Latvijas Nacionālais mākslas muzejs aicina uz tikšanos ar mākslas eksperti Eleonoru Šturmu (ASV)

Piektdien, 3. oktobrī, plkst. 16.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls (Vecrīgā, Torņa ielā 1) notiks pazīstamās mākslas zinātnieces no ASV Eleonoras Šturmas lekcija, kurā varēs uzzināt par divu spilgtu latviešu trimdas gleznotāju – Laimona Eglīša un Edvīna Strautmaņa – radošo ceļu mākslā.

No š. g. 23. līdz 25. septembrim Daugavpilī norisinājās Marka Rotko 111. dzimšanas dienai veltīta starptautiska konference „Abstraktais ekspresionisms: emociju valoda”, kurā ar lekciju „Edvīns Strautmanis – trimdas abstraktais ekspresionists” piedalījās arī mākslas zinātniece Eleonora Šturma no Ņujorkas. Tikšanās 3. oktobrī LNMM izstāžu zālē Arsenāls būs vienreizēja iespēja Eleonoras Šturmas aizraujošo stāstījumu par izcilo gleznotāju Edvīnu Strautmani un viņa laikabiedru Laimonu Eglīti dzirdēt klātienē arī Rīgā.

Gleznotājs un pedagogs Laimons Eglītis, kura zīmīgākais veikums ir akvareļa gleznojumi, dzimis 1929. gadā Liepājas apriņķa Asītes pagastā, miris 2007. gadā Keitonsvilā (ASV). 1944. gadā bēgļu gaitas aizved Eglīti vispirms uz Vāciju, vēlāk – uz ASV, kur mākslinieks aizvada visu savu tālāko mūžu un aktīvo radošo darbību. Ieguvis bakalaura un maģistra grādu Templa Universitātes Tailera Mākslas skolā Filadelfijā, daudzus gadus strādājis par pasniedzēju Tailera Mākslas skolā un Keitonsvilas kopienas koledžā, 1973. gadā ieguvis PBLA Kultūras fonda godalgu.

Savos akvareļos mākslinieks daudzveidīgi attēlojis sievietes kailfigūru, tomēr pats sevi neuzskatīja par figurālistu. Viņš reti izmantoja pozējošus modeļus, atklāti pasakot, ka tādējādi ķermeņi tiek gleznoti tā, it kā tie būtu klusās dabas elementi. Laimona Eglīša kompozicionālos uzstādījumus savukārt varētu raksturot kā irreālu noskaņu pasauli, ko rada šķietami naturālistiska, ikdienišķa priekšmetiskā vide.

Gleznotājs un grafiķis Edvīns Strautmanis dzimis 1933. gadā Liepājā un miris 1992. gadā Ņujorkā (ASV). Tāpat kā Laimons Eglītis, 1944. gadā viņš devās bēgļu gaitās uz Vāciju, bet 1950. gadā pārceļoja uz ASV. 1956. gadā Strautmanis beidzis Čikāgas Mākslas institūta skolu, 1986–1987. gadā bijis viesprofesors Rietumberlīnes Mākslas augstskolā.

1959. gadā Čikāgas jauno latviešu mākslinieku grupa sarīkoja avangardisku izstādi, kurā Mākslas institūta skolā studējušie gleznotāji eksponēja abstraktā ekspresionisma meklējumus. Pazīstamākais no čikāgiešiem – Edvīns Strautmanis – drīz izlēma darboties Ņujorkā, virziena „dzimtajā” vietā. Viņa sniegums pārliecinoši saistās ar Action glezniecību, kurā mākslas darbs top spontāni, kļūstot par tiešu radošās darbības arēnu, īpaši uzsverot pašu fizisko radīšanas procesu, ziežot un šļakstot krāsu uz horizontāli novietota audekla. Edvīna Strautmaņa glezniecība joprojām tiek augstu vērtēta Ņujorkas galeristu vidē.

Abu mākslinieku darbi iekļauti Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā.

Eleonora Šturma ir ievērojama un spoža personība mūsdienu Latvijas mākslas vēsturē. Viņa veikusi pamatīgu un ļoti rūpīgu latviešu trimdas mākslinieku daiļrades izpēti un analītisku atspoguļojumu daudzu gadu garumā, kļūstot par vadošo mākslas eksperti šajā jomā. Šturmas pētnieciskās intereses ietvērušas dažādu paaudžu māksliniekus, taču īpašu uzmanību zinātniece veltījusi saviem laikabiedriem, ar kuriem viņu vieno arī likteņa pavērsieni.

Eleonora Šturma (dz. Avena) dzimusi 1928. gadā Daugavpilī. 1944. gadā kopā ar ģimeni devās bēgļu gaitās uz Vāciju, kur 1949. gadā beigusi Neištates latviešu ģimnāziju. 1950. gadā ieceļojusi ASV, apprecējusies ar komponistu Arnoldu Šturmu. Studējusi Džordža Pībodija (George Peabody) koledžā, Vanderbilta Universitātē un Tenesijas Universitātē Nešvilā. 1953. gadā viņa pārcēlusies uz Ņujorku un 1958. gadā absolvējusi Ņujorkas pilsētas universitātes Hantera (Hunter) koledžu, iegūstot bakalaura un maģistra grādu tēlotājā mākslā un mākslas vēsturē. Bijusi iecienītā žurnāla „Latvju Māksla” (1975–2006) autore un redakcijas kolēģijas locekle. 1987. gadā zinātniece apbalvota ar Pasaules brīvo latviešu apvienības (PBLA) Kultūras fonda Goda balvu žurnālistikā. Interesentiem pieejams apgāda „Mantojums” 2011. gadā izdotais, mākslas vēsturnieka Māra Branča sastādītais Eleonoras Šturmas rakstu krājums „50 gadus mākslai pa pēdām.”

Uz lekciju aicināti visi interesenti! Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Ieeja bez maksas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Latvija
Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.41653109sec.