Rīgas radio un televīzijas tornis šovasar pamatīgi uzposts

Šī gada vasarā paveiks jauns posms Rīgas radio un televīzijas torņa uzturēšanā – izņemti un notīrīti logi skatu platformā, kā arī pabeigti torņa krāsošanas jeb pretkorozijas apstrādes darbi.

Logu tīrīšanas darbi bija nepieciešami, jo laika gaitā uz stikliem uzkrājušies gan netīrumi, gan notecējusi rūsa, gan krāsa no pēdējiem torņa krāsošanas darbiem. Tas ir tikai viens no posmiem televīzijas torņa uzkopšanas darbos, taču ir viens no uzskatāmākajiem tiem vietējiem un ārvalstu tūristiem, kuri katru dienu TV torņa skatu laukumu apmeklē, lai uz Rīgu paskatītos no augšas.

Tāpat šī gada jūlijā beidzot pielikts punkts torņa ārējās apstrādes darbiem, kuri uzsākti vairāk kā pirms 10 gadiem - Normunda Patmalnieka vadībā tika pabeigta torņa posmu 318-334m, 256-292m un 217-256m augstumā pretkorozijas apstrādi. Darbi pie torņa pretkorozijas apstrādes jeb krāsošanas ar speciālu krāsu, sākušies jau 2000. Un 2002. Gada vasarās, kad antenu rekonstrukcijas laikā, pirms jauno antenu montāžas, parādījās iespēja nokrāsot torņa antenu daļas pašus augšējos posmus 334-352 m un 352 m-363 m augstumā. Savukārt 2003. un 2004.gada vasarās darbi noritēja pie torņa trīs balstu apstrādes. Katrs torņa kājas posms tika apstrādāts piecas reizes – vispirms ar sēnīšu noņēmēju, tad attaukots, tad pārklāts ar divām grunts krāsas kārtām un visbeidzot uzklāta dekoratīvā dzeltenā virskārta ar toni RAL 1034 PASTELGELB. Šis tonis noteikts Rīgas pilsētas Būvvaldē izdotajā Būves krāsojuma pasē.

"Lai darba veicējiem būtu vieglāk strādāt, grunts krāsas kārtas bija dažādās krāsās balta un sarkana. Un tā 2004.gada vasarā kādu laiku mūsu tornis izskatījās raibs kā dzeņa vēders – katra kāja savā krāsā. Torņa kāju apstrādei kopā izlietoja 6.4 t gruntskrāsas un 1.14 t dekoratīvas krāsas par kopējo summu – nepilniem 45 tūkstošiem latu," stāsta VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" Radio un televīzijas apraides departamenta Torņu un antenu apkalpes daļas vadītājs Inārs Freipičs.

Pēdējos divos gados, pēc pārejas uz ciparu TV, radās iespēja apstrādāt antenu daļas vēl neapstrādātos posmus, par ko jau minēju sākumā. Darbu veikšanas kopējo ilgo periodu nosaka vairāki objektīvi apstākļi – torņa lielā augstuma un unikālās konstrukcija, lielais virsmas laukums, kā arī tas, ka antenu daļas posmu apstrāde iespējama tikai antenas atslēdzot, pie tam pretkorozijas apstrāde iespējama tikai siltos laika apstākļos – vasarā.

"Viens darbu posms pabeigts, varam ķerties klāt pie nākošiem, jo, tāpat kā Rīga nekad nav gatava, arī Rīgas radio un televīzijas stacijas torņa uzturēšanai jāpievērš nepārtraukta uzmanība," norāda Inārs Freipičs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.29476309sec.