Uļjanas Semjonovas Nabaga Miška izvietots skatlogā uz Brīvības ielu

Stāsts par viena Olimpiskā simbola klātbūtni Rīgas galvenajā ielā un rīdzinieku atmiņās

"1980. gada nogalē pazīstams sportists restorānā Dzirnavnieks draugiem paklusām atzinās: "Ziniet, bija jau sajūta, ka tās nemaz nav īstas Olimpiskās spēles!". To viņš teica tādēļ, ka ASV un daudzas citas rietumvalstis spēlēs Maskavā nemaz nepiedalījās – Aukstā kara dēļ. "Varbūt nākamreiz!" – bija vājš mierinājums. Nākamās spēles Losandželosā 1984. gadā savukārt boikotēja PSRS, tādēļ uz tām neaizbrauca neviens sportists no Latvijas." (autors Vilnis Vējš, ekspozīcija apskatāma interjera studijas "Casa Nostra" skatlogā, Brīvības ielā 46)

Līdzās politiskajam kontekstam, kas ieskāva sporta līdzjutējus un sportistus, vairums iedzīvotāju tieši Maskavas olimpiskās spēles atceras ar ļoti emocionālām, siltām un pat nostalģiskām atmiņām. Īpaši tie, kas tālajā 1980.gadā vēl bija bērni vai pusaudži, atceras emocionālo olimpisko spēļu noslēguma ceremoniju, kur debesīs, skumjai dziesmai par draudzību fonā skanot, uzlidoja olimpiskais lācis Miška. Tieši lāča aizlidošana debesīs, ne tikai bērnu, bet arī pieaugušo acīs riesa asaras. "Mēs vecākiem jautājām, kas notiks ar Mišku, kurš aizlidoja. Vecāki, mierināja, ka viņu noteikti virs stadiona savāks helihopteri un ar lāci nekas slikts nenotiks. Taču apziņa, ka no lāča tiks izlaists gaiss un tas tiks novietots kādā putekļainā noliktavā, lika asarām birt vēl vairāk," savās atmiņās par aizgājušā laika notikumu, pie ekspozīcijas "Skatlogi un Brīvības ielu" viena no skatlogiem dalās kāds garāmgājējs, kurš spilgti atceras Maskavas olimpisko spēļu noslēguma pasākumu, lai arī bija tikai 5 gadus vecs.

Savukārt Olimpiskā lācīša īpašniece – bijusī basketboliste Uļjana Semjonova, kura ekspozīcijai lāci iedevusi, atzīst, ka viņai tieši Maskavas olimpiāde palikusi atmiņā ar to, ko tribīnes un skatītāju rindas esot bijušas pilnas ar draugiem un paziņām. Lai arī 1980.gada vasaras olimpiskās spēles boikotēja ASV sportisti, ne brīdi sportistei nav bijusi sajūtu, ka tās varētu būt neīstas olimpiskās spēles. "Pretinieki arī bez ASV līdzdalības bija daudz un spēcīgi, tādēļ sajūtu, ka kaut kas nenotiek pa īstam, nebija," atzīst Uļjana. Lai arī olimpisko spēļu noslēguma ceremoniju Uļjana vēroja pa televizoru, arī viņa atceras, ka tajā mirklī, kad lācis, balonu ieskauts, aizlidoja debesīs, bira asaras.

Par projektu "Skatlogi uz Brīvības ielu"

Maijā rīdziniekus un Rīgas viesus priecēs unikāla ekspozīcija astoņos Brīvības ielas skatlogos. Projekta "Skatlogi uz Brīvības ielu" laikā astoņi ierastie veikalu, kafejnīcu un uzņēmumu skatlogi uz mēnesi tiks padarīti par savstarpēji saistošām, vēsturi reflektējošām mākslas formām. Skatlogi atspoguļos Brīvības ielas vēsturi laika posmā no 1914. gada līdz mūsdienām, atgādinot garāmgājējiem, cik dažādi ir bijuši vēsturiskie Brīvības ielas nosaukumi un kādas politiskās varas ir spēlējušās ar Rīgas galveno ielu.

Projekturealizē "Ideju institūts" sadarbībā ar mākslinieci Annu Heinrihsoni un tekstu autoru Vilni Vēju.

Ekspozīcijas sākums un beigas meklējamas Latvijas Pasta filiāles Sakta un kafejnīcas Coffee Inn skatlogos. Virzoties tālāk pa Brīvības ielu līdz pat Stūra mājai vai no Stūra mājas uz Brīvības pieminekļa pusi, ikviens garāmgājējs varēs aplūkot kā atdzims vairāki nostalģijas un vēstures atspulga vēstījumi.  

Ekspozīcijas izvietotas:

  • Latvijas Pasta centrs Sakta, Brīvības bulvāris 32
  • Veikals Elkor tehnika, Brīvības bulvāris 21
  • SMP Bank, Elizabetes iela 57
  • Interjera studija Casa Nostra, Brīvības iela 46
  • Kafejnīca Burbuļnīca, Brīvības iela 37
  • SIA Rīgas nami, Brīvības iela 49/53
  • Outlet Bazaar, Brīvības iela 72
  • Kafejnīca  Coffee Inn, Brīvības 76

Projekta "Skatlogi uz Brīvības ielu" tapušās ekspozīcijas būs apskatāmas līdz 2014.gada 31.maijam. Projekts tapis tematiskās līnijas Brīvības iela ietvaros, kā papildinājums aktuālajiem kultūras pasākumiem Rīga 2014 ietvaros.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Latvija
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50010991sec.