Ventspils ir draudzīga pilsēta ceļotājiem ar īpašām vajadzībām

Baudīt tūrismu un ceļot ir tiesības ikvienam, tādēļ, lai uz pilsētu aicinātu viesus, jāprot ieklausīties dažādās auditorijās. Šoreiz par tēmu – ko darīt Ventspilī viesiem ar īpašām vajadzībām.

Vides pieejamība nav saistāma tikai ar cilvēkiem, kuriem ir kustību traucējumi. Vide jāpielāgo lielākajai daļai sabiedrības: riteņbraucējiem, vecākiem ar bērnu ratiņiem, maziem bērniem, senioriem, personām, kas guvušas traumu vai cieš no kādas slimības. Apmeklējot Ventspili, pieejamas samērā plašas iespējas dienu pavadīt piepildītu ar jauniem iespaidiem un emocijām arī cilvēkiem, kuriem ir īpašas prasības pret vides pieejamību.

Lai atvieglotu pārvietošanos personām ar kustību traucējumiem, senioriem un māmiņām ar ratiņiem Ventspils pilsētas pašvaldība, katru gadu sistemātiskā darba rezultātā mērķtiecīgi veic pilsētvides infrastruktūras uzlabošanu, lai izveidotā infrastruktūra būtu ne tikai estētiski pievilcīga, bet arī būtu maksimāli funkcionāla un kvalitatīva. Lai viegli, bez pavadoņa būtu iespējams nokļūt pie populārākajiem tūrisma objektiem, pēdējo divu gadu laikā pazeminātas jau 120 nobrauktuves, šogad 41. Pilsētā teju pie visiem objektiem izvietotas autostāvvietas personām ar invaliditāti, uzbrauktuves un pandusi ar 5 % slīpumu. Bērnu pilsētiņā pieejamas speciālas šūpoles bērniem ratiņkrēslos, ērtākām pastaigām parkos vijas blietēti grants celiņi, pa kuriem viegli pārvietoties arī ar ratiņiem un ratiņkrēsliem, tāpat pilsētas teritorijā bieži izvietotie soliņi ļauj atvilkt elpu senioriem.  

Piemērota pilsētvide sniedz iespēju ērti izstaigāt pilsētu un apskatīt populārākos tūrisma objektus, kā – šogad atklāto koncertzāli "Latvija", jauno strūklaku " Lietussargs", pilsētas parkus un skvērus. Vecpilsētas daļā pārvietošanās būs nedaudz sarežģītāka, jo vietām vēl saglabājies senatnīgais akmens bruģis, bet teju visur  blakus izbūvēta arī ietve, lai šo grūto uzdevumu atvieglotu. Pilsētā dažādās vietās – Renķa dārzā, Ostas ielas promenādē, Jūrmalas parkā, Dzirnavu laukumā un Dienvidu mola autostāvlaukumā izvietotas publiski pieejamas pašattīrošās maksas labierīcības, kuras veidotas tā, lai tajās varētu brīvi iekļūt ikviens.

Dabas tūrisms visā Latvijā kļūst aizvien populārāks un kurš gan nevēlas siltās brīvdienas pavadīt nevis iekštelpās, bet svaigā gaisā. Ventspilī dabas baudītājus aicina Būšnieku ezera dabas taka, kas kā dabas objekts pieejams ikvienam. Piebraucot autostāvvietā pie Būšnieku ezera laivu bāzes, automašīnu būs ērti atstāt invalīdu stāvvietā, turpat uzstādītas arī pagaidu pārvietojamās pielāgotās labierīcības. Noteikti jāpiemin, ka šā gada rudenī šīs labierīcības nomainīs jaunas, jau stacionāri uzstādītas labierīcības ar speciāli pielāgotu iebrauktuvi un aprīkojumu lietošanai ceļotājiem ar kustību traucējumiem. Dabas taka piedāvā ne tikai 8 km maršrutu apkārt visam ezeram, bet arī teju 200 metrus garu gājēju laipu ar skatu platformu putnu vērošanai. Laipa veidota no koka ar ērtu uzbrauktuvi, savukārt takas pastaigu celiņš ir no grants un šķembām, kurš ir speciāli blietēts, lai pa to būtu vieglāk pārvietoties. Teritorijā uzstādīti informācijas stendi par ezera floru un faunu un mītošajām putnu sugām arī braila rakstā, kā arī ar QR koda palīdzību viedierīcēs ir iespēja noklausīties informāciju par dabas taku arī audio formātā.

