Viedokļi: Kā tūrisma profesionāļi vērtē ieceri Daugavpilī izvietot norādes ar vēsturiskajiem ielu nosaukumiem? (5 viedokļi)

Daugavpils vēsturiskajā centrā plāno izveidot un pie mājām izvietot norādes par katras ielas vēsturisko nosaukumu, kas ir bijis 19. gadsimtā un 20. gadsimta sakumā, kad šīs apbūves veidojās. Bez tam, tikšot arī strādāts pie speciāla tūrisma maršruta izveides. Vēlējāmies jautāt Latvijas tūrisma profesionāļu domas par šo ideju un tās realizēšanas ieceri.


Maija Rozīte, Biznesa augstskolas Turība tūrisma un viesmīlības katedras vadītāja, profesore, Dr. geogr.

Kā tūrisma nozares pārstāve es protams priecājos par jebkuru pašvaldības ieceri un aktivitāti, kas rada jaunus tūrisma produktus un piesaista tūristus.
Tūrisma maršrutus pilsētas vidē var iezīmēt dažādi, arī ar nelieliem simboliem, piktogrammām vai norādēm. Tādēļ nav nepieciešams veidot informācijas plāksnes. Mūsdienās šādos gadījumos tūrismā arvien vairāk sāk izmantot papildinātās realitātes aplikācijas, kuras ļauj uz jebkura mūsdienu objekta (ielas, ēkas, laukuma utt), "uzlikt" jebkuru vēsturisko informāciju, tai skaitā vairākos slāņos vai vēsturiskajos periodos. Var veidot arī dažādus virtuālos maršrutus, sagatavot audio materiālu par izstrādāto tūrisma maršrutu utt. Tehnoloģiskie risinājumi ir dažādi un daudzveidīgi, turklāt tie vairāk piesaista jaunākās paaudzes tūristus. 
Diemžēl pie šī projekta izklāsta un ziņas nav pievienota idejas skice vai attēls, lai varētu spriest, kāda izskatīsies šī norāde, plāksne ar ielu vēsturiskajiem nosaukumu. Ja tie būs labi saskatāmi ielu nosaukumi paralēli esošajiem nosaukumiem, tad man kā Latvijas iedzīvotājai ir pilnīgi nepieņemami, ka pilsētas publiskajā telpā parādās uzraksti krievu valodā, kas nes cariskās Krievijas nosaukumus un vērtības. Tāpēc, neskatoties uz projekta labo ideju veicināt tūrisma attīstību pilsētā, manuprāt, no šī projekta mazliet spraucas laukā "āža kāja".

Jānis Kalnačs, Vidzemes Augstskolas profesors, Dr.art

Domāju, ka tā nav peļama ideja, jo: 1) Latgales atrašanās cariskās Krievijas impērijā (pēc Polijas sadalīšanas 18. gs., nav gluži tas pats, kas padomju okupācija), 2) bet, protams, svarīgi kādā formā tas tiek darīts: a) kādā valodā (krieviski laikam nevajadzētu, bet - vai latviski te tolaik lietoja?), b) kādēļ pie ēkām, ne ielu sākumos vai citos posmos, c) tām nevajadzētu konkurēt (lieluma, greznuma u.c. ziņā) ar mūsdienu latviskajiem ielu nosaukumiem. 

Īsāk sakot, velns vai būtība apslēpta detaļās, par kurām man trūkst ziņu. Bet pati ideja atdzīvināt vēsturiskos nosaukumus nav peļama. Tā spēj piešķirt laika dimensiju mūsdienu steidzīgajam cilvēkam. Jautājums tik, kādā formā tas darāms.

Iveta Šņepste, Preiļu novada TIC vadītāja

Manuprāt, šādas idejas attīstība nav slikta, drīzāk interesanta. Varētu vilkt paralēles ar Kārsavu, kur ielu nosaukumi ir latgaliski – vieni nelasa, citi lasa, bet tūristiem tas ir interesanti. No vēstures mēs nevaram izvairīties, nav par to jākautrējas vai jāslēpj, un ielu nosaukumi senajos nosaukumos ir tikai tā laika atspoguļojumi. Domāju, arī es ar interese iešu un lasīšu nosaukumus.

Juris Viļums, Dagdas TIC vadītājs

Tas noteikti ir Daugavpils pašvaldības un attiecīgo ēku īpašnieku kopīgi lemjams jautājums. Ja pilsēta, īpašnieki un tūrisma profesionāļi redz no tā kādu ieguvumu  un, ja iniciatoriem ir brīvi finanšu līdzekļi, tad droši vien var šādu zīmju izvietošanu izmēģināt. Jāņem vērā, protams, arī Valsts valodas centra viedoklis, jo nekritiska krievu valodas izmantošana var radīt arī  nevajadzīgus pārpratumus un var tikai kaitēt Daugavpils, Latgales un visas Latvijas tēlam - ne tikai tūristu vidū. Ja runājam par ielu nosaukumiem Daugavpilī un Latgalē kopumā, tad noteikti aicinātu izvērtēt iespēju ielu nosaukumos vairāk izmantot vēsturiski svarīgu Latgales sabiedrisko darbinieku uzvārdus un apsvērt Latgalei svarīgu notikumu atspoguļošanu, tādējādi stiprinot latgaliešu identitāti, veicinot kultūrizglītības procesus. Mums kopīgi ir jāpiedomā pie Latgales cilvēku pašapziņas celšanas, veidojot 21. gadsimtam atbilstošu, modernu un uz nākotni vērstu Daugavpils un Latgales tēlu. Cara laiku vizualizāciju atgriešana, manuprāt, šim mērķim maz ko var līdzēt. Varbūt varētu apsvērt līdzekļu ieguldīšanu kādas mobilās aplikācijas izveidošanai, kurā būtu sasniegts konkrētās intereses tūristu uzmanības piesaistīšanas mērķis tai pašā laikā lieki nekairinot citu cilvēku kritisko attieksmi pret uzraktiem svešvalodā.

Tatjana Kozačuka, Krāslavas novada TIC vadītāja

Cik man ir zināms, tad Daugavpils Cietoksnī jau šobrīd praktiski visām ielām ir atjaunoti vecie vēsturiskie nosaukumi. Bet, lai šādas norādes uzstādītu pilsētas vēsturiskajā centrā, man šķiet, ka ir jābūt oficiāliem saskaņojumiem ar daudzām institūcijām. Ja tas tiks oficiāli saskaņots, un, ja Daugavpils pilsētas domes speciālisti uzskata, ka, izvietojot šādas norādes ar vēsturiskajiem ielu nosaukumiem krievu un latīņu burtiem, tā būs pievienotā vērtība ne tikai vietējiem iedzīvotājiem, informējot viņus par tā perioda ielu nosaukumiem, bet arī tūristiem, kā papildus novitāte pilsētā, tad kāpēc gan nē?

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 Laivošanas sezonas atklāšana! Bauskas TIC
Dodies aizraujošā laivu sezonas atklāšanas braucienā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.02.2024 - 26.03.2024 Plāno pasākumus Bauskas novadā! Bauskas TIC
Plāno pasākumus Bauskas novadā? Ieskaties - pasākumu vietas, fotogrāfi, transports un vēl! | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.402596sec.