Intervija: Aleksis Daume stāsta, kā kalni atklāj to, kas patiesībā esi

Intervija: Aleksis Daume stāsta, kā kalni atklāj to, kas patiesībā esi

"Tas ir kā gavēnis un laiks sev, vīriešu dzemdības." Nenojaušat, par ko ir runa? Tā sava brīvā laika aizraušanos raksturo picēriju tīkla Čilli Pica personāla mācību koordinators Aleksis Daume. Viņš jau septīto gadu ik brīvu brīdi dodas iekarot kārdinošākās pasaules kalnu virsotnes, tāpēc Travelnews.lv devās uz sarunu, lai kaut nedaudz iepazītu šādu dzīvesveidu.

Īpašu ierosinātāju vai pēkšņu klikšķi kāpt kalnos Aleksis nevarētu nosaukt, taču atceras, ka tas bijis sapnis jau kopš bērnības, kas, kā viņš pats saka, "piepildījies vien krietnā briedumā". Jau domas līmenī vien sākumā sapratis, ka šāds hobijs daudziem ir kā tāda neiespējamā misija un tas radījis vēl lielāku izaicinājumu.

Kāpēc tieši kalni

Kalnos kāpšana ne morāli, ne fiziski nav viegli izskaidrojama aizraušanās, jo prasa ļoti, ļoti daudz spēka un tikpat daudz finansiālo līdzekļu. Sarunas laikā sapratu, ka viss slēpjas šīs baudas filozofijā, tajā, ko šis process ar visām tam piederošajām sekām atklāj pašā kāpējā un liek viņam saprast.

Ir ļoti grūti vārdiski īsi un koncentrēti atklāt kalnos kāpšanas mērķus, ieguvumus, iemeslus un pārējo, kamēr pats kaut reizi to neesi piedzīvojis. Tomēr Aleksis uzskata, ka pats primārais izvēlē kaut kur kāpt – augstums, vieta, tālums – ir atkarīgs no tā, cik labi cilvēks sevi pazīst. Varonīgā doma pašā sākumā, "ka nu es kāpšu kalnos, tie mani izmainīs un es kļūšu ļoti stiprs, spēcīgs raksturā" un tā tālāk, ir mānīga. Patiesībā tā nemaz nav, un to saprot jau pirmajā reizē. Kalni tikai atklāj, kas un kāds esi, un tas savukārt ļauj sevi līdz galam iepazīt.

Ģimene ir samierinājusies un vēl vairāk

Runājot par ģimenes attieksmi pret šo aizraušanos, jau atkal atklājas, ka noderīgākā un vērtīgākā iesaistīšanās ir mājinieku atbalsts. Sākumā, protams, ir bijis grūtāk saprasties ar sievu. Taču nu jau tieši tajā slēpjas viņas skaistums - sapratnē, ka panikas un dusmu izvirdumi ir bezjēdzīga spēku tērēšana. "Pēc daudzām jo daudzām sarunām par šo tēmu, reiz norunājām, ka vienreiz dzīvē obligāti uzkāpsim kādā virsotnē kopā. Pagājušogad tas beidzot arī notika, un abi pabijām Monblānā, Alpos. Bija pienācis mirklis, kad arī sieva redzēja, ar ko esmu saslimis, pati uz savas ādas pabaudīja kalnos kāpēju ekstrēma un baiļu sajūtu ... kaut nedaudz, bet pabaudīja," atceras Aleksis. Jaunākais dēls, piemēram, esot saslimis jau tagad, no stāstiem un fotogrāfijām vien – katru nedēļu tiekot burtiski dīkts, lai tētis paņem viņu līdzi.

Vispirms jādomā par kājām un rokām

Temats par ekipējumu un atribūtiku viennozīmīgi izrādās visplašākais. Atbildot uz jautājumu par pašām primārajām lietām, kad esi pieņēmis lēmumu doties "augšup", Aleksis īsi un skaidri nosaka: "Sākumā vienkārši vajag daudz naudas, tikai tad var sākt domāt par pārējo."

