Tūristi vampīru medībās jeb kas meklē, tas atrod [1]

Grāfa Drakulas mistiskais vilinājums pat pēc daudziem gadsimtiem vēl aizvien ir spēcīgs - patiesībā tas vēl nekad nav bijis tik stiprs. Ceļotāji pulkiem vien dodas uz Rumānijas mazpilsētu Branu un pili, kur kādreiz mitis slavenais vampīrs. Vismaz tā vēsta leģenda un tai labprāt piekrīt gan pils īpašnieki, gan paši tūristi.

Branas ielās vasarā pulcējas vampīru mednieki - dažiem no tiem galvā uzvilktas cepurītes ar vampīru attēliem, citi pērk suvenīrus, dzer alu vai kapučīno kādā no kafejnīcām, vēl citi stāv rindā pie šausmu filmu kino biļešu kases. Saldējuma pārdevējiem beidzas prece - vampīru bizness labi iet no rokas.

Vampīri ir topā - un ne tikai Stefenijas Meieres bestsellera Krēslas sāga un to filmu versiju dēļ. Transilvānija izsenis bijusi ceļojuma galamērķis daudziem ceļotājiem, kas meklē Drakulas pēdas. Īru rakstnieks Brems Stokers pieminēja Branas pili savā 1897. gadā izdotajā romānā Drakula, savukārt pēc 20 gadiem Rumānijas karaliene Marija, kam Stokera grāmata ļoti patika, lika izremontēt pili, iekārtot to mednieku mītnes stilā un nosauca par Castel Dracula. Vai īstais grāfs Drakula kādreiz ir pavadījis kaut vienu nakti šajā pilī - nav zināms. Vēsturnieki uzskata, ka Vlads III, Drakulas prototips, Branā pabija vien kaut kad 15. gadsimtā, kad kopā ar saviem karapulkiem devās cīņā.

Tomēr nešķiet, ka ārvalstu tūristiem, taksometru šoferiem, saldējuma pārdevējiem vai studentiem no Bukarestes, kas Branā pavada nedēļas nogali, traucētu fakts, ka Drakula visdrīzāk nekad mūžā nav mitis pilī, kas tagad nes viņa vārdu. Pils apmeklētājiem tiek ekskursija pa krāšņo pili ar karaliskiem atribūtiem. Ekskursiju vada maskā tērpts darbinieks un jau pēc pusstundas vizīte šausmu pilī ir galā. 1999. gadā Branā ieradās kāds amerikānis, kas, ieraugot izdevību, nekavējās padarīt Drakulas pili par īstu vampīru midzeni. Līdz tam Brana bija parasts rumāņu ciems, kas ne ar ko neatšķīrās no citiem tādiem pašiem miestiem. Tur nebija nekā, kas saistīts ar Drakulu - izņemot pils nosaukumu. Amerikānis saprata - ja cilvēki vēlas vampīrus, tad viņi tos dabūs.

Šobrīd Branā ir moderns kino, kur tiek demonstrētas tikai šausmu filmas, dzīvīga gājēju zona vecpilsētā, kur ir pilns ar tūristiem, kā arī liels tirdzniecības centrs, pilns ar Drakulas suvenīriem. Vasarā pilsētā uzstājas gotiskās mūzikas grupas, bet rumāņu tūrisma aģentūras piedāvā doties Drakulas ceļojumos - septiņu dienu tūrēs ar autobusu, kuru laikā tiek apskatītas trīs pilis un divi cietokšņi. Viena no naktsmītnēm ir Drakulas tematiskā viesnīca. Vēl ceļojuma cenā ietilpst arī divas vakariņas viduslaiku stilā. Tie, kas piemaksā, var izbaudīt tējas dzeršanu kopā ar īstā Drakulas - tātad Vlada III - pēcteci un noskatīties vampīru nāvessoda šovu. Katrs ceļojuma dalībnieks saņem ķiploku virteni, bet Drakulas tetovējumi cenā neietilpst. Ceļojuma kulminācija ir pusnakts masku balle.

Daudzi rumāņi kritiski izturas pret Drakulas padarīšanu par tūristu atrakciju. Vēl citi uzskata tā: "Drakula ir vienīgais, ko pasaule zina par Rumāniju. Bet, kad cilvēki atbrauc šurp pie Drakulas, viņi ierauga, ka te ir daudz kas vairāk - ne tikai vampīri."

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Laura 01/28/2011 00:18 Mjaa !!!Lot interesanti bet es griu uzina vai tgd 2011 gaada ir vampirs gads vnk an skola zens viens ija lidzgs vinja melnas acis un vinjs balts un mani bakus vinjam apsednaja un vinjs muti tur ar roku (ak dievs)


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī! Alūksnes TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras! | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Atlaides auto nomai Igaunijā Europcar
Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.21076584sec.