Ķīna lepojas ar pasaulē lielāko ātrgaitas dzelzceļa tīklu

Kopš Ķīnā tika atklāta pirmā ātrvilcienu līnija, sešu gadu laikā valsts ātrgaitas dzelzceļa tīkla kopgarums sasniedzis teju 11 000 kilometru, tādējādi kļūstot par lielāko pasaulē.

Plašais dzelzceļa tīkls savieno teju ikkatru pilsētu Ķīnas austrumdaļā – no Harbinas ziemeļos līdz pat Šeņdžeņai pie Honkongas robežas. 1 320 kilometru lielo attālumu starp Ķīnas lielākajām pilsētām – Šanhaju un Pekinu – vilcienā iespējams veikt vien piecās stundās, turklāt kopš 2011. gada, kad līnija tika atklāta, šajā maršrutā ceļojuši jau vairāk nekā 220 miljoni cilvēku.

Ja 11 000 kilometri ātrgaitas sliežu ceļu nešķiet pietiekoši iespaidīgi, vēl ambiciozāki ir Ķīnas nākotnes plāni. Proti, tuvāko dažu gadu laikā iecerēts dubultot ātrgaitas dzelzceļa tīkla kopgarumu, tostarp izbūvējot līniju, kas savienotu Ķīnas centrālo daļu ar Sjiņdzjanas autonomo reģionu valsts ziemeļrietumos. Lai gan pagaidām vēl norit debates par šāda soļa ekonomisko labumu, jaunais dzelzceļa posms ceļā pavadīto laiku no Laņdžou uz Urumči no 21 stundas ļautu samazināt līdz vien astoņām stundām.

Cik ātri? Lai gan lielākajā daļā maršrutu vilcienu ātrums ir ierobežots no 200 – 305 kilometriem stundā, vietām tie traucas ar vismaz 350 kilometriem stundā. Tomēr viens no tiem – Šanhajas MAGLEV tipa vilciens – izmēģinājumu braucienos ir sasniedzis pat vairāk nekā 500 kilometru stundā lielu ātrumu, bet, veicot pasažieru pārvadājumus no Šanhajas lidostas, tā maksimālais ātrums ir ap 435 kilometriem stundā.

Salīdzinoši zemās biļešu cenas un pārvadātāju solījumi galamērķī allaž piestāt plānotajā laikā daudziem ķīniešiem ātrvilcienus liek izvēlēties gaisa transporta vietā. Patiesībā tie kļuvuši tik iecienīti, ka lidsabiedrībām nācies samazināt vai pat pilnībā pārtraukt reisus vairākos vietējos maršrutos, tādēļ nav noslēpums, ka daļai Ķīnas aviokompāniju pienākuši itin grūti laiki.

Lai gan Ķīnas ātrvilcieni ir ievērojami drošāki nekā pārvietošanās pa valsts autoceļiem, jāpiemin, ka sabiedrības uzticību ātrgaitas dzelzceļa tīklam 2011. gadāgan satricināja katastrofa – jūlijā netālu no Vendžou, saduroties diviem vilcieniem, bojā gāja 40 cilvēki, bet ievainojumus guva vēl 200.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44357896sec.