Kad cilvēks nonācis tik tālu, vispirms jādomā par kājām un rokām, tātad piemērotiem zābakiem un cimdiem. Tam seko ķermeņa siltums – apģērbam vispirms jābūt ūdens un vēja atgrūdošam, kura sildošais elements turklāt ir dūna. Augstākos kalnos kāpjot, cilvēki zem visa tā papildus drošībai var vilkt arī termoveļu. "Šai sakarā visprātīgāk ir apsēsties kopā ar kādu, kas ir pieredzējis vai vēl labāk - kopā doties uz veikalu," padomu dod Aleksis. Svarīga sadaļa ir drošības ekipējums – dzelkšņi kājām, ledus cirtņi, virves, kas gan biežāk ir kolektīvs īpašums. Kalnos kāpēju brilles no ārpuses ir necaurredzamas, vizuļo hameleona krāsās un ir ar ļoti augstu UV aizsargfiltru.

Tikai pēc tam tiek domāts par pārējiem aksesuāriem – mugursomām, traukiem, guļammaisiem, teltīm. Pārējās lietas pats viņš dēvē par kalnu bižutēriju, piemēram, lukturīšus, gaismas diodes, super vieglus metāla katliņus. Sevišķi interesanti ir vērot, kā Aleksis rāda izmērus saliekamajai plītiņai, kura sapakota nav lielāka par smaržu kārbiņu.

Nevienu lieku gramu

Tomēr vienmēr paliek aktuāls fakts, ka kāpjot arvien augstāk katrs lieks grams nomoka kāpēju un atņem spēkus. Lai ietaupītu kilogramus, pat zobu birstes tiek lauztas uz pusēm. Izmantojot šo pieredzi, ir pat gadījies izjokot kādu nepieredzējušu un mazliet kaitinošu grupas biedreni, paslēpjot somā, piemēram, akmeni. Citkārt šī parādība tiek nests kā upuris apzināti, lai tieši otrādi – iepriecinātu kādu, piemēram, izvelkot no somas iebiezinātā piena bundžiņu vai Coca-Cola pudeli kā sveicienu jubilejā. Bet par emocijām bagātāko Aleksis sauc mirkli pirms virsotnes vai jau tikko to sasniedzot: "Tas ir fascinējoši un reizē smieklīgi – pieauguši veči vienkārši stāv un raud. Ir svētki, taču nāk neizskaidrojama "bimba"..."

 Filozofija

Šis hobijs ir ļoti bīstama lieta, varbūt arī tāpēc sabiedrībā tiek pietiekami respektēts - pirmkārt, tā ir bīstama vide, otrkārt, notiek tādas fizioloģiskas pārmaiņas, kuras laikus nepamanītas var būt letālas.

Neskatoties uz to, Aleksis ir izvēlējies šādu dzīvesveidu par savējo: "Tas, ka tiec apbalvots ar unikāliem cilvēkiem, dabu, ar piedzīvojumu kā tādu, prevalē pār visām briesmām. Tie ir cilvēki tur blakus, kas sniedz vislielāko motivāciju – milzīgā uzticēšanās, rūpes. Ikdienā viņos neko tādu nevar pamanīt – kā čubinās, kas notiek slimību gadījumos, vājuma brīžos. Protams, nenoliegšu, ka tas ir laiks sev, laiks, kad pamest un aizbēgt no visa – atbildības, sievas, bērniem, darba." Tas kādam iespējams skan nedaudz savtīgi, taču tai pat laikā ir jāuzņemas milzīga atbildība par sevi pašu un jāapzinās, ka mājās gaida un ar tevi rēķinās visi tie, no kuriem bēgi.

No mirdzuma acīs un prieka, ar kādu Aleksis stāsta par šo kalnu pasauli, saprotu, ka tas viss ir tikai niecīgs mazumiņš no sajūtu, emociju, ieguvumu un piedzīvojumu karuseļa. Nobeigumā nonākam pie atziņas, ka svarīgākais ir, lai cilvēki nodarbojas ar to, ko paši vēlas nodarboties. "Galvenais neapzagt sevi pašu, jo vislielākais zaglis ir tas, kurš zog pats sev!" tā piedzīvojumu meklētājs Aleksis Daume.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Latvija
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Rēzeknes pilsētas TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.64057779sec.