Tartu izvēlēta par 2024. gada Eiropas Kultūras galvaspilsētu

Igaunijas otra lielākā pilsēta Tartu sagaidīs ikvienu ar krietni vien atšķirīgāku stilu nekā galvaspilsēta Tallina.

Dziļi Dienvidigaunijas mežos atrodas Ziemeļeiropas senākā universitātes pilsēta, kuras seju veido arhaiskas koka mājiņas, kas mijas ar majestātiskām klasicisma ēkām, zaļi publiskie parki un gleznaina upe. Ne jau par velti - Tartu ir izcīnījusi godam pelnītu balvu - 2024. gadā būt par Eiropas Kultūras galvaspilsētu.

Tomēr šajā mierīgajā un poētiskajā pilsētā, kas gogam nes kultūras mekas vārdu netrūkst arī trokšņainas vitalitātes un spraigas naktsdzīves? Dosimies uzzināt ko vairāk, vai ne?

Ļaujiet jūs iepazīstināt ar Tartu īpašo garu – tā ir kā mistiska būtne, kuru jūs noteikti sastapsiet nonākot Tartu. Šo valdzinošo, hedonisko garu ir grūti aprakstīt, taču tiek uzskatīts, ka tas paildzina viesošanos pilsētā un nodrošina apmeklētāju atgriešanos šajā sapņainajā un savādajā pilsētā atkal un atkal.

1632. gadā dibinātā Tartu Universitāte ir viena no vecākajām universitātēm Ziemeļeiropā

Tartu, kuras iedzīvotāju piekto daļu sastāda universitātes studenti un skolnieki, valda izsmalcināta, taču piedzīvojumiem bagāta kafejnīcu kultūra, kuras gaisotne, iespējams, nedaudz līdzinās tai, kāda valda dažās Centrālās un Dienvideiropas valstīs. "Werner Cafe" ir viena no vecākajām kafejnīcām Igaunijā, un tā reiz ir bijusi tikšanās vieta rakstniekiem, dzejniekiem un citām vēsturiskām personībām Igaunijas vēsturē. Pāri ielai jūs atradīsiet citu vēsturisku ēstuvi - Tartu Universitātes kafejnīcu – šajā romantiskajā a la carte restorānā slēpjas kaut kas no ikviena vietējās vēstures posma, no Tartu viduslaiku ziedu laikiem līdz pat 20. gadsimtam. Tartu kultūras kvartāls atrodas tieši pašā 19. gadsimta klasicisma stila vecpilsētas sirdī, un tā ir lieliska vieta mūzikas, vasaras āra tirdziņu un naktsdzīves baudīšanai (apmeklējiet arī klubu "Genklubi").

Kafejnīcu kultūra Tartu

"Werner cafe" ir populāra tikšanās vieta Tartu, kur var nobaudīt Igaunijai raksturīgās kūkas, kafiju un karsto šokolādi.

Garās vasaras naktīs tos studentus, kas nav pametuši pilsētu, lai dotos uz pludmali, var sastapt kalna pakājē pie Rātsnama un tā skulptūras, kas attēlo skūpstošos studentus. Jaunieši šeit socializējas un, iespējams, iedzer kādu alu vai vīnu. Tartu ir patiešām pauguraina pilsēta, un šeit jūs varēsiet doties vienkāršā un atsvaidzinošā svētdienas pastaigā garām vecajai observatorijai, kurā ir apskatāmi daži no pasaulē labākajiem teleskopiem. Pēc zvaigžņu apskatīšanas, varat doties lejup uz Sv. Jāņa baznīcu, kas tiek uzskatīta par lielisku Eiropas gotu stila arhitektūras piemēru. Turpat netālu esošajā Antonija sētā (Antoniuse Õu) ir lielisks tirdziņš, kur Igaunijas meistari pārdod dažādas interesantas preces, sākot no keramikas līdz ādai un auduma mākslas darbiem.

Teātra uzvedumi, koncerti, festivāli, konferences un sporta pasākumi šeit notiek visu gadu, piemēram, Hanzas dienas, rallijs "Estonia" un "Tartuff", festivāls, kas ir veltīts romantiskām filmām, kas tiek rādītas uz lielākā brīvdabas ekrāna Baltijas valstīs. Tartu ir arī vairāk nekā 20 muzeji, ieskaitot Tartu Universitātes muzeju, Tartu rotaļlietu muzeju un neskaitāmas mākslas galerijas.

Tartu Universitāte, kas ir dibināta 1632. gadā, ir viena no senākajām universitātēm Ziemeļeiropā, un tā ir laidusi pasaulē daudzus izcilus zinātniekus un starptautiski atpazīstamus studentus, kā, piemēram, baltvācu biologu Karlu Ernstu fon Bēru (Karl Ernst von Baer) un slaveno Krievijas semiotiķi un kulturologu Juriju Lotmanu (Juri Lotman). Labākais laiks, lai satiktu Tartu pilsētas milzīgo studentu saimi, ir pavasarī Studentu Pavasara dienās, kurās jauniešu pārpilnība mijas ar senām akadēmiskām tradīcijām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.03.2024 - 20.03.2024 Neaizmirstama atpūta TUNISIJĀ! Latvia Tours
Dzidrais un tīrais ūdens pludmalēs, vēsturiskās, iespaidīgās ēkas, kā arī daudzveidīgās atpūtas iespējas piesaista tūristus katru gadu. | Skatīt vairāk
no 525 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.02.2024 - 21.03.2024 Eksotiska atpūta - pēdējās vietas! Estravel Latvia
Ieleciet vasarā jau tyagad! - pēdējie lidojumi uz eksotiskiem galamērķiem Āzijā - Bali, Taizeme, Maldīvu salas... Tagad un tūlīt! | Skatīt vairāk
no 1329 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 25.03.2024 Juris Pavītols un Matīss Pavītols Valmieras TIC
24.martā plkst.16.00 kultūrtelpā Akustika rokgrupas “Līvi” dibinātājs Juris Pavītols kopā ar dēlu Matīsu Pavītolu sniegs akustisku koncertu. | Skatīt vairāk
15 EUR
Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.1365149sec.