Sarunas muzejā: Muzejs izvēlas. Tikšanās ar muzeja speciālistiem un māksliniekiem

Trešdien, 2013. gada 6. februārī, pulksten 17:00 Latvijas Nacionālais mākslas muzejs aicina uz "Sarunu muzejā", kurā skatītāji uzzinās par muzeja krājuma komplektēšanas politiku, konkrētu autoru un mākslas darbu izvēles kritērijiem iekļaušanai kolekcijā, kā arī par to, kādas mākslinieciski nozīmīgas vērtības top Latvijā mūsdienās. Tikšanās notiks izstādē "Muzejs izvēlas. LNMM jaunieguvumi 2012" Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Lielajā zālē (Skārņu ielā 10/20, Rīgā).

Ikviena muzeja misija ir glabāt, popularizēt un pilnveidot savu kolekciju. Latvijas Nacionālais mākslas muzejs sistemātiski ir papildinājis savas kolekcijas ar izciliem mākslas darbiem. Tomēr pēdējās divās desmitgadēs jaunieguvumu lielāko daļu veidoja dāvinājumi un arī novēlējumi, jo muzeja finansiālās iespējas mākslas darbu iegādē bija visai ierobežotas. Ekonomiskā un finanšu krīze ļoti sāpīgi atsaucās uz muzeja darbību kopumā. 2009. gads bija pēdējais, kad darbojās Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogramma "Nacionālas nozīmes projekti akreditētajos muzejos", kuras projektu konkursos LNMM aktīvi piedalījās, jo tikai pirkumi ļauj muzejam īstenot mērķtiecīgu komplektēšanas politiku un pašam izvēlēties, ko iekļaut krājumā.

Izsakot pateicību visiem, kas ar saviem dāvinājumiem atbalstījuši muzeja krājuma papildināšanu, izstāde "Muzejs izvēlas. LNMM jaunieguvumi 2012" izceļ tieši pirkumu sadaļu. 2012. gada beigās, pateicoties valsts budžeta grozījumos piešķirtajam mērķa finansējumam mūsdienu mākslas iegādei Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma papildināšanai, muzejam radās iespēja iegūt savā īpašumā lielāku skaitu nozīmīgu mākslas darbu. Tika papildinātas gan glezniecības, tēlniecības, grafikas un foto, gan arī dekoratīvās mākslas un dizaina kolekcijas.

Rīkojot šādu izstādi, muzeja mērķis ir parādīt sabiedrībai, kā ir materializējusies valsts budžeta grozījumos piešķirtā nauda, vienlaicīgi akcentējot nepieciešamību pēc regulāra un sistemātiska valsts finansējuma mākslas darbu iegādei, kas būtu paredzēts muzeja budžetā.

Izstādē eksponēti septiņdesmit no 2012. gadā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumam iepirktajiem mākslas darbiem, kas daļēji atspoguļo pēdējo gadu norises mūsu laikmetīgajā mākslā, bet līdztekus aktualitātēm ir iegādāti arī darbi no Latvijas mākslas ainai nozīmīgiem autoriem, kuri līdz šim muzejā nebija pietiekami pārstāvēti.

"Sarunas muzejā" laikā kopā ar apmeklētājiem aplūkojot ekspozīciju, LNMM direktore Māra Lāce un LNMM direktora vietniece krājuma darbā Ruta Lapiņa pastāstīs par muzeja iepirkumu stratēģiju un kopējo koncepciju, LNMM 20. gadsimta otrās puses un mūsdienu kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas Arsenāls vadītāja Elita Ansone iepazīstinās ar ievērojamās grafiķes Vijas Celmiņas darbiem, kuri tagad beidzot ir nonākuši LNMM īpašumā, savukārt LNMM Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska raksturos jaunieguvumus, kas papildināja dizaina krājumu. Vakara īpašie viesi ir Purvīša balvas 2013 kandidāts, mākslinieks Ivars Drulle un Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas Metālmākslas nodaļas vadītājs, rotu mākslinieks Māris Šustiņš, kuri pastāstīs par saviem darbiem un radošajām iecerēm.

Šī tikšanās ir lieliska iespēja ikvienam atklāt sev mazāk pamanāmu, bet neatņemamu muzeja darba jomu – kolekcijas veidošanas procesu. Tas būs stāsts par to, kā šodienas aktualitātes nonāk muzeja krājumos, kļūst par laikmeta liecībām un soli pa solim raksta jaunas lappuses Latvijas mākslas vēsturē.

Nāciet, skatiet, apbrīnojiet, salīdziniet, uzdodiet jautājumus, veidojiet un izsakiet savu viedokli! Aicināti visi! Mēs Jūs gaidām!

Dalības maksa: ieejas biļete izstādē.

Izstāde skatāma līdz 17. februārim.

Atbildīgā par pasākumu:

Inese Baranovska, LNMM Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina departamenta vadītāja. Telefons: (+371) 67 830900, E - pasts: [email protected]

* * *

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izglītības programma "Sarunas muzejā" piedāvā mākslas un kultūras interesentiem vienreizēju un aizraujošu iespēju svētdienas (pulksten 15:00) vai trešdienas (pulksten 17:00) pēcpusdienā baudīt mākslu, veidot un bagātināt savu viedokli kopā ar dažādiem mākslas jomas speciālistiem. "Sarunas muzejā" ir tematisks pasākums – ekskursija-stāstījums-diskusija muzeja ekspozīcijā. Šādas tikšanās ļauj iepazīt jaunākās izstādes personiskākā, niansētākā un informatīvi dziļākā veidā, ieklausoties un diskutējot ar klātesošajiem. Mūsu "Sarunās" mākslinieki, mākslas vēsturnieki, izstāžu kuratori un ikviens apmeklētājs atklāj sev un citiem mākslas vērtības un aktualitātes.

Dalība pasākumā bez iepriekšējas pieteikšanās, iegādājoties ieejas biļeti izstādē.

Mērķauditorija: Vecāko klašu skolēni, studenti, pieaugušie, pensionāri, ģimenes

Programmas kuratore: Laura Dravniece, LNMM Izglītības programmu kuratore

Iepriekšējā pieteikšanās nav nepieciešama. Vietu skaits neierobežots.

Esat laipni gaidīti!

Vienmēr priecāsimies Jūs redzēt mūsu muzejā!

Vairāk informācijas interneta vietnē www.lnmm.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.63649893sec.