Ventspili atzīst par vienu no izcilākajiem tūrisma galamērķiem EDEN nacionālajā konkursā

2019. gada 3.decembrī notika Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) organizētā nacionālā konkursa "Veselības un labjūtes tūrisms 2019" Eiropas izcilāko tūrisma galamērķu EDEN (European Destinations of Excellence) konference un apbalvošanas ceremonija, kurā Ventspils pilsētas tūrisma piedāvājums tika atzīts par vienu no labākajiem, sniedzot iespēju un tiesības Ventspils pilsētai izmantot EDEN zīmola kvalitātes zīmi, pilsētas kā tūrisma galamērķa atpazīstamas veicināšanai.

Šī gada LIAA izsludinātā konkursa tēma bija "Veselības un labjūtes tūrisms". Konkursa ietvaros ar terminu "veselības un labjūtes tūrisms" tiek saprasts tāda veida tūrisms, kura galvenais motīvs ir fiziskā un garīgā labsajūta, kas tiek nodrošināti ar dažāda veida produktiem un pakalpojumiem. Šī definīcija izslēdz "medicīnisko tūrismu", kas ir vērsts uz medicīniskās palīdzības sniegšanu, ieskaitot ķirurģiskos, klīniskos, rehabilitācijas un terapeitiskos pakalpojumus.

Labjūti veicina arī nesteidzīgās pastaigas, un atpūta dabā. Ventspils veselības un labjūtes piedāvājuma izstrādē izmanto tādas dabas resursu bagātības, kā Baltijas jūras piekraste, kuras varenību var baudīt turpat 12 km garajā Ventspils pilsētas jūras piekrastē, īpašu novērtējumu izpelnījusies Zilā karoga pludmale, Jūrmalas parks priežu mežu ielokā, Būšnieku ezers, Staldzenes pludmale un stāvkrasts. Jaunizbūvētā pilsētas DR infrastruktūra ar ieejām uz jūru aicina uz pastaigām ar suņiem un iespēju izbaudīt neskartu dabu. Zvejnieku ciemata vēsmas jūtamas Staldzenē, bet ostas un zvejniecības vēsturi iepazīt ļauj zvejas kuģu eksponāti "Azova" un "Grots" pie Dienvidu mola promenādes, savukārt mūsdienu zvejniecības darbību iespējams vērot turpat esošajā Zvejas ostā.

Viena no Ventspils pilsētas galvenajām nostādnēm ir piedāvāt gan vietējiem iedzīvotājiem, gan viesiem aktīva dzīvesveida uzturēšanas iespēju. Pilsētā regulāri norisinās dažādi sporta pasākumi veselīga dzīvesveida popularizēšanai – Velobrauciens sezonas atklāšanas pasākuma laikā, Piedzīvojumu parka maratons, Vislatvijas nūjošanas festivāls u.c. Attīstīta veloceliņu infrastruktūra, bezmaksas brīvdabas trenažieri, parki nesteidzīgām pastaigām vai skrējienam. Ģimenes ar bērniem priecē bērnu pilsētiņas un rotaļu laukumi.

Aktīvas atpūtas cienītājus aizrauj Ūdens piedzīvojumu un SPA kompleksa un Piedzīvojumu parka atrakciju apmeklējums, vasarā ūdens priekus piedāvā baudīt Pludmales akvaparks, savukārt ziemas priekus slēpošanas kalnā "Lemberga hūte". Ventspils pilsētas sporta infrastruktūru veido un papildina sporta halles un sporta nami, stadioni, peldbaseini. Olimpiskais centrs "Ventspils" ir viens no lielākajiem un modernākajiem sporta kompleksiem Latvijā, kas nodarbojas ar olimpiskās kustības popularizēšanu, augstu profesionālā sporta sasniegumu un masu sporta attīstības veicināšanu.

Tāpat Ventspilī ik gadu tiek attīstīti un saglabāti vēsturiski un dabas objekti, uzsverot kultūrvēsturiskā un dabas mantojuma saglabāšanu un tūrisma piedāvājuma attīstību. Pēdējais veiksmīgākais projekts - Dienvidrietumu rajona infrastruktūras attīstība. Jaunizbūvētās infrastruktūras celiņi uz jūru šķērso Eiropas nozīmes aizsargājamās teritorijas Pelēkās kāpas zonu.  Jaunie koka celiņi izbūvēti tā, lai saudzīgā veidā radītu pieeju kāpas sasniedzamībai un Baltijas jūras piekrastei. 2018.gadā pilnībā pabeigta projekta "Dabas lieguma "Būšnieku ezera krasts" infrastruktūras pilnveidošana" īstenošana, tādējādi pilsētas iedzīvotājiem un tās viesiem ir iespēja mērot  8 km velomaršrutu visapkārt Būšnieku ezeram.

Pateicoties pilsētas veiksmīgai tūrisma attīstības stratēģijai, salīdzinot Ventspils tūrisma statistikas rādītājus par 2017. un 2018. gadu, naktsmītnēs nakšņojošo viesu skaits 2018. gadā pieaudzis par 2 200 viesiem (2017. gadā 72 700, 2018. gadā 74 900). Gultasvietu skaits 2018.gadā pieaudzis par 135 vietām (2017. gadā 2 494, 2018. gadā 2 629). Savukārt uzturēšanās ilgums naktsmītnēs 2017.gadā bija 2,52 naktis, bet 2018. gadā sasniedza 2,96 naktis.

LIAA Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava: "Šī gada konkursa tēma rosināja galamērķus parādīt, kā tiek izmantotas vietējās kultūras un dabas bagātības veselības un labjūtes tūrisma piedāvājuma veidošanā. Konkursa žūrija, apmeklējot konkursam pieteiktos galamērķus, iepazinās ar lieliskiem cilvēkiem, kuri dzīvē īsteno brīnišķīgas idejas un rūpējas par mūsu labsajūtu. Konkursa uzvarētājs – Veclaicene – ir fantastiska un pat vietējiem tūristiem vēl maz zināma un atklājama vieta. Veclaicenes stiprā puse žūrijas skatījumā noteikti bija spēja prezentēt šo vietu kā vienotu galamērķi, kurā viens pakalpojums papildina citu, prasmīgi tiek izmatoti vietējie resursi – daba, ainava, vietējie iedzīvotāji, viņu prasmes un radošums, vietējie produkti, tehnoloģijas - tas viss sasaistīts kopā vienotā piedāvājumā, izveidoti arī aktīvā tūrisma maršruti, tostarp, veselības takas."

Tūrisma galamērķu piedāvājuma novērtēšanas galvenie kritēriji atbilda Latvijas tūrisma attīstības pamatnostādnēm. Uzmanības centrā bija piedāvājuma kvalitāte, ilgtspēja, individualizācija, augsta pievienotā vērtība, tūristu iesaiste un iespēja tūristiem apgūt jaunu pieredzi. Ņemot vērā tūrisma nozares nepieredzēti straujo attīstību mūsdienu sabiedrībā, EDEN projektā ilgtspējas faktors uzskatāms par īpaši svarīgu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Latvija
Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.03.2024 - 20.03.2024 “Adamsu ģimenes melnā trešdiena” Valmieras TIC
19.martā plkst.12.00 un 14.00 Valmieras Kultūras centrā koncertuzvedums “Adamsu ģimenes melnā trešdiena” koncertu ciklā “Mūzika Tev”. | Skatīt vairāk
7 EUR
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.7259109sec.