Cēsīs svinēs Cēsu kauju simtgadi un Latvijas Uzvaras dienu

2019. gada 22.jūnijā, Cēsīs svinēs Latvijas Uzvaras dienu, Cēsu kauju simtgadi. Pirms simts gadiem Latvijas valsts pastāvēšana tika izcīnīta Neatkarības kara laikā. Pagrieziena punkts kara gaitā notika tieši Ziemeļlatvijas frontes līnijā, kur latviešu un igauņu karaspēki 22.jūnijā pie Cēsīm uzveica Landesvēra armiju un devās tālāk uz Rīgu.

Latvijas Uzvaras diena, Cēsu kauju simtgade iekļauta Latvijas valsts simtgades svinību programmā, un šogad Cēsīs izskanēs īpaši plaši, uzsverot cilvēku līdzatbildību, līdzdalību un sev svarīgo vērtību aizstāvēšanu, ne tikai pagātnes, bet jo īpaši šodienas un nākotnes zīmē.

Cēsu kaujās Latvijas un Igaunijas armijas uzvarēja nevis labākā apbruņojuma, bet spēcīgākās idejas un vērtību dēļ. Šo kauju uzvaras simtajā gadadienā vēlamies stāstīt par tām uzvarām, kuras svinam, aizstāvot savas vērtības arī šodien. Cēsu kauju uzvaras simtgades diena kļūs par Ziemeļlatvijas iedzīvotāju līdzdarbošanās un iesaistes notikumu, kurā īpaša loma veltīta cilvēku drosmei un spējai ietekmēt savu un arī valsts dzīvi, veidojot to labāku, taisnīgāku un vienlīdzīgāku.

Cēsu Vēstures un mākslas muzejā jau apskatāma Latvijas valsts simtgadei veltītā izstāde "Pirmais gads", kurā interaktīvā veidā var iepazīties ar galvenajiem notikumiem un procesiem Latvijas valsts izveides pirmajā pastāvēšanas gadā. Izstādes autors ir Cēsu muzeja vēsturnieks Dr.hist. Tālis Pumpuriņš, scenogrāfijas autori – mākslinieki Ritums Ivanovs, Mārtiņš Blanks, Krists Zankovskis.

Režisora Kaspara Gobas vadībā top dokumentālā filma par Cēsu kaujām, kas uzskatāmi un saprotami stāsta par valstisko situāciju Latvijā 1919.gadā un skaidro Cēsu kauju nozīmi Latvijas vēsturē.

Latvijas Uzvaras dienas, Cēsu kauju simtgades 22 .jūnija dienas programmas centrā būs jaunais cilvēks – ne tikai gadu, bet domāšanas un vērtību dēļ.

Svētku programma būs ļoti daudzveidīga, risināsies visā pilsētā un piepildīs dienu no rīta līdz vakaram. Svētki pulcēs arī dziedātājus un dejotājus no visas Vidzemes, kuru koncertuzvedums Vienības laukumā aizraus ar mūsdienīgu programmu. Bet Cēsu galvenā artērija – Rīgas iela – būs pārvērtusies par savdabīgu laika asi, uz kuras notiks dokumentālas performances. Pēcpusdienā Pirtsupītes gravā notiks vēsturisko kauju rekonstrukcija. Latvijas Uzvaras dienas programmu veido tās idejas autors Renārs Sproģis ar radošo komandu –Kristu Burāni, Mārtiņu Eihi, Rūdolfu Baltiņu un Jolantu Sausiņu.

Unikāls notikums Cēsu kauju simtgades programmā būs iespēja no 15.jūnija līdz 22.jūnijam apskatīt rekonstruēto vēsturisko Igaunijas bruņu vilcienu "Brīvība". Bruņu vilciens uz nedēļu piestās pie Cēsu dzelzceļa stacijas un ikvienam interesentam bez maksas ļaus ielūkoties militārajā tehnikā pirms simts gadiem, ekspozīcijā un stāstos par Brīvības cīņām un Latvijas un Igaunijas armiju sadarbību. Rekonstruētais bruņu vilciens gada garumā apceļo Igauniju un ir kļuvis par vienu no populārākajiem Igaunijas simtgades notikumiem un apskates objektiem. Projekts Latvijā top sadarbojoties Cēsu novada pašvaldībai ar Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades biroju, VAS "Latvijas Dzelzceļš" un SIA "LDZ Apsardze".

Sadarbībā ar Latvijas Republikas Aizsardzības ministriju 22.jūnijā būs iespēja novērtēt mūsdienu armijas spēku Nacionālo bruņoto spēku parādē un militārās tehnikas izstādē. Pasākumā piedalīsies Nacionālo bruņoto spēku orķestris un Zemessardzes orķestris. Savukārt Zemessardzes vienības visā pilsētā organizēs plašas un aizraujošas orientēšanās sacensības ar dažādiem spēka un prāta pārbaudījumiem.

Cēsu kauju simtgades notikumus Cēsīs rīko Cēsu novada pašvaldība sadarbībā ar Kultūras ministriju, Aizsardzības ministriju un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.76484895sec.