Vai sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums drīkst veikt ēdienu piegādes?

Vai sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums drīkst veikt ēdienu piegādes?

Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas mājaslapā teikts, ka uzņēmumi, kas nodarbojas ar ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu un minēto darbību ir reģistrējuši PVD, drīkst veikt arī gatavo ēdienu piegādes galapatērētājiem bez papildu reģistrācijas PVD.

Latvijas restorānu biedrība un Pārtikas un Veterinārais Dienests pašlaik izstrādā detalizētas vadlīnijas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem par ēdiena piegādi uz mājām, bet līdz tam aicina visus ievērot esošās! Ēdiena pasūtīšana un piegāde uz mājām ir droša un pat vēlama, jo vienlakus nodrošina sociālo distancēšanos un kvalitatīva uztura saņemšanu.

Uzņēmumam, izvēloties veikt ēdienu piegādi, jāveic papildus kontroles pasākumi pārtikas piesārņojuma novēršanai ēdienu piegādes laikā, tostarp jānosaka prasības personām, kas veic ēdienu piegādi.

Iesaiņošana un iepakošana

Lai izvairītos no iespējamā pārtikas piesārņojuma, galapatērētājiem piegādā  tikai iepakotus produktus. Iepakojamajiem materiāliem, kas nonāk saskarē ar pārtiku, jāatbilst prasībām, kas noteiktas materiāliem un izstrādājumiem, kas paredzēti saskarei ar pārtiku.

Marķēšana

Piegādājot gatavos ēdienus patērētājiem, rakstiskā veidā jānorāda ēdiena  nosaukums un ēdiena sastāvā esošās vielas vai produkti, kas izraisa alerģiju vai nepanesamību. Pārējo Regulā Nr.1169/2011 noteikto obligāto informāciju par produktu patērētājiem var sniegt mutiskā veidā. Fasētiem pārtikas produktiem informācijai uz primārā iepakojuma jāatbilst Regulā Nr.1169/2011 un citos normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

Pārvadāšana

Pārtikas transportēšanai, pat īsos attālumos, jānotiek veidā, kas aizsargā pārtiku no iespējamā piesārņojuma un bojāšanās. Produktu pārvadāšanai ieteicams izmantot konteinerus, kas ir ne tikai izturīgi un viegli tīrāmi, bet arī saglabā aukstajiem vai karstajiem ēdieniem nepieciešamo uzglabāšanas temperatūru.

Lai aizkavētu nevēlamo mikroorganismu attīstību, transportlīdzekļu un/vai pārtikas pārvadāšanai paredzēto trauku konstrukcijai jānodrošina sekojoša temperatūra:

  • karstajiem ēdieniem  -  vismaz 60°C;

  • atdzesētiem ēdieniem - 4 °C, bet īsu brīdi pārvadāšanas laikā tā var paaugstināties līdz 7 °C.

Transporta līdzeklim un/vai pārtikas pārvadāšanai paredzētajiem traukiem, jābūt tīriem labā kārtībā. Uzņēmumā jābūt izstrādātai pārvadāšanas līdzekļu tīrīšanas-dezinfekcijas programmai.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Vecračinas pilskalns TAKA
Vecračinas pilskalns atrodas Daugavpils novada Naujenes pagastā Daugavas labajā krastā Vecračinas sādžā, 2,5 km uz D no Izvaltas dzelzceļa stacijas. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas kompekss Lielbornes muiža TAKA
vienīgais muižas komplekss, kas saglabājies dabas parka „Daugavas loki“ teritorijā. | Skatīt vairāk
Valmieras vasaras teātra festivāls  Valmieras Tūrisma informācijas centrs
No 7. līdz 9. augustam Valmierā norisināsies Valmieras vasaras teātra festivāls, piedāvājot iepazīt pilsētu un tās noslēpumus. | Skatīt vairāk
Komplekss korporatīvajiem pasākumiem TAKA
Lieliska vieta dažādu sporta un korporatīvo pasākumu, nometņu, treniņu, koncertu, festivālu, baļļu, svētku un citu pasākumu organizēšanai. | Skatīt vairāk

Par mums | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Vakances | Prakse studentiem | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2020 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2020 1st-studio.com

 
Total Timed::0.65292215sec.