Jūrmalā notiks fotoizstādes «Portreti. Ūdens/debesu ūdens, sālsūdens, cukurūdens» atklāšana

5. novembrī plkst. 17.30 Jūrmalas pilsētas muzejā tiks atklāta Ojāra Griķa fotoizstāde “Portreti. Ūdens/debesu ūdens, sālsūdens, cukurūdens”.

Šajā izstādē būs skatāmi fotomākslinieka Ojāra Griķa radošā darba foto izlase. Sākot ar pirmo – portretu „Dzintra”, kas tika radīts, atgriežoties no armijas 1967. gadā, līdz pat pašiem jaunākajiem darbiem. Blakus Latvijā populāru personu portretiem I. Galantes, vijolnieks R. Ozola, būs plašākā sabiedrībā nezināmu cilvēku portreti, jo mākslinieks uzskata, lai arī tie nav tik populāri, tomēr savā dzīvē ir daudz paveikuši. Materiāla pa šiem gadiem sakrājies daudz, tāpēc blakus portretiem būs skatāmi kadri no burāšanas un dažāda veida ūdeņiem, kā pats mākslinieks tos dēvē: Cukurūdens – tās ir „saldās bildītes” ar skaistu saulīti, ūdentiņu, putniņiem, tās, kas cilvēkiem patīk. Debesu ūdens sevī ietvers lietu un sniegu, bet Sālsūdens, galvenokārt, jūru visās tās izpausmēs un regates fotogrāfijas.

Savu darba stilu Ojārs Griķis raksturo sekojoši: „Man patīk viss interesantais, darba profils ir tik plašs, ka varu strādāt jebkurā žanrā. Tomēr tuvākie ir portreti un jūras braucieni – regates, cilvēki tajā. Mani īpaši interesē pati dabas psiholoģija – koku attiecības vienam ar otru, augi, dārzeņi – viņu augu struktūra. Tas viss rosina uz filosofiskām pārdomām - dzīvības sākums, augšana un attīstība, dabas zīmes un simboli”.

Ojārs Griķis ar fotografēšanu aizrāvies jau skolas laikā.. Dienējot Aizbaikālā, aviācijas izlūkdienestā, tika nosūtīts uz aerofoto skolu, kur apguva topogrāfiju. Pēc atgriešanās no dienesta mācījies Rīgas 34. profesionāli tehniskajā skolā par fotogrāfu. Par savu lielāko profesionālo skolu uzskata darbu Rīgas kinostudijā, kurā nostrādājis 21 gadu, līdz pat tās darbības beigām. Par šo laiku Ojārs Griķis stāsta: „Pie aktierprovēm strādāju kopā ar režisoriem - Rolandu Kalniņu, Vari Braslu, Imantu Krenbergu u.c.  Kinostudijā bija ļoti liela slodze un augstas prasības, jo aktierus lomām režisori atlasīja pēc fotogrāfijām, lai redzētu viņu saderību. Filmēšanas laikā no vienas epizodes vajadzēja izgatavot sešus kadrus – viens krāsu negatīvs, viens krāsu diapozitīvs un četri melnbaltie negatīvi tādā līmenī, lai kinofilmu varētu reklamēt arī aiz robežām. Šis darbs bija ļoti interesants, bija arī tādas reizes, kad mani mati palika „sprogaini””. Strādājot kinostudijā, Ojāru Griķi uzaicināja strādāt žurnālā „Santa”. Tā sākās darbs dažādos preses izdevumos, arī Latvijas Telegrāfa aģentūrā, par sevišķi svarīgu notikumu fotogrāfu. Prezidenta Gunta Ulmaņa laikā bijis prezidenta fotogrāfs. No 2000. gada sācis dzīvot Jūrmalā, un pateicoties savam vārda brālim Ojāram Martinsonam (Jūrmalas pilsētas domes fotogrāfs) tika saaģitēts iestāties fotoklubā „Aspazija”, kurā joprojām aktīvi darbojas.

Ojārs Griķis ir Latvijas fotogrāfu apvienības biedrs. Dažādās grupu izstādēs piedalās kopš 1968. gada, pirmā personālizstāde Jūrmalā „Sākums” 2010. gadā Aspazijas mājā. „Uzskatu, ka grūtības jāpārvar viegli”, tā Ojārs Griķis, „savos septiņdesmit gados saprotu, kāpēc esmu uz zemes un kādi ir mani uzdevumi”.

Ojāra Griķa fotoizstāde “Portreti. Ūdens. /debesu ūdens, sālsūdens, cukurūdens/ no 6. novembra līdz 30. novembrim skatāma Jūrmalas pilsētas muzejā, Tirgoņu iela 29, Majoros, Jūrmalā. Darba laiks: P., O. - slēgts, T.- Sv. no 10.00 līdz 17.00. Ieeja - bez maksas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.04.2024 - 11.05.2024 Sējas svētki Ausekļu dzirnavās! Bauskas TIC
Baudi notikumiem bagātu dienu Ausekļu dzirnavās! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.05.2024 - 12.05.2024 Māmiņu dienas šokolādes meistarklase Tukuma TIC
Par godu Māmiņdienai Šokolādes muzejs Pūrē piedāvā ekskursiju ar meistarklasi - 12.maijā pulksten 12:00 | Skatīt vairāk
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52488613sec.