Koncertzālē «Lielais dzintars» būs skatāmi Kriša Salmaņa video darbi

Koncertzālē «Lielais dzintars» būs skatāmi Kriša Salmaņa video darbi

No 2024. gada 6. aprīļa līdz 9. jūnijam Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” mākslas telpā “Civita Nova” būs skatāma plaši pazīstamā Latvijas mākslinieka–domātāja Kriša Salmaņa izstāde “Melns, balts un viss kaut kas pa vidu”. Izstādes saturu veido trīs melnbalti video – “Maršs”, “Uzbrukums” un “Uzvara” – no kuriem divi Latvijā tiks eksponēti pirmoreiz. Interesenti aicināti uz izstādes atklāšanu sestdien, 6. aprīlī, plkst. 17.30.

Krišs Salmanis piedāvā trīs melnbaltus video, kur katrs attiecināms uz kādu no Latvijas nesenas vēstures posmiem: Latvija pirms Otrā pasaules kara, Latvija padomju okupācijas laikā un Latvija atgūtās neatkarības gados – gaišas nākotnes gājiens, gūsts un atgūšanās. Divi no šiem darbiem – “Maršs” un “Uzbrukums” – Latvijā tiks eksponēti pirmoreiz.

Neredzami vedieni savij visus trīs melnbaltos audeklus vienā stāstā, ko vērīgs skatītājs padarīs pats par savu stāstu. Pie visas labas un drošas mūslaiku dzīvošanas – netālā pagātne mums patlaban aktuālāka nekā jelkad. Melnā un baltā krasajai pretstāvei vidū meklējams saprašanās, cerības, aizstāvēšanas, cilvēcības ceļš.
“Maršs” (2023) 14:18

Autors saka: “Tūkstošiem cilvēku pirms simt gadiem apņēmīgi soļo gar kameru. Mani valdzina tas, cik dzīvi tie izskatās un cik miruši viņi ir. Tā kā vairums redzamo ir politiski aktīvisti, studenti, valsts darbinieki un kareivji, varam droši pieņemt, ka liela daļa aizgāja nometnēs, karā un trimdā. Bet ir grūti iztēloties, ka jel kāds no šiem cilvēkiem par to iedomājās, dodoties filmā skatāmajos maršos, demonstrācijās un procesijās.” Darbs tapis sadarbībā ar redzidzirdilatviju.lv, Nacionālo Kino centru un Filmbüro Bremen e. V. Skaņu veidojis Marks Žubulis.

“Uzbrukums” (2023) 03:40

Kadri no 1969. gada februāra kinožurnāla “Karavīrs”. Aizkadra balss saka: “Vienmēr esi draugos ar saviem vislabākajiem palīgiem – suņiem.” Cilpa – videodarbs tapis sadarbībā ar redzidzirdilatviju.lv, Nacionālo Kino centru un Filmbüro Bremen e. V.

“Uzvara” (2017) 00:51

Autors saka: “2017. gads: Rīgas centrā slienas smagu, krasi pretēju emociju apvīts piemineklis. Ilgi izvairījos par to domāt, bet pamazām radās iespaids, ka piemineklim apnicis iemiesot padomju laika relikto starojumu un jau sen gribas mazliet atlaist sakodienu. Sapratu, ka tā forma man šķiet tīri asprātīga – piecstaru zvaigžņu saišķis izvilkts vertikāli no zemes. Labs modernisma risinājums. Tad arī iztēlojos, ka nakts melnumā, nevienam neredzot, piemineklis atļaujas uzraut mazu, formālu dejiņu. Par to, ka pieminekļa princips atgādina fašistu fasciju, iedomājos tikai vēlāk. Vai arī biju par to domājis, bet labi aizmirsis, nezinu. 2022. gada augustā okupeklis tika demontēts.” Darbs ir leļļu animācijas cilpa, pašrocīgi attīstīta 16 mm kinofilma. Tapis Arterritory.com rīkotajā Echo Park Film Center radošajā darbnīcā. Operators: Armands Grundulis.

Krišs Salmanis strādā video, animācijas un instalāciju jomā. Mācījies Latvijas Mākslas akadēmijā un Ķelnes Mediju mākslas akadēmijā. Salmaņa personālizstādes notikušas “kim?” Rīgā, LMC Viļņā, “Art in General” Ņujorkā, “A4” Čendū (Ķīna) u. c. Ieguvis vairākas balvas, tostarp 13. Tallinas Grafikas triennālē Igaunijā (2004), 19. “Videokunst Förderpreis” Brēmenē (2010), Purvīša balvu (2017) un “Spēlmaņu nakts” balvu (2019). Kriša Salmaņa darbi iekļauti Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Igaunijas Mākslas muzeja un Somijas Laikmetīgās mākslas muzeja Kiasma kolekcijā. Viņš piedalījies daudzās starptautiskās mākslinieku rezidencēs, to skaitā HIAP Helsinkos (2012), KAIR Kamijamā (Japāna, 2015) un ISCP Ņujorkā (2022). Salmanis pārstāvēja Latviju 55. Venēcijas Mākslas biennālē.

Apmeklētājiem bez ieejas maksas izstāde apskatāma koncertzāles darba laikā no pirmdienas līdz piektdienai: 11.00–17.00, sestdienās, svētdienās: 10.00–15.00. Izstādi organizē SIA “Lielais Dzintars”. Atbalsta: Liepājas pašvaldība, Valsts Kultūrkapitāla fonds, “Kinopunkts” un “Samsung”.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Sējas svētki Ausekļu dzirnavās! Bauskas TIC
Baudi notikumiem bagātu dienu Ausekļu dzirnavās! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.04.2024 - 30.04.2024 NBS orķestra DŽEZA DIENA Tukumā Tukuma TIC
30. aprīlī plkst. 19.00 Tukuma pilsētas Kultūras namā Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku orķestra “Džeza dienas koncerts”. Ieeja bez | Skatīt vairāk
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45177007sec.