Aprīlī Rīga 2014 programmā pirmizrādi piedzīvos vairāki nozīmīgi mūzikas, baleta un kino jaundarbi

Aprīlī, turpinoties Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmai, pirmizrādes un pirmatskaņojumus piedzīvos vairāki jaundarbi. Jaundarbi ir būtisks un paliekošs devums Latvijas radošajai industrijai un dod tālākas attīstības impulsus Latvijas māksliniekiem.

Jau no 2.aprīļa kinoteātrī  Splendid Palace demonstrēs Dāvja Sīmaņa režisēto filmu Escaping Riga. Filma ir kinematogrāfisks ceļojums, dokudrāma, kas meklē atbildes uz jautājumu, kā 20.gadsimta pirmās puses notikumi ietekmēja un mainīja cilvēku dzīves. Filmas galvenie varoņi ir divas spilgtas 20.gadsimta personības – britu domātājs Sers Jesaja Berlins un krievu kinorežisors Sergejs Eizenšteins, kuri abi piedzima Rīgā pirms vairāk nekā 100 gadiem.

Savukārt 10.aprīlī pirmizrāde Splendid Palace plānota dokumentālajai filmai Teritorija/Vija.Celmiņš. Dokumentālā filma lieliski papildinās mākslinieces personālizstādes atklāšanu Rīgas Biržā. Tā būs līdz šim plašākā izcilās Latvijā dzimušās amerikāņu popārta un fotoreālisma mākslinieces Vijas Celmiņas darbu izstāde Vija Celmiņa. Dubultā realitāte. Šis ir sen gaidīts notikums Rīgas kultūras dzīvē, piedāvājot gan pasaulslavenās mākslinieces darbu izstādi, gan filmu par Vijas Celmiņas daiļradi, gan vairākus tikšanās un diskusiju formātus ar pašu mākslinieci.

26. un 27.aprīlī Latvijas Nacionālajā operā pulksten 19.00 redzēsim trīs latviešu komponistu darbu iestudējumus pasaules horeogrāfu versijās, kas vienlaikus būs viencēliena baletu pasaules pirmizrādes. Šis iestudējums ir unikāls notikums – iespēja ieraudzīt, kā latviskajai mentalitātei raksturīgās noskaņas, izteiktas mūzikā, izjūt un interpretē dažādu nacionalitāšu laikmetīgā baleta meistari. Pētera Vaska ziemeļnieciski lakoniskajai mūzikai savu versiju piedāvās jaunā horeogrāfijas zvaigzne no Argentīnas – Demiss Volpi, Štutgartes baleta horeogrāfs. Riharda Dubras mūzika, kas suģestē ar intensīvu garīgo pārdzīvojumu, iedvesmojusi Brno baleta māksliniecisko vadītāju Mario Radačovski. Savukārt Georga Pelēča gaišo, sirsnīgo skaņu pasauli dejas valodā ietērps izcilā primabalerīna Bridžeta Breinere no ASV, kura nesen uzmirdzējusi arī kā horeogrāfe.

Aprīlī pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos arī vairāki mūzikas jaundarbi. 4.aprīlī Rīgas Domā koncertu sērijas Bahs. Pasija. Rīga ietvaros tiks atskaņota Ērika Ešenvalda Lūkas pasija. Koncertu sērija Bahs. Pasija. Rīga būs klausāma trīs lielākajos Rīgas dievnamos trīs piektdienas vakarus pirms Lieldienām.

Johana Sebastiāna Baha zīmē šogad notiek arī festivāls Windstream. Vairāki festivāla koncerti, tostarp starptautiskais komponistu konkurss šogad norisinās Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros. Konkursā komponisti sacentās ar īpaši pūtēju orķestrim Rīga sacerētiem darbiem ar moto izjūti Bahu, turpini Bahu, debatē ar Bahu. Konkursa fināls norisināsies 19.aprīlī Lielajā ģildē pulksten 19.00, savukārt apbalvošana un laureātu konkurss 20.aprīlī arī Lielajā ģildē pulksten 19.00.

Mēneša izskaņā, 26.aprīlī pulksten 19.00 Rīgas Domā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos komponista Zigmara Liepiņa Transcendentālās oratorijas. Oratorijas pamatā ir stāsts par patiesu notikumu Japānas zemestrīces laikā. No kādas mājas gruvešiem tiek izglābts mazs puisēns, kuru aizsedzis mirušās mātes ķermenis. Mātes pēdējā vēsts: Ja tu izdzīvosi, tad atceries, ka es tevi mīlu ….

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē Nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija. Rīga 2014 programmas partneris ir Lattelecom, kas arī nodrošina tehnoloģisko atbalstu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Latvija
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53464007sec.