Pastaigām, atpūtai un izziņai dabā labi piemērotas vietas būs Dienvidu mols, Jūrmalas parka Enkuru taka, un Renķa dārzs. Pie visām minētajām vietām būs publiskās labierīcības, kas pieejamas visiem, blietēts grants šķembu celiņš un specializētas autostāvvietas. Apmeklējot Dienvidu mola stāvlaukumu, būs iespēja palūkoties uz Ventspils pilsētas ostas daļu, pilsētvidē eksponētajiem zvejas kuģiem "Azovu" un "Grots", kā arī brīvi apmeklēt molu un apskatīt milzu skulptūru "Govs – Matrozis" un no Dienvidu mola promenādes plašo pludmales krasta līniju. Ceļu pa molu var veikt līdz pat bākai, bet bākas paaugstinājuma daļa uzbraukšanai ar ratiņkrēslu nav paredzēta. Savukārt, lai nokļūtu pludmalē pie pašas jūras, vislabāk piemērotākā būs 6. ieeja, kas atrodas Jūrmalas parka teritorijā.

Vasaras perodā, labos laika apstākļos sociālais uzņēmums "MobilCentrs" piedāvā iespēju nokļūt kalna "Lemberga hūte" virsotnē, gūt patīkamas emocijas, aplūkojot fantastisko 360 grādu panorāmas pilsētas skatu no augšas. Ceļš vienā virzienā ilgst gan apmēram 40 minūtes, bet skats, kas paveras uz apkārtējo panorāmu ir iztērētā laika vērts. Pacēlāja pakalpojumu iespējams pieteikt, zvanot pa tālruni 29570404. Jāpiemin, ka "MobilCentrs" piedāvā gan izīrēt palīglīdzekļus, gan mobilitātes pakalpojumus personām, kurām iespējams traumas dēļ, negaidīti radušies kustību traucējumi

Atpūtai iekštelpās un ekskursijas viesiem ar kustību traucējumiem piedāvā interaktīvais Zinātnes un tehnoloģiju muzejs Kurzemes Democentrs, kas bērniem, jauniešiem un ikvienam interesentam piedāvā aktīvu, aizraujošu, izzinošu un interesantu piedzīvojumu, iepazīstot tehnoloģiju pasauli. Centra telpās iespējams brīvi pārvietoties, nav sliekšņu un ir nodrošināti arī citi nepieciešamie apstākļi - WC un autostāvvieta. Ieteikums – pirms Kurzemes Democentra apmeklējuma, vēlams sazināties pa tālruni +371 63630435, lai precizētu ierašanās laiku, centra darbinieki labprāt iesaistīsies viesu uzņemšanā.

Jaunrades nama planetārijā un observatorijā,  piedāvā noskatīties 360 grādu filmas un šovus par dabu, visumu, zvaigznēm un planētām apmeklētājiem jebkurā vecumā, vai labos laika apstākļos, apmeklējot observatoriju, caur augstas kvalitātes teleskopu var vērot sauli, planētas un miglājus, ēkā ieeja un specializētā stāvvieta ar starptautiski noteiktajiem apzīmējumiem atrodas sētas pusē. Par ierašanos ir iespēja arī paziņot - ārpusē atrodas zvana poga. Savukārt, lai brīvi pārvietotos pa ēkas stāviem, ir iespējams izmantot liftu.

Aktīvu izklaidi ūdenī iespējams baudīt Ūdens piedzīvojuma parkā, kur pagājušajā gadā treniņnometnes laikā viesojās arī paraolimpiskā Latvijas basketbola izlase. Atpūtai var izmantot arī mazo un lielo peldbaseinu, 24 h iepriekš piesakot, iestāde piedāvā aprīkojumu – krēslu "Jolly", kas nodrošina apmeklētāju transportēšanu pa kāpnēm. Ar krēsla palīdzību 6 -7 minūšu laikā klients tiek nogādāts līdz mazā baseina ģērbtuvei, kura ir pielāgota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Pārģērbšanās ģērbtuves ir izbūvētas atbilstoši pārvietošanās standartiem, bet šobrīd nepiedāvā tās apmeklēt kopā ar pretējā dzimuma pavadoni. Arī ūdens SPA zonu ir iespējams apmeklēt gan ar savu ratiņkrēslu, kuru pirms apmeklējuma darbinieki palīdzēs notīrīt un dezinficēt, gan arī izmantot iestādes piedāvāto ratiņkrēslu, kurš jau iepriekš ir sagatavots, lai jau uzreiz varētu baudīt ūdens priekus. Ūdens piedzīvojuma parkā darbojas arī kafejnīca "Ūdensroze".

