Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejs svin 240 gadu jubileju

2013. gadā Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejs svin 240 gadu jubileju. Sveicot muzeju nozīmīgajā gadskārtā, uzņēmums "Kultūras suvenīri" piedāvā jaunu, īpaši muzejam veltītu Ziemassvētku suvenīru kolekciju.

Kolekcijas prezentācija notiks 2013. gada 17. oktobrī pulksten 16 Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja kolonnu zālē Palasta ielā 4, Rīgā.

Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja krājumos atrodas, iespējams, Eiropā senākais Ziemassvētku eglīšu rotājums – akmens bumbiņa, kuras rašanās datēta ar 17.-18. gs.

Pelēcīgā bumbiņa ar iekausētu un galā kāsī saliektu dzelzs kātu uzskatāma par senāko Rīgā atrasto Ziemassvētku  rotājumu, ar kuru rīdzinieki svētku egli rotāja aptuveni pirms 250 gadiem. Pēc izskata priekšmets vairāk atgādina senatnē ļoti izplatītas spēles priekšmetu – bumbiņu, kādas gatavotas gan no keramikas, gan akmens, gan vēlāk arī no stikla. Rīgas atradums varētu būt speciāli  gatavoto eglīšu rotājumu – bumbiņu – priekštecis, kas visdrīzāk tapis, pielāgojot spēļu bumbiņu eglīšu rotāšanai, izurbjot tajā caurumu un izverot stiepli.

Smeļoties iedvesmu vēsturiskajos avotos, meistari izgatavojuši vairākas Ziemassvētku rotājumu mūsdienu versijas. Brīvu kopiju tuvu oriģinālam – egļu rotājumu un auskarus – veidojusi māksliniece Vika Safronova, savukārt no porcelāna izgatavotās bumbiņas, izmantojot  Meisenes porcelāna fabrikas vai Rīgas Porcelāna fabrikas dekoru zīmējumus, veidojis "IDI dizains".

Egļu rotājumi pieejami divos iesaiņojuma veidos – caurspīdīgā maisiņā ar uzlīmes aizdari vai kā grezna dāvana, kas iesaiņota zīdpapīrā un ievietota īpaši darinātā kārbā. Dāvanu kolekcija ierobežotā apjomā būs pieejama tirdzniecībā no 5. novembra.

Rīgas kaķi

Leģenda

Pēc arhitekta F. Šēfela projekta celtais Kaķu nams atrodas Līvu laukumā pretī Lielajai ģildei (Meistaru ielā 10). Ēka ir ievērojama ar to, ka uz tās jumta, kūkumu uzmetuši, stāv kaķi.

1910. gadā šo māju kā dzīvojamo un biroja ēku cēla kāds bagāts latviešu tirgotājs, kuru neuzņēma Lielajā ģildē par tās locekli. Tirgotājs ļoti apvainojās un uz sava nama jumta uzlika kaķus, kuru astes pavērstas pret Lielās ģildes namu, tā paužot ēkas saimnieka cinisko attieksmi pret ģildi un tās locekļiem. Tirgotāja rīcība izraisīja skandālu un notika pat tiesas prāva. Tikai pēc pilsētas kungu pavēles metāla runčus pagrieza citā virzienā.

Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja suvenīri kā velte vismazākajiem apmeklētājiem  ir sadarbībā ar uzņēmumu "Akcikjauks" tapušie Rīgas kaķi. Auduma rotaļlieta pieejama divās krāsās – melnā  un "muzeja oranžajā". Izmērs – 27 cm, izmantotie materiāli – lins, kokvilna, sintapona pildījums.

Kolekcija "Jūra"

Leģenda

Rīga ir pilsēta Baltijas jūras krastā. Smiltis, jūra, vējš, bākas un kuģi ir raksturojuši Rīgu visos pilsētas vēstures posmos.

Daugavgrīvas bāka ir viena no pazīstamākajām Latvijas bākām. Pirmo bāku tagadējās Daugavas grīvas vietā uzbūvēja zviedri 17.-18. gs. mijā. Tas bija akmens krāvums ar signālugunskuriem tā augšpusē. Nākamā bāka bija koka tornis uz mūra pamatnes.

1854. gadā Krimas kara laikā to nojauca un uz mūra pamatnes uzstādīja lielgabalus, no kuriem bija paredzēts apšaudīt angļu kara flotes kuģus. Nākamo fundamentālo bāku

1863. gadā samontēja no čuguna, tā nostāvēja līdz 1. pasaules karam, kad bāku uzspridzināja krievu armija, atkāpjoties no Rīgas austrumu virzienā. Tāds pats liktenis piemeklēja 1921. gadā neatkarīgās Latvijas laikā uzcelto dzelzsbetona bāku, kuru saspridzināja vācu karaspēks, atkāpjoties no Rīgas pretējā – rietumu virzienā. Savukārt pēc kara uzcelto 20 metru augsto pagaidu bākas koka torni nopostīja spēcīgā 1956. gada rudens vētra. 1957. gada 2. februārī gaismu sāka raidīt jaunā, dzelzsbetona, ar melnbalti horizontālām svītrām krāsotā Daugavgrīvas bāka, kura signālus raida vēl šodien. Uzkāpjot pa bākas torņa iekšpusē esošajām spirālveida vītņu kāpnēm ar 150 pakāpieniem, paveras skats uz Daugavu, tās grīvu, Rīgas ostu un Rīgas siluetu.

·    Bākas. Materiāls – krāsots koks.

·    Auduma somas. Materiāls – lins, kokvilna.

·    Choco Spoons – gardais karstās šokolādes dzēriens vēsiem ziemas vakariem. Uz paciņām trīs dažādi zīmējumi un svītru grafika. Iesaiņojums – caurspīdīgs maisiņš ar uzlīmi.

·    Tēja: trīs dažādi aromāti – kumelīšu, liepziedu un piparmētru. Vasaras smarža tavā krūzē. Iesaiņojums – caurspīdīgs maisiņš ar uzlīmi.

·    Sveces – kuģīši: sojas sveces baltā, oranžā un zilā krāsā.

Jaunā suvenīru līnija ir kvalitatīvi jauns ieguldījums Latvijas kultūras suvenīru klāstā. Kolekcijā esošos suvenīrus darinājuši Latvijas labākie meistari – dizaineri un amatnieki. Suvenīri un to līdzinieki tapuši ar Rīgas Domes un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Pateicamies Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejam par līdzšinējo sadarbību un par bagātajiem, iedvesmu rosinošajiem krājumiem! Aicinām iepazīties ar jaunizveidoto kolekciju klātienē. Pilna kolekcija pārdošanā no 5. novembra tikai Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja suvenīru veikalā.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Latvija
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42938614sec.