Kā un kur pasniegt dzeramnaudu pasaulē [1]

Tējas naudas došanā vai nedošanā un tās lielumā visā pasaulē ir dažādi noteikumi un paradumi. Ķīnā dzeramnaudu var uztvert pat kā apvainojumu. 

Ja taksometra šoferis bijis izpalīdzīgs un izrādītā viesmīlība viesnīcā bijusi nevainojamā līmenī, tad atpūtnieki labprāt izrāda savu pateicību ar dzeramnaudu. Tomēr, kas vienā valstī tiek uzskatīts par pieņemamu pateicības izpausmi, citviet var tikt uztverts kā klajš apvainojums.

Turpinājumā lasiet nelielu pārskatu par tējas naudas došanas paradumiem populārākajos ceļojumu galamērķos pasaulē.

Ēģipte

Kā it visur Ziemeļāfrikā, dzeramnauda pie jebkuras izdevības ir ļoti svarīga. Restorānos tā var sastādīt no 10 līdz 15%. Taksometros, dzeramnauda jau tiek iekļauta cenā, to noapaļojot. Istabenes, koferu nesēji un citi nelielu pakalpojumu sniedzēji priecāsies par dzeramnaudu vidēji viena eiro apmērā.

Ķīna un Japāna

Ne Ķīnā, ne Japānā dzeramnaudai nav tradīciju, tāpēc tās došana viesnīcās, kas nav zināma starptautiskā līmenī, šāds solis tiek uzskatīts par apvainojošu. Ķīnā tūrisma populārākas vietās, apkalpojošais personālas labprāt saņem 10% no summas. Istabenes divas līdz trīs juaņ un ceļojumu vadītājs vienu dolāru. Savukārt Japānā neatsakās no nelielas dāvaniņas vai viena līdz diviem dolāriem.

Francija

Restorānos vai kafejnīcās dzeramnaudā vēlas atstāt līdz pat 15%. “Le pourboire” – kā to dēvē franči, vienkārši jāatstāj uz galda. Viesnīcās var iztikt arī bez nelielas atlīdzības, bet taksometru šoferi sagaida 10%.

Grieķija

Restorānos parasti atstāj 10%, bet tavernās pietiks arī ar vienu eiro. Istabenēm nelielu dzeramnaudu vēlams iedot tieši rokās. Taksometru šoferi nelielo atlīdzību jau ieskaita cenā, to noapaļojot.

Lielbritānija un Īrija

Restorānos vēlams dot dzeramnaudu 10-15% apmērā, Īrijā maksimāli 10%. Tomēr ja rēķinā tiek norādīta atsevišķa pakalpojumu maksa, dzeramnaudā var atstāt arī mazāk. Bāros dzeramnauda netiek sniegta, bet ja tomēr vēlaties bārmenim izrādīt pateicību, varat uzsaukt kādu dzērienu. Koferu nesējiem vēlams atstāt vienu angļu mārciņu, bet taksometros nosaukto cenu noapaļojiet.

Itālija

Gastronomijas iestādēs atstāt dzeramnaudu ir ierasta lieta. Nereti rēķinos parādās “coperto” – sava veida pakalpojuma cena par galda uzklāšanu un pasniegto maizi. Ja esat bijis ļoti apmierināts, uz galda varat atstāt pāris monētas viesmīlim. Bet espresobāros šim nolūkam ir īpaši šķīvīši vai krājkasītes. Viesnīcās istabenēm nedēļā jāatstāj 5 eiro. Taksometros dzeramnauda nav obligāta, bet noapaļot cenu ir pieņemami.

Austrija

Restorānos pieņemts atstāt 10-15%. Ceļasomu nesējam viesnīcā jāatstāj viens eiro par katru vienību. Istabenēm vēlams vienu līdz divus eiro dienā, to pasniedzot tieši pirms prombraukšanas tieši rokās. Taksometru šoferiem jāatstāj 5-10%.

Portugāle un Spānija

Gastronomijas iestādēs uz galda jāatstāj 10-15%. Atstāt sīknaudu kā divas līdz piecu centu monētas, uztver kā nepieklājību. Taksometros cenu noapaļo.

Taizeme un Malaizija

Šeit pret dzeramnaudu attiecas jau ļoti rietumnieciski. Restorānos pieņemts atstāt 10%. Atstāt mazāk kā 10 bahti tiek uzskatīts par apvainojumu.

Turcija

Gastronomijas iestādēs vēlams atstāt 10% “bakschisch”. Neatstāt neko tiek uzskatīts par nepieklājību. Par nelielu izpalīdzēšanu vēlams piedāvāt cigareti vi ko tamlīdzīgu. Taksometros cenu noapaļo.

ASV un Kanādā

15-20% restorānos un kā pateicību par picas piegādi par ir gandrīz obligāti, jo ir algas sastāvdaļa. Koferu nesējiem jāatstāj viens Kanādas vai viens līdz divi ASV dolāri par vienību. Istabenei vienu līdz divus dolārus par pavadīto nakti viesnīcā. Taksometros jāatstāj vidēji 15%.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Stju 11/25/2011 15:44 ASV un Kanādā

15-20% restorānos un kā pateicību par picas piegādi par ir gandrīz obligāti, jo ir algas sastāvdaļa. Koferu nesējiem jāatstāj viens Kanādas vai viens līdz divi ASV dolāri par vienību. Istabenei vienu līdz divus dolārus par pavadīto nakti viesnīcā. Taksometros jāatstāj vidēji 15%.

----------
Pinigaakas mulkjiibas!
Ari Trip Advisor saka ka tipu doshana ir brivpratigs pasakums!

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 30.04.2024 ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 01.05.2024 GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums Estravel Latvia
Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot | Skatīt vairāk
no 2519 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai! Latvia Tours
Kamēr ziema aiz loga vēl mēģina izspēlēt aprīļa jokus, aicinām siltā piedzīvojumā uz saulaino Hurgadu vai Šarmelšeihu! | Skatīt vairāk
no 339 EUR
Ekskursiju piedāvājums. Grieķija Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - | Skatīt vairāk
no 1099 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14263415sec.