Kas ceļotājiem jāzina par situāciju Šrilankā?

2019. gada 21. aprīlī Šrilankā vairākās baznīcās un viesnīcās nogranda sprādzieni, kuros gāja bojā un tika ievainoti vairāki simti cilvēku. Visā valstī ir izsludināta komandantstunda. Valdība ir pieņēmusi lēmumu uz nenoteiktu laiku slēgt sociālo mediju, tajā skaitā Whatsapp, lietošanas iespējas.

Pēc uzbrukumiem baznīcām un viesnīcām Šrilankas varasiestādes izsludinājušas valstī ārkārtas stāvokli.

Sakarā ar 21. aprīļa notikumiem un joprojām iespējamajiem draudiem, Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) aicina ceļotājus rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt Šrilanku.

Ja atrodaties Šrilankā, ĀM aicina ceļotājus ievērot piesardzību un sekot vietējo varasiestāžu norādījumiem. Vienlaikus iesaka izvairīties no masu pasākumu apmeklēšanas, kā arī neatrasties valsts iestāžu un militāro objektu tuvumā. Valdības un militāro iestāžu fotografēšana ir aizliegta. Šrilankas Terorisma Novēršanas Likums pieļauj ilgstošu personu apcietināšanu bez apsūdzības izvirzīšanas vai tiesas.

Valsts teritorija daudzviet ir mīnēta, tāpēc ĀM iesaka ievērot brīdinājumus par nesprāgušām mīnām un nenovirzīties no valsts galvenajiem ceļiem.

Daudzi cilvēki Šrilankā ir norūpējušies, ka šis incidents atjaunos kara darbību šajā valstī. Valstī noteicošā reliģija ir budisms, bet 7% iedzīvotāju sevi uzskata par kristiešiem. Taču par šo terorisma aktu vaino radikālos islamistus.

Pēc 26 gadu karadarbības 2009. gadā tika izbeigts karš starp valsts lielāko etnisko minoritāti - tamiliem, kuri vēlējās neatkarīgu valsti salas ziemeļaustrumos, un Šrilankas armiju. Tamili ir etniska grupa, kura runā tamilu valodā un apdzīvo Indijas subkontinentu, kā arī Dienvidaustrumāziju. Pasaulē dzīvo aptuveni 77 miljoni tamilu. Pēdējos gados Šrilanka ir kļuvusi par iecienītu tūristu vietu (www.srilanka.travel), bet tagad šie drausmīgie notikumi var izraisīt ilgstošu krīzi Šrilankas tūrisma nozarē.

Valstī iespējami arī tropiskie cikloni un musonu lietavas, kas var ietekmēt vietējo transporta satiksmi, tāpēc pirms ceļojuma vienmēr iesakām iepazīties ar detalizētu informāciju par laikapstākļiem Šrilankas Krīžu pārvaldības centra mājaslapā.

Norēķinu kartes iesaka izmantot tikai drošās iestādēs, jo arvien biežāk notiek kredītkaršu datu zādzības.

Ieceļošanas noteikumi un vīzas

Elektroniskās ceļošanas atļaujas sistēma (Electronic Travel Authorization System – ETA) ļauj ceļotājiem Šrilankas īstermiņa vīzām - tūrismam, darījumiem un tranzītam - pieteikties elektroniski. Detalizēta informācija par pieteikšanās kārtību un izmaksām ir pieejama šeit.

Cita veida vīzas Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem ieceļošanai Šrilankā ir jānoformē Latvijā akreditētajā Šrilankas vēstniecībā Zviedrijā.

Veselība

Informācija par slimībām un to izplatības teritorijām iegūstama Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā, kā arī angļu valodā Pasaules veselības organizācijas mājaslapā, savukārt konsultācijas par ceļotāju un tropu slimību profilaksi pirms ceļojumiem uz ārzemēm, kā arī iespēja vakcinēties pieejama Latvijas Infektoloģijas centrā.

Ja esat nonācis ārkārtas situācijā: aicinām nekavējoties sazināties ar Latvijas goda ģenerālkonsulātu Kolombo vai Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni: +371 26337711 vai e-pastu: [email protected]

Dodoties uz ārzemēm, Ārlietu ministrijas Konsulārais departaments iesaka iegādāties ceļojumu apdrošināšanu, kas sedz repatriācijas (transportēšanas) izdevumus pacienta smagas saslimšanas vai nāves gadījumā, reģistrēties Konsulārajā reģistrā, viedtālrunī lejuplādēt Ārlietu ministrijas lietotni "Ceļo droši", kā arī sekot Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta Facebook kontam: www.facebook.com/celodrosi.

Ceļojumu brīdinājumam ir rekomendējošs raksturs un tas neierobežo ar Satversmes 98. pantu noteiktās tiesības personām izbraukt no Latvijas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.8958869sec.