом была очень значительной. Это утверждение оправдано и в отношении Александры Бельцовой. Dalības maksa: ieejas biļete muzejā.

Uz visām lekcijām nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, zvanot pa tālruni (+371) 67 288800 vai rakstot uz e-pastu [email protected]. Lekciju apmeklētājiem būs iespēja apskatīt arī muzeja pastāvīgo ekspozīciju un aktuālo izstādi.

Ekspozīcija „Aleksandra Beļcova un Franču Rivjēra” veidota par godu mākslinieces 120. jubilejai un līdz š. g. 2. septembrim ir skatāma Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā. Izstādē eksponēti gleznojumi, zīmējumi, skiču albumi, fotogrāfijas un dokumenti ļauj ieraudzīt Franču Rivjēru Aleksandras Beļcovas acīm un iepazīt vienu no spožākajiem posmiem gleznotājas radošajā biogrāfijā.

Pasākumu programmu atbalsta tūrisma birojs „Relaks Tūre” (Ģertrūdes ielā 50, Rīgā).

MĒRĶAUDITORIJA

Skolēni, studenti, pieaugušie, pensionāri

NORISES VIETA

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs; Elizabetes iela 57a dz. 26

NORISES LAIKS

29.03.–24.05.2012

DALĪBAS MAKSA

Lekcija: ieejas biļete muzejā (pieaugušiem LVL 1,50, skolēniem, studentiem, pensionāriem LVL 0,50)

„Muzeju nakts”: bez maksas

IEPRIEKŠĒJA PIETEIKŠANĀS

Uz visiem programmas pasākumiem, izņemot „Muzeju nakts”, vietu skaits ir ierobežots. Interesentus lūdzam pieteikties iepriekš pa tālruni (+371) 67 288800 vai e-pastu [email protected].

PROGRAMMAS KURATORE

Baiba Vanaga, LNMM R. Sutas un A. Beļcovas muzeja vadītāja

T: (+371) 67 288800, E: [email protected]

INTERNETA RESURSI

www.lnmm.lv/lv/sbm/info/visit/event/future/

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.13837695sec.