Plastmasas pudeles var atrast arī Arktikas ledājos

Britu vadīta ekspedīcija Arktikā ir atklājusi nepatīkamus skatus - pat Arktikas okeānā atrodamas peldošas plastmasas pudeles un cita veida atkritumus.

Ekspedīcijas dalībnieki plastmasu un polistirēna gabalus atraduši uz ledus gabaliem, kas peldējuši okeāna vidū. Šis atklājums ir tālākais punkts uz ziemeļiem, kur atklāti cilvēka radīti atkritumi, kas peld pa pasaules ūdeņiem. Ievērības cienīgs ir fakts, ka tikai aptuveni 1600 kilometru attālumā ir Ziemeļpols un visa šī teritorija ilgāku laiku tiek uzskatīta par brīvu no cilvēka rīcību sekām.

Pētnieki bija daļa no Pen Hadrova Arktiskās misijas, kas devās uz Ziemeļpolu, lai ievāktu svarīgus ģeogrāfiskos datus. Šī misija vēl arvien notiek. Tās laikā nebija iecerēts pētīt konkrēto apvidu, kas parasti visu gadu ir klāts ar ledu.

"Pēdējos 25 gadus, kopš es nodarbojos ar Arktikas izpēti, es nekad iepriekš neesmu redzējis tik daudz uz redzamus atkritumus. Plastmasas gabali vienkārši stāvēja uz ledus," sacīja Hadrovs, ekspedīcijas vadītājs.

"Atrast šādus atkritumus ir nepatīkama zīme - tas liecina, ka kūstošais ledus drīz vien ļaus arvien vairāk piesārņojumam iekļūt šajā teritorijā. Bet tam, savukārt, ir liels potenciāls darīt briesmas Arktikas dabai un dzīvniekiem," atradumu komentēja Tims Gordons, Eksteres universitātes biologs.

Arktikas daba agrāk bija pasargāta no apkārtnes ar jūras ledu visu gadu, taču šobrīd šim ledum kūstot, daba būs pakļauta dažādām ķibelēm - kā piemēram zvejošanai, kuģošanai, kā arī citām industriālām vēlmēm. Kā norāda dabas eksperti, nepieciešams risinājums kā pasargāt Arktikā mītošos dzīvniekus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ekskursiju piedāvājums. Grieķija Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - | Skatīt vairāk
no 1099 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 30.04.2024 ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 30.04.2024 TUNISIJA no 295 EUR/pers!  Latvia Tours
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām! | Skatīt vairāk
no 295 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 03.05.2024 Āzija un salas. Aviobiļešu akcija SKY24.LV
Pērciet līdz 02.05. - Ceļojiet maijā // Tokija, Bali, Bangkoka, Honkonga, Deli, Maurīcija... | Skatīt vairāk
no 709 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16078305sec.