Ko būtu ieteicams ievērot, lai varētu droši ceļot - 2.daļa

Šomēnes ikviens tika aicināts uz informatīvu semināru "Ceļo droši", kas norisinājās Eiropas Savienības mājā (Rīga, Aspazijas bulvāris 28). Semināra laikā dažādas jomas pārstāvoši eksperti sanākušajiem interesentiem sniedza noderīgu informāciju par ceļošanu, ar kuru pakāpeniski iepazīstinām arī mūsu lasītājus. Tūrisma ziņu portāls Travelnews.lv informē, ko būtu ieteicams ievērot, lai varētu ceļot droši - 2.daļa.

Par drošu ceļošanu semināra laikā stāstīja Olga Cepurīte, Ārlietu ministrijas konsulārā departamenta pārstāve.

Sagatavošanās ceļojumam

Personu apliecinošo dokumentu pārbaude - Ceļošanai derīga ir pase un ID karte, bet ideālā gadījumā ir labi, ja ceļojumā līdzi tiek paņemti abi dokumenti. To vajadzētu darīt tādēļ, ka, ja, teiksim, vienu nozog, paliek vismaz otrs personu apliecinošais dokuments – tieši šī iemesla dēļ ieteicams pasi un ID glabāt divās dažādās vietās.

Pirms došanās ceļā pārbaudi pases derīguma termiņu – Eiropas Savienībā var ceļot līdz pat pēdējai pases derīguma dienai, taču ir vietas, kur ir arī citi termiņi. Piemēram, ceļojot uz Brazīliju, pasei ir jābūt vismaz vēl pusgadu derīgai.

Vēl ņem vērā arī to, ka ceļošanai nav derīgas pases ar ielīmēto fotogrāfiju, savukārt pases, kuru derīguma termiņš ir 50 gadi, nav derīgas ceļošanai ārpus Šengenas zonas – tajā skaitā, arī Lielbritānijā un Īrijā.

Reģistrēšanās konsulārajā reģistrā - O.Cepurīte aicina ikvienu, kurš plāno doties īslaicīgā braucienā, reģistrēt sevi un līdzbraucējus konsulārajā reģistrā (kr.mfa.gov.lv). Konsulārā departamenta pārstāve mierina, ka ceļotāju datus neviens ikdienā neskatās, taču tie noder brīdī, ja notiek nelaime – tad tiek noskaidrots, vai nelaimes skartajā vietā kāds nav reģistrējies, un, ja ir, tad ar šo cilvēku mēģina sazināties, lai noskaidrotu, vai viss ir kārtībā un nav nepieciešama kāda palīdzība.

Apdrošināšanas nokārtošana - Dodoties ceļojumā, ieteicams iegādāties Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK), kā arī privāto apdrošināšanu. EVAK ir derīgs Eiropas Savienībā, kā arī Islandē, Norvēģijā un Šveicē. Ar to gan nav iespējams doties uz privātajām slimnīcām, kā arī ar to netiek segti transporta izdevumi, taču tad, ja notiek nelaimes, ir iespējams bez maksas dabūt pirmo neatliekamo palīdzību. O.Cepurīte arī norāda, ka noteikti vajag iegādāties arī privāto apdrošināšanu, citādi, ja kaut kas notiek, izmaksas ir ļoti dārgas.

Vakcinēšanās - Ja esi izvēlējies doties uz kādu eksotisku vietu, noteikti jāsazinās ar Latvijas Infektoloģijas centru, lai noskaidrotu, vai nav nepieciešams veikt vakcināciju.

Ielādē mobilo aplikāciju - Ir izveidota mobilā aplikācija "Ceļo Droši", kurā iespējams uzzināt visu nepieciešamo informāciju par drošu ceļošanu. Aplikācija pieejama uz iOS vai Android ierīcēm.

Kad jau ceļo

Ja pazūd pase un/vai ID karte, ir dažādi rīcības varianti. Pirmais – ja dokumenti ir pazuduši, bet valstī, kurā atrodies, ir Latvijas pārstāvniecība, tajā vari iegūt atgriešanās apliecību, kas derīga, lai vienu reizi varētu šķērsot Latvijas robežu. Otrais, ja ceļojuma galamērķī nav Latvijas pārstāvniecības, bet ir Goda konsuls, arī tad vari iegūt šo atgriešanās apliecību. Savukārt, trešais variants ir tad, ja nav ne Latvijas pārstāvniecības, ne Goda konsula. Tad ir jāvēršas citas Eiropas Savienības dalībvalsts pārstāvniecībā, kur tiks izsniegts Emergency Travel Document, kas derīgs, lai varētu atgriezties Latvijā.

Ja esi palicis bez naudas, svarīgi ir tas, vai tev ir vai nav pase. O.Cepurīte skaidro, ka tad, ja ir pase, jāvēršas pie mājās palicējiem, lai viņi naudu nosūta caur banku. Ja pases nav, ceļotājam ieteicams vērsties tuvākajā Latvijas pārstāvniecībā vai arī zvanīt uz numuru +371 26337711. Vēl ārkārtas gadījumā var vērsties pēc materiālās palīdzības, taču to izmanto tikai tad, kad viss cits ir izmēģināts.

Raksta pirmo daļu skatīt šeit.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.04.2024 - 30.04.2024 MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI! Latvia Tours
👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, | Skatīt vairāk
Larnaka, Kipra. Aviobiļetes Estravel Latvia
Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT | Skatīt vairāk
no 199 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 30.04.2024 Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR
Ekskursiju piedāvājums. Grieķija Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - | Skatīt vairāk
no 1099 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13480186sec.