Lielajā Ģildē skanēs - minimālisms, džezs, sonoristika un ritms

Novatoriska un netradicionāla būs Profesionālā pūtēju orķestra „Rīga” sezonas noslēguma programma 24. maijā Lielajā Ģildē. Minimālisms, džezs, sonoristika, dažādi ritma efekti un jauni instrumentu spēles paņēmieni būs dzirdami divos latviešu komponistu pasaules pirmatskaņojumos un amerikāņu komponista Jozefa Švantnera 2004. gadā sacerētā skaņdarbā „Recoil”.

Anitra Tumševica „Saules mūziku” sacerējusi 2010. gadā, nosaucot to par „koncertu čellam ar pūšamo instrumentu orķestri”. Darba pirmatskaņojumu gaidot, komponiste dalās iecerē: „Saules mūzika ir tembrālu krāsu, sonoru izteiksmes līdzekļu, kā arī virtuozas solo partijas piepildīta impresija, tēlojums vai fantāzija par Saules tēmu. Viss par un ap Sauli. Saules starojums. Redzamie, jūtamie Saules stari, magnētiskie loki uz Saules virsmas. Radošā iecere sākotnēji bija atstāt čella koncertu bez kadences, taču, solista un diriģenta iedrošināta, ļāvos fantāzijas lidojumam, solo partijā apcerot kosmisku bezsvara stāvokli un mēģinot savas izjūtas un attieksmes pret šo melno Saules fonu izteikt nedaudz citā stilistikā. Spoža un nedaudz agresīva ir iecerēta Saules mūzikas noslēdzošā daļa, kurā čella un orķestra skanējumam būtu jākļūst gluži vai magnētiskam...”

Čella solo partiju koncertā „Saules mūzika” atskaņos Ēriks Kiršfelds. Čellists ir mācījies Latvijas Mūzikas akadēmijā un Bāzeles Mūzikas akadēmijā. Daudzus gadus bijis „Kremerata Baltica” koncertmeistars. 2009. gadā Ē. Kiršfelds ieguvis Lielo Mūzikas balvu par izcilu darbu ansamblī.

Koncertā būs dzirdams Nika Gothama un Kārļa Auzāna jaunais darbs „Oda Jurijam Gagarinam” ar „Melo-M” piedalīšanos, divas daļas - „Jupiters” un „Marss” – no Gustava Holsta svītas „Planētas” Alfrēda Rīda redakcijā un J. Švantnera kompozīcija „Recoil” diriģenta Mārtiņa Ozoliņa interpretācijā.

J. Švantners (1943) ir viens no visaugstāk novērtētajiem akadēmiskās mūzikas komponistiem Amerikā. Skaņdarbs „Recoil” ir Konektikutas universitātes un fonda „Raymond and Beverly Sackler New Music Foundation” pasūtījums, kas pirmatskaņots 2004. gadā Kārnegi zālē Ņujorkā. Komponists dzimis Čikāgā, mācījies Čikāgas konservatorijā un Nortvesternas universitātē, strādājis Džuljarda, Īstmenas un Jēlas mūzikas skolās. 1979. gadā par skaņdarbu ”Aftertones of Infinity” ieguvis Pulicera balvu. 1987. gadā viņa kompozīcija ”A Sudden Rainbow” saņēmis Grammy nomināciju. J. Švantnera darba klāstā ir virkne darbu simfoniskajam pūtēju orķestrim, kuri izceļas ar interesantu skaņu valodu un spilgtu tēlainību. Nosaukumi jau runā paši par sevi: and the mountains rising nowhere” ; „From a Dark Millennium”; „In evening's stillness...”.

Biļetes uz koncertu „Ekliptika 2012”, kas notiks 24. maijā plkst. 19.00, iespējams iegādāties „Biļešu paradīzes” kasēs un http://www.bilesuparadize.lv/. Biļetes cena no Ls 5 līdz Ls 15.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Latvija
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.88366318sec.