Piedalies radošās sarunās par latviešu māksliniekiem

Sestdien, 2016. gada 6. februārī, plkst. 15.00 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs (Elizabetes ielā 57a, dz. 26, Rīgā) aicina uz pirmo "Sarunu muzejā", veltītu izcilajam latviešu māksliniekam Romanam Sutam, kurš šogad atzīmētu savu 120. dzimšanas jubileju. Muzeja vadītāja, mākslas zinātniece Dr. art. Nataļja Jevsejeva stāstīs par divu meistaru – Romana Sutas un Sigismunda Vidberga – radošo dialogu, kas attīstījās vairāku gadu garumā.

Romans Suta (1896–1944) ir viens no spilgtākajiem klasiskā modernisma pārstāvjiem Latvijā. Viņš bija ārkārtīgi radoša un daudzpusīga personība – meistars gleznoja, noformēja un ilustrēja grāmatas, veidoja teātra izrāžu un kino filmu vizuālo noformējumu, vadīja savu mākslas studiju, rakstīja presē apcerējumus par mākslu, izstrādāja dizaina projektus mēbelēm un interjeru iekārtojumam. Šogad, atzīmējot mākslinieka 120. gadadienu, R. Sutas un A. Beļcovas muzejs piedāvā saviem apmeklētajiem plašu izstāžu un pasākumu programmu, kas ļaus ne tikai tuvāk iepazīt viņa atstāto radošo mantojumu, bet arī autorus, kuriem bija liela nozīme meistara biogrāfijā. Viens no tiem ir bijis izcils latviešu grafiķis Sigismunds Vidbergs (1890–1970).

Sutas un Vidberga dzīves ceļi ilgu laiku gāja paralēli: abi bija "Rīgas mākslinieku grupas" biedri, abi 1926. gadā izstājās no tās, kopā organizēja un darbojās porcelāna apgleznošanas darbnīcā "Baltars" (1924). Romana Sutas un Sigismunda Vidberga vārdi minēti arī starp Rīgas grafiķu biedrības dibinātājiem (1928), viņi vienā laikā pasniedza Rīgas Tautas augstskolas Zīmēšanas un gleznošanas studijā, strādāja Rīgas Operā kā scenogrāfi, piedalījās kopīgajās mākslas izstādēs un pat kādu brīdi bija kaimiņi, kopā ar ģimenēm dzīvojot vienā mājā Lāčplēša ielā Rīgā, kur arī atradās "Baltara" salons.

"Sarunā muzejā" ar izstādes kuratori Dr. art. Nataļju Jevsejevu apmeklētājiem būs iespēja vairāk uzzināt par Romana Sutas un Sigismunda Vidberga biogrāfiju saskarsmes punktiem, par faktiem un apstākļiem, kuros tas notika. Muzeja vadītāja komentēs eksponētos mākslas darbus, kuriem abi autori izmantoja vienu grafikas tehniku – tušas zīmējumu, bet, atveidojot pat līdzīgus sižetus – kafejnīcu apmeklētājus, pilsētas nakts dzīvi, cirka artistus, erotiskos motīvus –, darīja to savā neatkārtojamajā, īpatnējā manierē, kuru noteica personīgais pasaules redzējums. Izstādes nosaukumā izceltais divu meistaru "radošais dialogs" atklāsies viņu veikuma salīdzinājumā, kas vēl vairāk uzsvērs Sutas un Vidberga rakstura, temperamenta atšķirības un izteiktu individualitāti dzīves uztverē.

Otrā tikšanās Romana Sutas un Sigismunda Vidberga darbu izstādē notiks 5. martā plkst. 15.00, kad mākslas zinātniece Nataļja Jevsejeva stāstīs par līdzībām un atšķirībām divu autoru daiļradē krievu valodā.

Uz "Sarunām" Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā laipni aicināts ikviens! Interesentus lūdzam pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni (+371) 67 288800 vai rakstot uz e-pastu [email protected]. Vietu skaits ir ierobežots.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Latvija
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.59878612sec.