Dažādus kultūras pasākumus piedāvā šogad atklātā koncertzāle " Latvija", un Kultūras centrs. Šeit pasākumus var apmeklēt droši un bez bažām, ir gan lifts, lai brīvi pārvietotos pa stāviem, piemērotas labierīcības un autostāvvieta. Teātra namā "Jūras vārti" pasākumiem pieejama lielā zāle, savukārt Ventspils Kultūras centrā tiek nodrošināta nokļūšana līdz zālei ar mobilo ratiņkrēslu pacēlāju. Jāievēro, ka pie centra nav īpaši paredzēta auto stāvlaukuma apmeklētājiem, taču, ja personu atved un pavada, tad ir iespēja ar auto īslaicīgi apstāties, lai izlaistu un uzņemtu pie ieejas.  Atpūtu personām ratiņkrēslā piedāvā arī kinoteātris "RIO", kur lielajā zālē iespējams brīvi pārvietoties līdz 3. rindai.

Livonijas ordeņa pilī var iepazīties ar kultūrvēsturi un uzzināt daudz dažādu aizraujošu faktu. Pils ir kultūras mantojums un arī šeit vietām ir saglabāta senā akmens bruģa segums, bet muzeja darbinieki ir atvērti un palīdzēs rast risinājumu ikvienā problēmā. Apmeklējot pils augstākos stāvus var izmantot liftu, jo piemērotās labierīcības atrodas otrajā stāvā. Savukārt, Piejūras brīvdabas muzejā ir izvietoti pandusi, lai iekļūtu plašajā muzeja teritorijā. Pie senajām muzeja ēkām var brīvi piekļūt, bet sliekšņi kā pirms vairākiem gadiem ēkām ir saglabāti, jo ēkas ir kultūras vēstures pieminekļi. Arī braucienu ar šaursliežu dzelzceļa "Mazbānīti" ir iespējams baudīt ikvienam, viens no tā vagoniem ir pielāgots iekāpšanai ar bērnu ratiņiem un ratiņkrēsliem.

Sabiedriskā transporta pakalpojumus pilsētā nodrošina Ventspils Reiss - pilsētā ikviens autobuss un mikroautobuss ir aprīkots tā, lai jebkurā brīdī to būtu iespējams izmantot arī personām ar īpašām vajadzībā – ratiņkrēslos un māmiņām ar bērnu ratiņiem. Starppilsētu reisos pēc likuma ir noteikts, ka pakalpojums ir jāpiesaka 72h jeb 3 dienas iepriekš. Bet uzņēmums ir pretimnākošs un nepieciešamo autobusu nodrošinās arī tad, ja būs paziņots tikai dienu iepriekš.

Ventspils pilsētu var baudīt vairāku dienu garumā, tāpēc svarīgi padomāt par naktsmājām. Ar kustību traucējumiem piemērotas naktsmītnes atradīsiet Ventspils Piejūras kempingā, Olimpiskā centra "Ventspils"  viesnīcā, viesnīcā "Raibie logi", dienesta viesnīcā "Venta", kā arī "Marbella Rezidence".

Baudīt gardu maltīti iespējams kafejnīcās "Rātsgalds", "Windau Coffee", kafejnīca "Akvārijs", "Kuršu krogs", "Dolce Vita". Paēst un vienlaicīgi apskatīt pilsētu no augšas iespējams arī kafejnīcā "Panorāma", kas atrodas Ventspils augstskolas 6. stāvā, labierīcības šeit pieejamas 1. stāvā, bet, lai nokļūtu kafejnīcā, ir iespēja izmantot liftu. Ar liftu pieejama arī kafejnīca "Centrs", kas atrodas veikala "TOP" 2. stāvā.

Smelies enerģiju Ventspils pilsētā!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
Latvija 12 EUR
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43878317sec.