Liepājas Starptautisko zvaigžņu festivālu atklās pasaulslavenais čellists

Ar grandiozu koncertu 27. Liepājas Starptautisko zvaigžņu festivālu 2018. gada 9. martā plkst. 18.00 atklās pasaulslavenais čellists Miša Maiskis un Liepājas Simfoniskais orķestris tā galvenā diriģenta Gintara Rinkeviča vadībā. Rīgā dzimušais Izraēlas mākslinieks Maiskis Liepājas koncertzālē uzstāsies pirmo reizi, un viņa izpildījumā dzirdēsim itāļu komponista Otorīno Respīgi un krievu skaņraža Pētera Čaikovska skaistos darbus. Festivāls notiks koncertzālē  "Lielais dzintars" no 9. līdz 16. martam.

"Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls – tie ir izcilības svētki! 1993. gadā Imanta Rešņa dibināts kā pianisma zvaigžņu parāde, festivāls nu ir ieguvis nevainojamu mājvietu – "Lielo dzintaru" – un atvēris savu skatuvi daudz plašākam mākslinieku un mūzikas žanru lokam. Šodien līdztekus pianistu sniegumam festivāla koncertos varam baudīt arī stīgu un pūšaminstrumentu virtuozu priekšnesumus, kā arī prominentu diriģentu, orķestru un koru uzstāšanos. Man ir liels prieks, ka festivālu šogad atklās viena no pasaules spožākajām mūzikas zvaigznēm, stīgu virtuozs Miša Maiskis, apliecinot, ka Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls turpina augt un sajūsmināt," par festivāla attīstību 27 gadu garumā stāsta Liepājas Simfoniskā orķestra direktors Uldis Lipskis.

Miša Maiskis ir vienīgais čellists pasaulē, kurš mācījies pie abiem izcilākajiem čella meistariem –  Mstislava Rostropoviča un Grigorija Pjatigorska. Rostropovičs par savu audzēkni teicis: "Viņa spēlē poēzija un izsmalcinātība apvienojas ar lielu temperamentu un spožu tehniku". Kopš 1975. gada čellists koncertē pasaules slavenākajās koncertzālēs, visus pārsteidzot gan ar savu neordināro spēli, gan ģērbšanās stilu. Maiskis pats sevi dēvē par pasaules pilsoni: "Es spēlēju Itālijā darinātu čellu ar franču un vācu čella lociņiem, austriešu un vācu stīgām. Mana meita ir dzimusi Francijā, mans vecākais dēls – Beļģijā, vidējais – Itālijā, bet jaunākais – Šveicē. Es braucu ar japāņu mašīnu, nēsāju šveiciešu pulksteni, indiešu kaklarotu un jūtos kā mājās visur, kur cilvēki novērtē un izbauda klasisko mūziku."

Čellists saņēmis vairākas prestižas balvas, tai skaitā, pieckārtēju Tokijas balvu Record Academy Prize, trīskārtēju Echo Deutscher Schallplattenpreis balvu, Grand Prix du Disque Parīzē, kā arī Grammy nominācijas. Kā ekskluzīvs ierakstu kompānijas Deutsche Grammophon mākslinieks Maiskis pēdējo 25 gadu laikā ir veicis vairāk nekā 30 ierakstus ar tādiem orķestriem kā Vīnes un Berlīnes Filharmoniķiem, Londonas Simfonisko orķestri, Parīzes Orķestri, Eiropas Kamerorķestri un citiem, piedalījies daudzos starptautiskos mūzikas festivālos.

Koncertu Liepājā Miša Maiskis un Liepājas Simfoniskais orķestris atklās ar itāļu komponista, diriģenta un mūzikas vēsturnieka Otorīno Respīgi skaņdarbu "Adagio ar variācijām čellam un orķestrim". Darbs izpelnījies plašu atzinību, tajā sabalsojas senatnes skaņu valoda ar neoromantismu. Turpinājumā – Pētera Čaikovska "Variācijas par rokoko tēmu čellam un orķestrim", ko Maiskis izvēlējies atskaņot retāk dzirdētajā darba oriģinālversijā. Savukārt koncerta otro daļu vainagos Čaikovska "Pirmā simfonija", kas ir ne vien skaņraža pirmais simfoniskais darbs, bet arī ir pirmā simfonija krievu mūzikā vispār. Tajā 26 gadus jaunais komponists jūsmīgi zīmē Krievijas dabas ainavas.

Liepājas Simfoniskais orķestris ir vecākais orķestris Baltijas valstīs, kurš kā vienīgais profesionālais Latvijas orķestris ārpus galvaspilsētas sevi pierādījis ar neskaitāmiem vērtīgiem ieskaņojumiem, koncertiem un festivāliem Latvijā un pasaulē. Orķestris saņēmis arī vairākas Latvijas Lielās mūzikas balvas un sešas reizes kļuvis par Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas ieguvēju.

Liepājas Simfoniskā orķestra izlolots 27. Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls no 9. līdz 16. martam notiks orķestra mājvietā – Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars". Divu nedēļas nogaļu garumā izskanēs pieci izcili koncerti, kas līdzās Liepājas Simfoniskā orķestra skanējumam iepriecinās ar pasaulslavenā čellista Miša Maiska, talantīgā pianista Vestarda Šimkus, spožā igauņu diriģenta Risto Josta, kamerorķestra "Sinfonietta Rīga", Valsts Akadēmiskā kora "Latvija", kā arī citu zvaigžņu uzstāšanos. Plašāk par koncerta programmu: liepajassimfoniskais.lv .

Festivāla norisi atbalsta LR Kultūras ministrija, Valsts kultūrkapitāla fonds, Liepājas pašvaldība, Liepājas pilsētas Kultūras pārvalde, AS "Latvenergo", Dānijas vēstniecība Latvijā un Dānijas Kultūras institūts. Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas visās "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45109606sec.