Cēsīs notiks lekcija par raganām

03.10.2010 plkst. 14:00 Cēsu Izstāžu namā lekcija par maz pētītu latviešu mitoloģijas lappusi Cita ragana: mirušo gari latviešu mitoloģijā.

Tēmu par raganām latviešu mitoloģijā analizēs un diskusiju vadīs - Sandis Laime, mag. phil., LU doktorants, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieks.

Mūsdienu priekšstatos raganas pārsvarā vai nu atbilst Ansīša un Grietiņas raganai - tā ir veca, līka, izspūrusi vecene ar līku degunu, ar melnu kaķi un droši vien dzīvo mājā uz vistas kājas, vai arī tiek uzskatītas par tālās pagātnes viedajām sievām, dziedniecēm, nākotnes redzētājām. Reizēm raganas ir vienkārši ķildīgas sievietes. Bet vai šie stereotipi balstās latviešu folklorā? Vai folkloras materiāli ir saglabājuši liecības par senākajiem raganu priekšstatiem?

Lekcijas laikā tiks aplūkoti senāko raganu priekšstatu relikti Ziemeļvidzemes un Ziemeļlatgales iedzīvotāju priekšstatos, kādi tie bija saglabājušies līdz 20. gs. sākumam. Raganas uzskatītas par gariem - skaistām meitenēm ar gariem, zeltainiem, izlaistiem matiem, tās šūpojas koku zaros, ķemmē savus matus, dzied un dejo, kā arī velē audeklus vai mirušo dvēseles. Satiktos cilvēkus tās apmaldina mežā, nokutina līdz nāvei, saplosa. Pašas raganas savukārt saplosa vilki un Pērkons. Šis priekšstats ap 16. gs. mainījās kristīgās baznīcas un raganu medību rezultātā, kad ļaunuma sakne tika meklēta nevis kādos grūti apjaušamos ļaunajos garos, bet gan tepat virs zemes - starp cilvēkiem, tāpēc par raganām sāka saukt sievietes, pierakstot tām daļu no senākā slāņa priekšstatiem, lekcijas tēmu ieskicē folkloras un mākslas institūta pētnieks Sandis Laime.

Aplūkojot dažādus folkloras tekstus, soli pa soli tiks atklāta senākā raganas tēla būtība - ar vārdu ragana, līdzīgi kā ar tās pašas saknes vārdu rēgs, senāk apzīmēti mirušo gari.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Ungurmuiža
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48301411sec.