Vai sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums drīkst veikt ēdienu piegādes?

Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas mājaslapā teikts, ka uzņēmumi, kas nodarbojas ar ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu un minēto darbību ir reģistrējuši PVD, drīkst veikt arī gatavo ēdienu piegādes galapatērētājiem bez papildu reģistrācijas PVD.

Latvijas restorānu biedrība un Pārtikas un Veterinārais Dienests pašlaik izstrādā detalizētas vadlīnijas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem par ēdiena piegādi uz mājām, bet līdz tam aicina visus ievērot esošās! Ēdiena pasūtīšana un piegāde uz mājām ir droša un pat vēlama, jo vienlakus nodrošina sociālo distancēšanos un kvalitatīva uztura saņemšanu.

Uzņēmumam, izvēloties veikt ēdienu piegādi, jāveic papildus kontroles pasākumi pārtikas piesārņojuma novēršanai ēdienu piegādes laikā, tostarp jānosaka prasības personām, kas veic ēdienu piegādi.

Iesaiņošana un iepakošana

Lai izvairītos no iespējamā pārtikas piesārņojuma, galapatērētājiem piegādā  tikai iepakotus produktus. Iepakojamajiem materiāliem, kas nonāk saskarē ar pārtiku, jāatbilst prasībām, kas noteiktas materiāliem un izstrādājumiem, kas paredzēti saskarei ar pārtiku.

Marķēšana

Piegādājot gatavos ēdienus patērētājiem, rakstiskā veidā jānorāda ēdiena  nosaukums un ēdiena sastāvā esošās vielas vai produkti, kas izraisa alerģiju vai nepanesamību. Pārējo Regulā Nr.1169/2011 noteikto obligāto informāciju par produktu patērētājiem var sniegt mutiskā veidā. Fasētiem pārtikas produktiem informācijai uz primārā iepakojuma jāatbilst Regulā Nr.1169/2011 un citos normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

Pārvadāšana

Pārtikas transportēšanai, pat īsos attālumos, jānotiek veidā, kas aizsargā pārtiku no iespējamā piesārņojuma un bojāšanās. Produktu pārvadāšanai ieteicams izmantot konteinerus, kas ir ne tikai izturīgi un viegli tīrāmi, bet arī saglabā aukstajiem vai karstajiem ēdieniem nepieciešamo uzglabāšanas temperatūru.

Lai aizkavētu nevēlamo mikroorganismu attīstību, transportlīdzekļu un/vai pārtikas pārvadāšanai paredzēto trauku konstrukcijai jānodrošina sekojoša temperatūra:

  • karstajiem ēdieniem  -  vismaz 60°C;

  • atdzesētiem ēdieniem - 4 °C, bet īsu brīdi pārvadāšanas laikā tā var paaugstināties līdz 7 °C.

Transporta līdzeklim un/vai pārtikas pārvadāšanai paredzētajiem traukiem, jābūt tīriem labā kārtībā. Uzņēmumā jābūt izstrādātai pārvadāšanas līdzekļu tīrīšanas-dezinfekcijas programmai.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.88157606sec.