Inovatīva vēja turbīnas ideja iegūst EUR 20 000 Turības ideju konkursā

Biznesa augstskolā Turība norisinājies konkursa ''20 000 EUR Turības studentam'' fināls. Kompetentas žūrijas priekšā stājās 14 finālisti, kuri savas biznesa idejas prezentēja klātienē. Par labāko tika atzīta Uzņēmējdarbības vadības 1. studiju gada studenta Ritvara Ganuļeviča vēja turbīnas ideja Milda 1.

Idejas pamatā ir Latvijā raksturīga problēma - zivju slāpšana ziemā, kad ūdens tilpnes pārklāj ledus kārta. Paralēli apzinot vēja enerģijas priekšrocības, Ritvars ar partneri nolēma aeratoru un vēja turbīnu apvienot vienā iekārtā. Tā rezultātā tapa inovatīvs produkts Milda 1, kurš, pateicoties vēja enerģijai pilda, aeratora funkcijas un bagātina ūdeni ar skābekli. Pati ideja radās jau pirms trim gadiem, pa šo laiku tā ir mainīta un papildināta, līdz tapis prototips, kurš gan vēl esot jāpieslīpē. ''Sākām ar skicēm, lai izveidotu interesantāku ģeneratora daļu, vienlaicīgi nezaudējot vēja spēku. Nākamie soļi ir pabeigt prototipu un izgatavot vēl dažus produktus, lai varētu uzsākt tirdzniecību,'' stāsta Ritvars. Konkursā iegūtos līdzekļus jaunietis plāno izmantot nepieciešamo iekārtu iegādei un ir apņēmības pilns darīt visu, lai pēc iespējas ātrāk inovatīvais produkts būtu pieejams plašākai sabiedrībai. ''Uzvara nebūtu iespējama, ja ejot uz mērķi nedomātu par pašu procesu un to, ko vēlamies redzēt mērķa galā. Ir jātic idejai, jo tikai tā var pārliecināt citus par tās funkcionalitāti un nepieciešamību,'' uzsver Ritvars.

Gaismas pils radošais direktors Gatis Mūrnieks, augstskolas ideju konkursa ''20 000 EUR Turības studentam'' fināla žūrijas komisijas priekšsēdētājs atzīst, ka Rihards ar savu prezentāciju esot apbūris žūriju. ''Labākais bija tas, kurš varēja sevi parādīt dažādās disciplīnās, gluži kā desmitcīņā - prezentējot sevi, sagatavojot video materiālu, demonstrējot idejas prototipu, nezaudējot aukstasinību, smaidot un spējot atbildēt uz visiem jautājumiem. Bez tam, šī ideja ir funkcionāla, jo risina lokālu problēmu,'' uzsver Mūrnieks.

Žūrijas komisijas loceklis Māris Rēvalds, Veselības centra 4 valdes priekšsēdētājs, atzinīgi vērtē Biznesa augstskolas Turības iniciatīvu rīkot šāda veida konkursu: ''Tā ir apsveicama iniciatīva, ka augstskola šādā veidā stimulē savu studentu radošo domu attīstību un iespēju uzsākt savu biznesu. Izvērtējot finālistus, uzstādījums tika likts uz idejas inovativitāti, spēju ģenerēt neparastas idejas, pie kam tika ņemts vērā, cik plašs ir skatījums - vai idejai ir arī eksporta potenciāls. Vēlu veiksmi uzvarētājām, viņš ir cilvēks, kuram piemīt spēja saredzēt plašus apvāršņus.''

Lai nokļūtu līdz finālam, jauniešiem bija jāpārvar divas kārtas - iepriekšējā atlase un publiskais balsojumus, kas norisinājās diena.lv mājas lapā. Kopumā publiskajā balsojumā tika nobalsots 5786 reizes.

Konkursam pieteiktās labākās idejas vērtēja žūrija, kuras sastāvā bija deviņi dažādu nozaru profesionāļi: Swedbank valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis, uzņēmēja un Kosmetoloģijas koledžas līdzīpašniece Marika Ģederte, žurnāla Ir galvenā redaktore Nellija Ločmele, Gaismas pils radošais direktors Gatis Mūrnieks, Veselības centrs 4 valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds, zvērināts advokāts Aldis Gobzems, ZGI Capital Investīciju direktors Rūdolfs Krese, Baltictravelnews.lv vadītājs Aivars Mackevičs, žurnāliste un Dienas žurnāli redaktore Inga Gorbunova.

Jau iepriekš ziņots, ka Biznesa augstskola Turība 2013./2014. studiju gada sākumā izsludināja ideju konkursu ''20 000 EUR Turības studentam''. Konkursā tika aicināts piedalīties ikviens 2013./2014. studiju gada students, kurš vēlas savā īpašumā iegūt 20 000 eiro sava sapņa piepildīšanai, secīgi apguvis noteiktu studiju programmu un izpildījis līguma par izglītības iegūšanu nosacījumus. Konkursā tika noteikts, ka galveno naudas balvu saņems viens 2013./2014. studiju gada students, kura ideja atzīta kā labākā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.60426283sec.