Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros top pilsētvides objekts Pieminekļu kari

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros 27.martā pulksten 13.00 Brīvības un Elizabetes ielas krustojumā atklās pilsētvides objektu – Pieminekļu kari – asprātīgu un provocējošu instalāciju, kas apspēlēs dažādās Rīgas un visas Latvijas likteni un attīstībuietekmējušas varas. Pašlaik notiek šīs instalācijas celtniecības darbi. Projekta Pieminekļu kari kurators ir mākslinieks Aigars Bikše. Projekts Pieminekļu kari būs skatāms līdz š.g. 26.oktobrim.

Projekts Pieminekļu kari mēģinās parādīt Rīgas daudzveidību, kā dažādu kultūru un vēsturisko pārmaiņu vietu. Tas būs arī veids kā runāt par Latvijas teritorijas vēsturi un latviskās identitātes dažādajiem aspektiem, latviskajiem tikumiem un īpatnībām, kas veidojušās četru mums būtisku kultūru – Vācijas, Zviedrijas, Polijas un Krievijas, ietekmē. Tieši šīs kultūras dažādos vēsturiskos posmos visspilgtāk ir savijušās ar Latvijas un Rīgas likteni un atstājušas nospiedumu mūsdienu Latvijas sabiedrībā.

Instalācijas Pieminekļu karu pamatā būs podests, kas piedāvās mainīgu simbolisku pieminekļu plejādi. Katra no objektā iekļautajām četrām skulptūrām reprezentēs kādu no Latvijas kultūras identitātei būtiskiem aspektiem. Tā būs 15.gs. beigu nezināma autora skulptūra Madonna uz mēness sirpja, Karla Ludviga Menceļa (1858–1936) 1902.gadā veidotā skulptūra Vilhelms I, Gustava Kluča (1895–1938) 1922.gada darba kopija Visu zemju proletārieši, savienojieties! un nezināma autora darbs - Lelle Bārbija. Instalācijas priekšā būs podests, kur ikviens varēs uzkāpt un nofotografēties vai nu ar skulptūrām, vai viens pats. Tādējādi katrs pats simboliski varēs kļūt par pieminekli.

"Tās visas ir kopijas reāli eksistējošām skulptūrām, izņemot vienu, kas tapusi pēc Gustava Kluča zīmējumiem. Poliju un kristietību simbolizē Dievmāte Marija. Būs arī ķeizara Vilhelma II skulptūra, kurš, starp citu, Pirmā pasaules kara laikā bija ieradies Rīgā, lai pieņemtu karaspēka parādi. Mums ir arī Gustava Kluča darba kopija, kas pārstāv gan revolūciju, gan Krieviju. Klucis sevi sauca par krievu, bet tajā pašā laikā viņš ir lielākais latvietis vizuālajā mākslā, kurš sasniedzis milzīgu atzinību pasaulē. Ceturtā skulptūra Pieminekļu karos pārstāv Zviedriju un globālo, atvērto sabiedrību, tā ir melnādaina Bārbija, tērpta kā zviedru tautumeita," par instalāciju Pieminekļu kari stāsta kurators Aigars Bikše.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē Nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija. Rīga 2014 programmas partneris ir Lattelecom, kas arī nodrošina tehnoloģisko atbalstu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.88335609sec.