Atvērta Cēsu muzeja jaunā ekspozīcija «Cēsis-Latvijas vēstures simbols»

Cēsu Vēstures un mākslas muzejā, Jaunajā pilī pēc tās restaurācijas, apmeklētājiem atvērta jauna pastāvīgā vēstures unvēsturisko interjeru ekspozīcija „Cēsis – Latvijas vēstures simbols”. Tas ir stāsts par Cēsīm un cilvēkiem, kuri ir veidojuši un ietekmējuši Vidzemes novada, Latvijas un Eiropas vēsturi, un stāsts par muzeja ēkas - Jaunās pils turpat piecus gadsimtusilgo vēsturi unpils īpašnieku grāfu Zīversu atstāto mantojumu Cēsu pilsētai.

Vēsturisko interjeru ekspozīcija sniedz priekšstatu par Cēsu pilsmuižu un tās īpašnieku grāfu Zīversu dzimtu. Apmeklētājiem būs interesanti apskatīt unikālus 18.gadsimta beigu, 19.gadsimta sākuma sienu gleznojumus pils otrajā stāvā, kas papildināti ar vēsturisko 19.gs. interjeru priekšmetiem.

Nekur citur Latvijā Jūs patlaban neredzēsiet bīdermeiera stilā iekārtotu Kafijas istabu, kuras sienas un griesti atjaunoti 1832. gadā veiktajā teltsveida svītrojumā. Tāpat Cēsu Jaunās pils bibliotēka ar saviem oriģinālajiem grāmatu skapjiem un griestu lustru ir šobrīd vienīgā 19.gadsimta muižu bibliotēka Latvijā. Jūs pārsteigs arī neparasti skaistie brīvas rokas gleznojumi pils Lielajā salonā, kur pils restauratoriem pārsteidzošā kārtā ir izdevies ieraudzīt arī šīs telpas interjera ar precīzu datējumu - „1801” gadu.

Jāatzīmē, ka restaurētie sienu gleznojumi Cēsu Jauno pili ierindo interesantāko Latvijas 18./19. gadsimta mijas kungu dzīvojamo ēku skaitā.

Vēstures ekspozīcija sastāv no svarīgākajiem faktiem, kurus būtu jāatceras ne tikai ikvienam cēsniekam, bet arī jāuzzina katram mūsu pilsētas viesim. Tās ir tēmas, par kurām var teikt - tās ir nozīmīgas ne tikai Cēsu, bet visas Latvijas vēsturē un ietekmējušas vēsturisko notikumu gaitu arī aiz tās robežām: Cēsis- Livonijas ordeņa mestru rezidence viduslaikos jeb neoficiālā Livonijas ordeņvalsts galvaspilsēta; Cēsu īpašā vieta Latvijas brīvības cīņās; Cēsis - Latvijas Valsts simbola sarkanbaltsarkanā karoga dzimtene.

„Jaunās ekspozīcijas nosaukums „Cēsis- Latvijas vēstures simbols” ambiciozs, bet pamatots, jo gadsimtu gaitā Cēsis vairākkārt ieņēmušas īpašu vietu, to vēlamies vēstīt arī savam apmeklētājiem,” stāsta Cēsu Vēstures un mākslas muzeja vadītāja Dace Tabūne.

Rekonstruēti sienu gleznojumi; vēsturiski 19.gs. interjera priekšmeti; stāsti par Cēsīm un cēsniekiem; video projekcijas ar nozīmīgām vēstures liecībām; audiāli skaņu efekti ar viduslaiku tirgus rosību, Ivana Bargā uzbrukumu pilij, dabas radītas skaņas un senie dziedājumi, lūgšanu teksti latīņu valodā, tas viss un vēl daudzas aizraujošas lietas jaunajā Cēsu Vēstures un mākslas muzeja ekspozīcijā „Cēsis-Latvijas vēstures simbols” Cēsu Jaunajā pilī, Pils laukums 9.

Cēsu Vēstures un mākslas muzeja jaunajai ekspozīcijai „Cēsis-Latvijas vēstures simbols” ir iznācis ceļvedis ar tādu pašu nosaukumu. Šobrīd to var iegādāties Cēsu Tūrisma informācijas centrā latviešu valodā, bet drīzumā tas iznāks arī krievu, vācu un angļu valodās.

Cēsu muzeja jaunajai ekspozīciju „Cēsis-Latvijas vēstures simbols” iznācis ceļvedis

Cēsu Vēstures un mākslas muzeja jaunajai ekspozīcijai „Cēsis-Latvijas vēstures simbols” ir iznācis ceļvedis ar tādu pašu nosaukumu. Dr.hist. Kaspara Kļaviņa sagatavotais 64 lpp. garais, bagātīgi ilustrētais izdevums saistoša veidā iepazīstina muzeja apmeklētājus ar vēsturē svarīgākajiem notikumiem, balstoties uz muzeja ekspozīciju un tajā apskatāmajiem muzeja priekšmetiem.

Grāmatas autors mūsu zemes vēstures notikumus skata caur Cēsu pilsētas vēsturisko notikumu virkni, jo kā atzīst pats autors izdevuma ievadā:”....Cēsis līdzās Rīgai gandrīz vienmēr bijušas kā garīgo, tā sociālo un politisko notikumu epicentrā.” Grāmatā apskatītas 9 tēmas- Cēsu senie iedzīvotāji vendi, vācu ordeņa Cēsu pils 13.-16.gs. Aprakstīti Livonijas kara laika notikumi Cēsu pilī 1577.gadu un nozīmīgi fakti saistīti ar Latvijas sarkanbaltsarkano karogu. Stāsts par Cēsu pilsētas lomu Latvijas brīvības cīņās un 18.gs. nacionālās atmodas nesējiem, 19.gs. romantikas iedvesmotājiem literatūras un mākslas kontekstā. Īpaša sadaļa ir atvēlēta arī Cēsu pilsmuižai un grāfu Zīversu dzimtai. Vēsturiski izglītojošo saturu papildina bagātīgs ilustratīvais materiāls ar priekšmetiem no jaunās muzeja ekspozīcijas.

„Cerams, ka Cēsis kā viduslaiku apjūsmotāju, mūziķu un dažādu radošo pasākumu organizatoru iemīļota vieta arī mūsdienu Latvijas problēmsituācijās spēs iedvesmot tos, kas tiecas pēc mūžīgu kultūras vērtību saglabāšanas un iedzīvināšanas šajā paviršajā, nivelējošajā un skrejošajā laikmetā,” ar novēlējumu nākotnē atzīst grāmatas autors Dr.hist. Kaspars Kļaviņš.

Jaunās ekspozīcijas ceļvedi latviešu valodā par 2 LVL var iegādāties Cēsu Tūrisma informācijas centrā (Pils laukums 9). Drīzumā šo izdevumu varēs iegādāties arī krievu, vācu un angļu valodās.
 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Latvija
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55328298sec.