Šīs nedēļas profesija - recepcijas administrators. Intervija ar Ievu Smeili no Opera Hotel&Spa

Šīs nedēļas profesija - recepcijas administrators. Intervija ar Ievu Smeili no Opera Hotel&Spa

No 2012. gada 12. septembra Travelnews.lv veido rakstu sēriju ar ieskatu tūrisma nozares populārākajās profesijās. Katru nedēļu pievērsīsimies vienai profesijai. Šonedēļ turpinām ar viesnīcu administratoriem, kuri ikdienā vislabāk iepazīst neskaitāmas mentalitātes un to paradumus. Devāmies uz interviju pie viesu uzņemšanas nodaļas vadītājas Ievas Smeiles no Opera Hotel & Spa.

Travelnews.lv: Kādas ir nozīmīgākās un neatņemamas rakstura īpašības un prasmes, bez kurām recepcijas administrators nav iedomājams?

Ieva Smeile: Komunikabls, laipns, uz servisu tendēts darbinieks, izpalīdzīgs, ātri spēj reaģēt nestandarta situācijās. Gatavs vienmēr mācīties un strādāt komandā, ar augstu atbildības sajūtu. Svarīgas arī pārdot prasmes, pārliecināšanas spējas, jo tāpat jau strādājam ar tirgošanu, tikai cita veida kā veikalā. Galvenais, lai ir atvērta un pozitīvi domājoša personība.

Travelnews.lv: Jūsuprāt, recepcijas administratora vecumam un dzimumam ir nozīme?

Ieva Smeile: Par administratoru var strādāt ikviens, nav nozīmes nedz vecumam, nedz dzimumam. Galvenais ir vēlme darboties klientu apkalpošanā, un tas ir ļoti piemērots darbs studentiem, jo var savienot darbu maiņās un studijas.

Travelnews.lv: Cik ilgs laiks vidēji paiet līdz recepcijas administrators kļūst par labu, profesionālu amata meistaru?

Ieva Smeile: Vismaz pusgads līdz gads.

Travelnews.lv: Cik vidēji ilgi recepcijas administrators nostrādā Jūsu viesnīcā?

Ieva Smeile: Administratori vidēji 2 līdz 3 gadus.

Travelnews.lv: Kādas jautrākās, pozitīvākās, kuriozākās ikdienas situācijas, kā arī smagākās emocionāli un fiziski?

Ieva Smeile: Katra diena ir savādāka, un cik dažādi ir cilvēki, tik dažādas ir situācijas. Emocionāli visgrūtāk ir darbs ar kašķīgiem klientiem, kuriem nekas nav pa prātam un ir sūdzības par katru saņemto pakalpojumu, servisa līmeni.

Travelnews.lv: Kā notiek komunikācija, ja viesis nezina internacionālas valodas?

Ieva Smeile: Ņemam talkā "google translater". Tiek meklēts kāds kolēģis, kurš pārzina kaut pāris frāzes un var palīdzēt komunikācijā; vai ar žestu un zīmējumu palīdzību, kas ir jautri.

Travelnews.lv: Kā ar valodas obligātām zināšanām, meklējot darba iespējas pie Jums?

Ieva Smeile: Latviešu, krievu un angļu valoda ir obligātas. Pārējās valodu zināšanas tiek uzskatītas par priekšrocību (vācu, spāņu, franču).

Travelnews.lv: Kā recepcijas darbinieki izvēlas numuriņu klientam?

Ieva Smeile: Klientam numuri tiek piešķirti vadoties pēc brīvajām pieejamām istabām, viesu vēlmēm (augstākā, zemākā stāvā, ielas/sētas puse un līdzīgiem kritērijiem).

Travelnews.lv: Par ko ceļotājam būtu korekti recepcijā dot dzeramnaudu? Par ko nē?

Ieva Smeile: Dzeramnaudu recepcijā klients var atstāt par jauku, labu servisu. Ja kāds administrators īpaši veltījis uzmanību klientam, par papildus sniegtajiem pakalpojumiem.

Travelnews.lv: Kādus pakalpojumus ir korekti prasīt recepcijai un kādus nē - pasūtīt teātra biļetes, taksi, izklaides?

Ieva Smeile: Recepcijā viesiem tiek piedāvāti dažāda veida pakalpojumi un viesis var vērsties pēc padoma, informācijas ar ikvienu sev interesējošu jautājumu. Ja administrators tos nepārdod viesnīcā, viņš noteikti mēģinās atrast alternatīvu, sameklēt informāciju, kur viesis var saņemt sev interesējošos pakalpojumus (teātra biļetes, ekskursijas, taksometra pakalpojumus). Viesnīca gan nenodarbojas ar meiteņu pasūtīšanu klientiem, taču ieteiks virzienu vai ideju, kur viņš pats var saņemt šo servisu. 

Travelnews.lv: Kas jāņem vērā, jāsaprot cilvēkiem, kuri plāno uzsākt darba gaitas šajā profesijā?

Ieva Smeile: Jābūt gataviem darbam maiņās (arī nakts stundās un brīvdienās), ātri mācīties un apgūt liela apjoma informāciju. Jāsaprot stresa situāciju augstais risks, līdz ar to neuztvert personīgi viesu sūdzības, bet būt gataviem vienmēr palīdzēt.

Informētība par visu notiekošo arī spēlē savu lomu - jo vairāk zināsi par dažādiem pasākumiem, norisi, jo vieglāk strādāt.

Travelnews.lv: Ko kopumā varat teikt par šo sfēru, tās kvalitāti un vispār vidi Latvijā?

Ieva Smeile: Viesnīcās pēdējo gadu laikā servisa līmenis ir audzis, un cilvēki, kuri strādā šajā sfērā, ir kļuvuši par profesionāļiem. Mūsu servisa līmenis ne ar ko nav sliktāks par ārzemēs saņemto. Varbūt zemā atalgojuma dēļ viesnīcu biznesā ir liela kadru mainība un cilvēki nestrādā ar tādu atdevi, kā to dara Londonas, Parīzes vai Ņujorkas 5* viesnīcās.

Varbūt Latvijas servisā strādājošiem būtu vairāk jāsmaida – taču tā ir mūsu mentalitāte. Protams, ka konkurence starp viesnīcām ir liela. Vasaras mēnešos pierādās, ka viesnīcas Rīgā ir maz un būtu nepieciešamas vairāk labu 4* viesnīcu. Savukārt līdzšinējās viesnīcās būtu jāveic remontdarbi un jāatjauno vide, lai darbinieki paši strādātu ar lielāku prieku un pārliecību.

Vairāk informācijas par viesnīcas piedāvājumu www.operahotel.lv

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Avis
,


Dome Hotel
,


Novatours
,


Estravel Latvia
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.387918sec.