Pārvietoties ar velosipēdu Rīgas ielās var arī droši

Izanalizējot satiksmi Rīgas ielās, radīts „Drošas riteņbraukšanas ABC”


velo

Šobrīd, kad ekonomisko grūtību laikā cilvēki pilnīgi vai daļēji atsakās no braukšanas ar automobili, satiksmes plūsmā parādās arvien vairāk riteņbraucēju. Kā liecina Ceļu policijas dati, no gada sākuma par Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem riteņbraucējiem ir sastādīti 1 295 protokoli, kas ir gandrīz par 500 pārkāpumiem vairāk nekā šajā periodā 2008. gadā. Neuzmanības dēļ satiksmes negadījumos cietuši 65 riteņbraucēji, miesas bojājumus guvuši 40, bet bojā gājuši divi. Lai izglītotu riteņbraucējus un pārējos satiksmes dalībniekus, un mudinātu viņus ievērot drošas braukšanas principus, Drošas Braukšanas Skola (DBS) kopā ar partneriem, AA/S „Balta”, „Swedbank” un delfi.lv, uzsāk informatīvu akciju „Drošas riteņbraukšanas ABC”.

Akcijas ietvaros ir izanalizēta Rīgas satiksmes plūsma, izveidoti droši riteņbraukšanas maršruti un sagatavoti informējoši video komentāri ar rīcības plāniem bīstamajās maršrutu vietās. Ekspertu padomi, video, kartes un drošas riteņbraukšanas konkurss atrodams ”Drošas riteņbraukšanas ABC” sadaļā portālā delfi.lv.

„Rīgā nav ļoti daudz veloceliņu, un riteņbraucēji pārsvarā pārvietojās pa ielām un ietvēm, kas bieži apdraud viņus pašus, gājējus un provocē autovadītājus. Lai gan pārvietošanās ar velosipēdu kļūst ar vien populārāka, mūsu novērojumi liecina, ka vairums riteņbraucēju nezina Ceļu satiksmes noteikumus un neievēro drošas braukšanas principus. Iesaku ikvienam riteņbraucējam iepazīties ar „Drošas riteņbraukšanas ABC” un padarīt Rīgu par drošu vietu ikvienam satiksmes dalībniekam,” stāsta Artūrs Priednieks, DBS apmācību direktors.

Drošas riteņbraukšanas ABC

  1. Jāatkārto ceļu satiksmes noteikumi
  2. Jāpārbauda velosipēda tehnisko kārtību
  3. Jālieto lampas un/vai gaismu atstarojošus elementus
  4. Jāvelk ķiveri
  5. Jāizvēlas piemērotu ātrumu
  6. Jāinformē citus, kad nogriezies vai manevrē
  7. Jāpārliecinās par savu drošību - skatiens pa kreisi, pa labi un atpakaļ
  8. Braucot jākoncentrējas uz ceļu
  9. Jāturas pēc iespējas tuvāk ceļa labajai malai
  10. Jāievēro taisnvirziena kustību

Akcijas ietvaros tiks pievērsta uzmanība ne tikai riteņbraucēju drošības aspektiem, bet arī paša transporta līdzekļa drošībai. Policijas apkopotā informācija liecina, ka Rīgā arvien populārākas kļūst velosipēdu zādzības. No gada sākuma policijā reģistrēti vairāk nekā tūkstoš velosipēdu zagšanas gadījumi, savukārt pēdējo 15 dienu laikā vien nozagti 125 velosipēdi.

„Pārvietojoties ar velosipēdu, aicinām ikvienu rūpēties ne vien par savu, bet arī sava braucamrīka drošību. Diemžēl visbiežāk garnadži piesavinās nepieslēgtus velosipēdus, kā arī tos, kas uz ilgāku laiku atstāti kāpņu telpās, šķūņos, pagrabos, kā arī uz balkoniem un lodžijām. Lai mazinātu risku zaudēt savu iecienīto pārvietošanās līdzekli, aktīviem riteņbraucējiem iesakām savus velosipēdus apdrošināt,” iesaka Aira Miķelsone, AA/S „Balta” ārējo komunikāciju vadītāja.

Viens no akcijas mērķiem ir mudināt cilvēkus izvēlēties velosipēdu kā sezonas transporta līdzekli, jo, ievērojot drošas braukšanas principus, tas ir ne tikai veselīgi, bet arī videi draudzīgi. Pasaules pieredze rāda, ka, attīstoties drošas riteņbraukšanas kultūrai, pilsētās ievērojami uzlabojas gaisa kvalitāte un mazinās sastrēgumi. Dānijas galvaspilsēta Kopenhāgena par velosipēdu metropoli kļuva tieši ekonomisko grūtību laikā 20. gadsimta 70.-tajos gados.

„Riteņbraucējus Rīgā mēdz nostādīt ekstrēmistu lomā un nereti velobraucējiem vajadzīgas īpašas iemaņas un veiklība, lai veiksmīgi un droši piedalītos pilsētas satiksmē. Tādēļ aicinām ieklausīties „Drošas riteņbraukšanas ABC” , kas ļaus izbaudīt kustību prieku daudziem rīdziniekiem, darīs Rīgas ielas drošākas un zaļākas un arī uzlabos gaisa kvalitāti. Turpinot aktīvi strādāt zaļo ideju atbalstīšanas stratēģijas ietvaros, lai popularizētu drošas velobraukšanas kultūru Rīgā, „Swedbank” sadarbojoties ar augstskolām ir sarūpējusi drošas velostāvvietas pie vairāku augstskolu fakultātēm,” informē Līva Dzirniece, „Swedbank“ jauniešu segmenta vadītāja.

Šogad Rīgas domes attīstības plānā paredzēts izbūvēt četrus jaunus velosipēdu celiņus; līdzīgi projekti paredzēti arī turpmākajos gados. Lai iepazītos ar „Drošas riteņbraukšanas ABC“ un to, cik un kādā mērā Rīga ir pieejama velobraucējiem, apmeklējiet velo sadaļu portālā delfi.lv!

Drošas Braukšanas Skola ir Eiropas satiksmes drošības hartas biedrs, un kopā ar partneriem: ”Balta”, ”Swedbank Līzings”, „Audi Centrs Rīga”, ”Latvija Statoil” un ”Zebra”, strādā, lai paaugstinātu un veicinātu satiksmes drošība Latvijā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 30.04.2024 ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR
Zudušais un atklātais Bānīša ceļā! Alūksnes TIC
ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars | Skatīt vairāk
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 30.04.2024 Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR
Uzņēmumi


Novatours
,


Rija Domus Hotel
,


Kaļķu vārti
,


Avis
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.11911106sec.