«SmartLynx Airlines»: palielinās sieviešu skaits, kas izvēlas karjeru aviācijā

Katru gadu marta sākumā tiek atzīmēta Pasaules sieviešu aviācijas nedēļa, kuras mērķis ir vērst uzmanību sieviešu sasniegumiem aviācijā un iedvesmot meitenes attīstīt karjeru šajā, līdz šim vīriešu dominējošā, nozarē. Latvijā bāzētā aviokompānija “SmartLynx Airlines” savā darbībā ir ieviesusi un uztur 40/60 balansa principu, lai nodrošinātu iekļaujošu darba vidi un vienlīdzīgas karjeras iespējas neatkarīgi no dzimuma. Šobrīd 39 % no “SmartLynx” darbiniekiem ir sievietes, un arī aviācijā kopumā situācija lēnām uzlabojas, taču atsevišķās nozarēs aviācijā sievietes joprojām ir pārstāvētas krietni mazāk nekā vīrieši un pastāv vieta uzlabojumiem.

40/60 principa ievērošana ir daļa no aviokompānijas plašākiem centieniem veicināt dzimumu vienlīdzību dažādās aviācijas nozarēs, kurās sievietes līdz šim bijušas mazāk pārstāvētas. Vēsturiski viens no sieviešu vismazāk pārstāvētajiem sektoriem aviācijā ir lidaparātu tehniskā apkope. “SmartLynx” aizvadīto trīs gadu laikā ir veicis būtiskus uzlabojumus tieši lidaparātu tehniskajā departamentā, un šobrīd 27 % no komandas ir sievietes, krietni pārsniedzot Eiropas vidējo rādītāju (7,1 %)1.

“SmartLynx Airlines” tehniskās nodaļas viceprezidenta vietniece Lilija Boltovska stāsta, ka aviācijā joprojām galvenokārt dominē vīrieši, taču situācija lēnām uzlabojas un arvien vairāk sieviešu izvēlas uzsākt karjeru aviācijas un tieši inženierijas jomā. Viņa skaidro: “Darbs tehniskajā nodaļā ir ļoti izaicinošs, tomēr tas sniedz ārkārtīgi lielu gandarījumu. Esmu pārliecināta, ka karjeras panākumi aviācijā nav atkarīgi no dzimuma – svarīgākais ir ieguldītā darba kvalitāte un sasniegtie rezultāti.”

RTU Būvniecības un mašīnzinību fakultātes asociētais profesors Ilmārs Blumbergs skaidro: “Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) aviācijas transporta studiju programmās, kur augstāko izglītību iegūst topošie aeronautikas inženieri, studenšu skaits variē aptuveni 10–20 % robežās. Lai aviācijas inženierijai piesaistītu vairāk meiteņu, ir svarīgi, ka industrija sabiedrībai rāda – aviācijā strādā ne tikai stjuartes, bet ir arī daudz citu profesiju, kur profesionālo aicinājumu ir atradušas sievietes un veiksmīgi attīsta savu karjeru.”

2021. gadā “SmartLynx” apņēmās palielināt uzņēmumā strādājošo sieviešu skaitu, piedaloties Starptautiskās gaisa transporta asociācijas (IATA) iniciatīvā #25by2025, kuras mērķis ir veicināt daudzveidīgu, vienlīdzīgu un iekļaujošu vidi (DE&I) aviācijas nozarē. Kopš tā laika “SmartLynx” strādājušo pilotu-sieviešu skaits ir trīskāršojies, un ir paredzams, ka viņu skaits varētu turpināt augt. 

Ružica Vukoviča (Ruzica Vukovic), “SmartLynx Airlines” A320 kapteine jau kopš bērnības ir zinājusi, ka vēloties kļūt par piloti, un šobrīd pat nevarētu iedomāties darām kaut ko citu. “Kad es pievienojos “SmartLynx”, mēs bijām vien sešas pilotes-sievietes, taču šobrīd to ir tik daudz, ka es vairs nespēju izsekot. Jaunu sieviešu pievienošanās pilotu komandai man sagādā ļoti lielu prieku un liecina par to, ka situācija aviācijā uzlabojas. Tām meitenēm, kas domā par karjeru aviācijā, varu teikt, ka darbs kā pilotei sniedz lielu brīvību un iespēju strādāt jebkur pasaulē. Tas dod iespēju ceļot un nodrošina labu finansiālo stabilitāti,” skaidro kapteine.

Pasaules sieviešu aviācijas nedēļa (WOAW) ir globāla iniciatīva, kas vērsta uz dažāda vecuma sievietēm un atzīmē gadadienu pasaulē pirmajai izsniegtajai pilota licencei sievietei, kas notika 1910. gada 8. martā. WOAO laikā visā pasaulē tiek vērsta uzmanība sieviešu īpatsvara palielināšanai aviācijas nozarē. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 30.04.2024 Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 30.04.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
Liepājā notiks pilsētas ātrumposms, Tet Rally Latvia uzvarētāju noskaidros Dienvidkurzemes novada Vecpils autotrasē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.04.2024 - 30.04.2024 MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI! Latvia Tours
👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 01.05.2024 GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums Estravel Latvia
Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot | Skatīt vairāk
no 2519 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.32447696sec.