Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina apmeklēt «Senioru dienas»

2016. gada 27. februārī, pulksten 14:00, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina apmeklēt februāra Senioru dienas "Satikšanās Rīgas gadsimtu namā pie Martas Alberingas" programmu. Tā aicinās aizraujošā ceļojumā – iepazīt leģendārās spāņu deju dejotājas un mākslas darbu kolekcionāres Martas Alberingas daudzkrāsaino personību, viņas mūža fascinējošos notikumus, kā arī atstāto nenovērtējami vērtīgo dāvinājumu Rīgas vēstures un kuģniecības muzejam – apjomīgo mākslas darbu kolekciju.

Senioru dienas programma sāksies ar ekskursiju pulksten 14:00 "Martas Alberingas kabinetā". Izzinoši atraktīvo ekskursiju vadīs muzeja Krājuma nodaļas tērpu un aksesuāru kolekcijas glabātāja Ligita Kalniņa, kurai ir virkne personīgu atmiņu par draudzību un sadarbību ar Martiņu, Martu, skaisto, talantīgo, dāsno, temperamentīgo latvieti, kolekcionāri, kastaņešu spēles karalieni, spāņu dejas virtuozi – Martu Alberingu. Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā iekārtotajā "Martas Alberingas kabinetā" ir skatāmas liecības par mākslinieces mūžu, kā arī daļa no mākslas darbu kolekcijas, kuru māksliniece dāvināja muzejam.   

Pēc ekskursijas Senioru dienas dalībnieki tiks aicināti uz Kolonnu zāli, lai noskatītos unikālu dokumentālo materiālu – videofilmu – sarunu ar Martu Alberingu, ar iespēju dzirdēt viņas pašas suģestējošo stāstījumu un redzot sajust mākslinieces personības neparasto valdzinājumu. Marta Alberinga (1909 – 2005) par savu mūža darbu ir saņēmusi Latvijas augstāko apbalvojumu - Triju zvaigžņu ordeni, kā arī Spānijas Goda ordeni. Martas Alberingas dzimtā pilsēta ir Valmiera, kura viņai piešķīrusi Goda pilsones titulu. Martas Alberingas vārds ir ierakstīts Spānijas kultūras Goda grāmatā. Martu Alberingu ir gleznojuši ievērojami mākslinieki, viņas dzīvei ir veltīta Māra Branča grāmata "Kāpt mūzas kalnā".

Jāpiebilst, ka vēl šodien stāstus par dažādajām Martas Alberingas personības niansēm, rakstura "rozīnītēm" un romāna vērto dzīves gājumu savās atmiņās glabā vairāki cilvēki gan no "baleta pasaules", gan citu profesiju pārstāvji. Piemēram, par to, ka Marta bija lielu kaķu mīļotāju, kā arī viena no pirmajām Latvijas sievietēm, kas saņēmusi autovadītāja apliecību, kā arī par to, ka…un atmiņu tīne raisās…vēl un vēl.

Varbūt, ka šajā Senioru dienā, starp apmeklētājiem būs ļaudis, kas arī vēlēsies dalīties savās atmiņās par Martu Alberingu.

Plašāka informācija: Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Komunikācijas darba nodaļā, tel.: 67356676. www.rigamuz.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.04.2024 - 24.05.2024 KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 26.05.2024 Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Nometnes & sporta spēles Bauskas novadā Bauskas TIC
Plāno nometnes & sporta spēles Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.05.2024 - 22.05.2024 Muzeju nakts Liepājā Liepājas reģiona TIB
Sestdien, 18. maijā, Liepājā starptautiskās akcijas “Muzeju nakts” programmā paredzēti vairāki muzikāli priekšnesumi. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53789687sec.